Het vermijden van Facebook kan je gelukkiger maken

Het vermijden van Facebook kan je gelukkiger maken

Laatste update: 22 juli, 2017

Sociale netwerken, zoals Facebook, kunnen een hoop voordelen bieden en groei bevorderen als ze gebaseerd zijn op gezonde relaties, zelfvertrouwen en respect.

Het probleem ontstaat wanneer de gewoontes die je ontwikkelt een negatieve invloed op je dagelijkse leven beginnen te krijgen. Gewoontes zoals altijd op je telefoon zitten, voortdurend behoefte hebben aan updates en alsmaar de posts van je vrienden bekijken en je favoriete pagina’s bezoeken.

Wanneer je verslaafd bent aan de sociale netwerken waar je op zit, word je er een slaaf van en zal het een stuk moeilijker voor je zijn om te kunnen genieten van de kleine vreugdes van dagelijkse wonderen, zoals simpelweg ademhalen, je dorst lessen of aan een roos ruiken, zoals José Luis Sampedro zou zeggen.

Facebook Vermijden Gelukkiger

Wetenschappelijke studies bevestigen dat het vermijden van Facebook positieve effecten kan hebben

De invasie die sociale netwerken op ons leven plegen, doet hun hele oorspronkelijke doel teniet. We kijken via een scherm toe hoe onze vrienden hun levens en emoties updaten, en onze vrienden doen hetzelfde bij ons. Hierdoor lopen we het mooie aan ons oorspronkelijke dagelijkse contact mis.

De meesten van ons kunnen wel begrijpen dat we een hoop mislopen door via een scherm, apps, browsers en toetsenborden te leven. Vroeger was het lezen van een boek de meest voorkomende gewoonte die mensen voor het slapengaan hadden, nu hebben de meeste mensen juist de gewoonte om hun sociale netwerk nog even te checken.

Daarnaast is het voor sommigen zelfs moeilijk geworden om lekker op de bank een film te kijken zonder om de haverklap op hun telefoon te kijken. Dit heeft, duidelijk, gevolgen voor ons welzijn.

Facebook Vermijden Gelukkiger

Dit werd aangetoond door middel van een studie die werd uitgevoerd door het Happiness Research Institute. Deze studie ging uit van de hypothese dat Facebook niet altijd een positief effect heeft op ons humeur. Deze studie werd mogelijk gemaakt door de bijdrage van 1000 mensen, waarvan er 500 een week lang geen Facebook mochten gebruiken, terwijl de andere 500 hier wel gewoon mee door konden gaan.

Aan het einde van de week gaf 88% van de mensen die geen Facebook hadden gebruikt aan zich zeer goed te voelen, vergeleken met 81% van de mensen die wel gewoon Facebook mochten gebruiken. Dit gegeven zelf is niet zo frappant, als je echter kijkt naar het aantal mensen die aangaven tevreden te zijn met hun leven, dan zul je zien dat:

  • 20% van de deelnemers die een week geen Facebook mochten gebruiken zich goed voelde over zijn leven.
  • 12% van de deelnemers die wel Facebook mochten gebruiken zich goed voelde over zijn leven.

De reden voor dit verschil is, volgens de onderzoekers, de afgunst en frustratie die veroorzaakt wordt doordat we niet kunnen voldoen aan de aangepaste versie van het leven die we te zien krijgen op ons sociale netwerk. Wanneer we even afstand nemen van het meest populaire sociale netwerk, worden we enthousiaster, minder druk bezet, vastberadener, en minder eenzaam, omdat we meer tijd doorbrengen met onze dierbaren in de echte wereld, dan via een scherm.

Facebook Vermijden Gelukkiger

Als het privé is, zet het dan niet op Facebook

Nog een probleem dat ontstaat wanneer we relaties opbouwen via sociale netwerken, is dat we langzaamaan onze eigen privacy en de privacy van anderen beginnen te schenden. Doordat we namelijk met niemand in het bijzonder praten, raken de ontvangers van onze boodschappen gedepersonaliseerd (zelf zien we ze tenminste als goedaardig en betrouwbaar).

Dit zorgt er vaak voor dat we Facebook gebruiken als een soort dagboek of een platform waar we dingen kunnen opbiechten die eigenlijk zeer privé zijn en die we niet met het grote publiek zouden moeten delen. Als gevolg creëren we alleen maar brandstof voor geroddel en misvattingen.

De concluderende boodschap die we uit deze studies en de werkelijkheid waar we dagelijks in leven kunnen halen, is dat dit soort nieuwe technologieën en sociale netwerken met mate en gezond verstand gebruikt zouden moeten worden. Met andere woorden, we moeten proberen te voorkomen dat ze ons leven binnendringen met onwerkelijkheid en leren om weer meer te genieten van de dingen die we in levende lijve kunnen ervaren.

Uitgelichte afbeelding door John Holcroft


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.