Erotomanie: in de waan dat iemand van je houdt

Binnen de subtypes van deliriumstoornis kunnen we erotomanie vinden. Een stoornis die wordt gekenmerkt doordat de patiënt gelooft dat de geliefde ook van hem of haar houdt, ook al kan dit het tegenovergestelde zijn.
Erotomanie: in de waan dat iemand van je houdt

Laatste update: 08 januari, 2024

Vanaf het moment dat Elena Martin, de directeur van het bedrijf waarvoor ze werkt en één van de beste bedrijfsleiders van het land, ontmoette, is ze tot over haar oren verliefd op hem. Is dit reëel of is er hier sprake van erotomanie?

Elena voelt zich in de zevende hemel. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ze met haar collega’s over hem praat. Maar het probleem is dat haar vriendinnen het niet eens zijn met haar.

Als Martin goedemorgen zegt, dan beweert Elena dat hij haar op een verleidelijke manier aankijkt. Maar de waarheid is echter dat hij alleen maar naar zijn telefoon kijkt.

Volgens Elena heeft hij zelfs zijn parfum voor haar veranderd. Wat ze niet weet, is dat de nieuwe geur een verjaardagsgeschenk van zijn zus was. Wat is hier aan de hand?

Elena lijdt aan erotomanie.

Erotomanie is ook bekend als het syndroom van Clérambault. Het is een psychologische stoornis waarbij een persoon ten onrechte gelooft dat een persoon met een hogere sociale status of die enigszins onbereikbaar is, van hem of haar houdt.

 Share

Dit waanidee komt meestal voor bij vrouwen. Maar er zijn ook enkele geïsoleerde gevallen bij mannen bekend. De leeftijd waarop deze stoornis vaak optreedt, is bij benadering dertig jaar of ouder. Het doet zich vooral voor bij mensen die op dat moment alleenstaand zijn.

Hoe is het mogelijk dat mensen met erotomanie niet merken dat alles wat ze geloven, een vergissing is? Hoe komt het dat ze niet zien dat deze veronderstelde interesse die de andere persoon toont, niet bestaat?

Het antwoord is eenvoudig. Deze individuen geloven dat het echt is omdat ze het slachtoffer zijn van een verkeerde interpretatie van hun eigen werkelijkheid. Hun waarneming van de realiteit is het resultaat van een delirium.

“En, meer dan wegens het genot en het delirium, hou ik van jou wegens de angst en de twijfel.”
-Xavier Villaurrutia-

Denkbeeldige liefdesverhalen

Als je je even verplaatst in de situatie van de persoon die aan deze stoornis lijdt, dan zal je misschien in staat zijn om het wat beter te begrijpen. Hoe vaak heb jij iemand leuk gevonden en hun signalen verkeerd geïnterpreteerd?

Misschien hebben we een glimlach of een vriendelijk woord gezien als een teken van wederzijdse gevoelens. Maar we beseften toch snel of we het wel of niet juist hadden.

Erotomanie

Mensen die aan erotomanie lijden, maken iets soortgelijks mee. Het verschil is dat zij een liefdesverhaal scheppen dat zelfs nooit begonnen is. Bovendien speelt hun waanidee zich af rond een geïdealiseerde romantische relatie.

In sommige gevallen verwijzen ze naar deze relaties als een spirituele verbinding met hun vermeende partner (die ook een slachtoffer is).

Erotomanie bouwt zich dus langzaam op, op basis van de gebaren die de andere persoon ogenschijnlijk toont, terwijl dat eigenlijk niet het geval is. Het individu met deze stoornis interpreteert een blik, een eenvoudige groet of een glimlach als geheime liefdessymbolen.

Soms bestaat het onderwerp van hun waanbeeld zelfs niet eens in de reële wereld.

De gevolgen van erotomanie

Ondanks de afwijzing of de ontkenning die hun “geliefde” kan uiten, maakt het individu met erotomanie zich daarover geen zorgen. Hij gelooft het ook niet. Want ze zijn er volledig van overtuigd dat hun liefde echt is.

In hun waanwereld zullen ze dus allerlei redenen verzinnen om te rechtvaardigen waarom de andere persoon zich nog steeds niet bewust is van dit diepgaande gevoel. Of ze geloven gewoon dat de andere persoon te verlegen is om dit te aanvaarden en tegenover andere mensen toe te geven.

Naakt meisje met erotomanie

Zoals je kan zien, kan deze vorm van waanideeën heel ernstig zijn en soms zelfs hardnekkig. Dan zal psychologische behandeling vereist zijn. In sommige gevallen is zelfs een psychiatrische aanpak nodig.

Het kan eigenlijk ook gebeuren dat het zich niet op een alleenstaande manier voordoet. Want het kan een deel zijn van andere klinische aandoeningen zoals paranoïde schizofrenie, ernstige depressie, bipolaire of schizo-affectieve stoornis.

Bovendien kan de persoon met erotomanie op sommige momenten een zware emotionele klap ervaren. Dit komt bijvoorbeeld voor bij gebeurtenissen zoals het huwelijk of de geboorte van een kind van de persoon die volgens hen van hen houdt.

De beginfase van erotomanie lijkt wat op wittebroodsweken. Maar na die periode is de kans ongetwijfeld groot dat de persoon met deze stoornis zal lijden. Want ze zullen zich blijven inbeelden dat er een relatie bestaat met iemand die eigenlijk hun gevoelens niet deelt.

Lijd ik aan erotomanie?

Als je jezelf deze vraag gesteld hebt, moet je alles wat we in dit artikel vermeld hebben, bij jezelf nagaan. Zoals we al gezegd hebben, hebben we waarschijnlijk allemaal wel eens ten onrechte gedacht dat onze gevoelens op een gegeven moment beantwoord werden. Maar dit heeft niets te maken met een erotomanisch waanidee of het syndroom van Clérambault.

“Mijn pijn is aanhoudend en mijn falen duidelijk en mijn waan standvastig.”
-Rapsusklei-

Meisje ligt opgekruld in een bloem

In extreme gevallen kan erotomanie er zelfs toe leiden dat het individu een valse werkelijkheid opbouwt. Deze realiteit omvat seksuele relaties die niet bestaan, psychologische zwangerschappen of dwangmatig gedrag om de andere persoon onder controle te houden.

Wanneer is het dan een echte stoornis? We spreken van een stoornis wanneer we ondanks de afstand, het negeren en de afwijzingen, toch geloven dat de andere persoon van ons houdt en de gevoelens wederzijds zijn. Er is sprake van een stoornis als de andere persoon totaal onbereikbaar is maar we toch geloven dat ze op ons verliefd zijn. Maar vooral wanneer een gespecialiseerde deskundige de diagnose gesteld heeft, weten we dat we aan erotomanie lijden.

Als je denkt dat je misschien aan deze stoornis lijdt, raadpleeg dan een specialist. Aarzel niet om hulp te vragen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.