Er zijn vier typen van veroudering, suggereert nieuw onderzoek

Waarom zijn er mensen voor wie de tijd niet lijkt te verstrijken? Aan de andere kant, waarom hebben sommigen die nog jong zijn een slechtere gezondheid en een slecht uiterlijk. Het antwoord ligt in hun leeftijdstypes.
Er zijn vier typen van veroudering, suggereert nieuw onderzoek

Laatste update: 06 juli, 2022

Het is als een mysterie, een raadsel van de genetica, dat sommige mensen zo goed ouder lijken te worden. Misschien hebben ze, net als Dorian Gray, hun ziel verkocht en hebben ze een schilderij op zolder dat veroudert in plaats van zij. Het lijkt er echter op dat de wetenschap nu het antwoord heeft. Ze beweren dat er vier typen van veroudering zijn en dat die bemiddeld worden door ageotypen.

De term, ageotype, bepaalt de manier waarop elk individu lijdt onder de werking van deze moleculaire en cellulaire achteruitgang. Er zijn bepaalde genomische markers die het proces van veroudering bepalen, dat meestal in onze 30er jaren begint. Dit is het moment waarop de stofwisseling vertraagt. Er zijn hormonale veranderingen en het bloed voert minder eiwitten af.

Afhankelijk van je type zul je op een van de vier manieren verouderen. Het zijn als het ware genetische paden, triggers die je vertellen welke processen zullen aanslaan en de langzame achteruitgang van het ouder worden zullen beheersen. Het interessante is dat deze processen niet onomkeerbaar zijn.

Als je je ageotype kende, kon je dus passender strategieën toepassen om het ouder worden te vertragen. Je zou ook je gezondheid kunnen verbeteren en risicofactoren zoals hartaanvallen of leverstoornissen verminderen.

We hebben allemaal moleculaire varianten die biologisch onze veroudering bepalen.

Oudere man in de sportschool
Mensen die een actief leven leiden, zowel sociaal als lichamelijk, kunnen veel beter met het ouder worden omgaan.

Ouder worden is meer dan alleen maar extra verjaardagen

Ouder worden is een proces waaraan niemand kan ontsnappen, maar dat we wel allemaal kunnen vertragen. Ageotypes bepalen vier soorten veroudering die door verschillende moleculaire patronen georkestreerd worden. Dat gezegd hebbende verklaart geen van hen of we sneller of langzamer verouderen, ze bepalen alleen de triggers.

Het feit dat er mensen zijn die 50 lijken te zijn terwijl ze pas 30 zijn en anderen die 60 zijn die meer op 80 lijken, is aan meerdere factoren te wijten. In feite is buiten onze chronologische leeftijd, de fysiologische leeftijd, die beïnvloed wordt door onze levensstijl en genetica.

Deze twee elementen bepalen factoren die variëren van of we een sterkere botstructuur bezitten tot een actievere stofwisseling.

Variabelen zoals een goed dieet, een actief leven, en een goed beheer van de dagelijkse stress bemiddelen de aanmaak van telomerase. Dit is een enzym dat telomeren beschermt, de in de uiteinden van chromosomen ingebedde reeksen die ze bij elke deling beschermen.

Ervoor zorgen dat dit deel van het chromosoom niet breekt is de sleutel tot het behoud van gezondheid en ook jeugdigheid.

De vier typen van veroudering verklaren de aanzet die dit proces bepaalt. Als we die kennen, kunnen we maatregelen nemen om de invloed van de tijd op ons lichaam te vertragen.

De vier typen van veroudering

Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Nature beweert dat er vier typen van veroudering zijn. Elk daarvan wordt gemarkeerd door een specifiek geotype. Dit onderzoek, uitgevoerd aan de Stanford Universiteit (VS) analyseerde de veroudering van 106 mensen tussen de leeftijd van 29 en 75 jaar, gedurende tientallen jaren.

De resultaten die ze verkregen waren uiterst onthullend. Ze identificeerden vier moleculaire patronen die enerzijds de veroudering zelf bepalen en anderzijds de daarmee gepaard gaande ziekten. Ieder van ons kan een of meer geotypen bezitten.

1. Het immunologische ouderdomstype

Verkoudheid, infecties, uitputting, gevoelens van zwakte. Er zijn mensen die al op jonge leeftijd een zwakkere immuunrespons vertonen. Dit kan een moleculaire aanleiding zijn voor het lichaam om te gaan vertragen. Ook om ontstekingsprocessen en hormonale veranderingen op gang te brengen. Zo kan het immuun ageotype leiden tot het uiteindelijke ontstaan van ziekten zoals reumatoïde artritis.

2. Het metabole ageotype

Dit is de meestvoorkomende van de vier verouderingstypen. Het hangt samen met het feit dat oudere mensen de neiging hebben diabetes type 2 te ontwikkelen. Het is namelijk het gevolg van hormonale en metabolische veranderingen. Deze factoren zijn uiterst belangrijk.

Onze eetstijl is de sleutel tot het activeren van ons type van metabole veroudering. Factoren als zwaarlijvigheid, cholesterol, of hoge bloeddruk zijn triggers voor ons om vroeg door het verstrijken van de tijd aangetast te worden.

3. Het nefritische ageotype

Hoe zorg je voor je nieren? Veel water drinken en bewerkte voedingsmiddelen of die met te veel zout vermijden, bemiddelen de goede verzorging van je nieren. In feite zijn deze organen de sleutel tot je welzijn: ze elimineren afvalstoffen, en handhaven een juist evenwicht tussen zouten, water, mineralen, enz. Een slechte gezondheid van de nieren is ook een stille trigger voor vroegtijdige veroudering.

4. Het hepatische ageotype

Zoals we wel weten is een slechte leverfunctie een risico voor gezondheid en welzijn. Volgens deze studie orkestreert niet alleen de lever de menselijke veroudering, maar kunnen ook een slechte levensstijl en slechte eetgewoonten fataal zijn. Dit bevestigt nogmaals het belang van een juiste voeding om de goede werking van onze organen te bevorderen.

Er zijn vier soorten ageotypen: hepatisch, metabool, immunologisch, en nefrotisch. Door ze te leren kennen kunnen we, in de nabije toekomst, voor ieder van ons gepersonaliseerde geneesmiddelen ontwerpen.

Ouder stel in gesprek
We verouderen terwijl we leven. Goede dagelijkse gewoonten bemiddelen de mogelijkheid om in betere conditie een hoge leeftijd te bereiken.

Goed en gezond ouder worden

Het kennen van de vier soorten veroudering en de bijbehorende ageotypes is een voordeel. Het zal ons, in de toekomst, in staat stellen meer specifieke en persoonlijke richtlijnen voor ieder van ons te ontwerpen. Er zullen ook geneesmiddelen zijn die het ontstaan van verschillende ziekten vroegtijdig voorkomen.

Verder zullen we meer geïndividualiseerde en minder generieke soorten geneeskunde hebben en zal de strategie preventie zijn in plaats van genezing. Dat de geneeskunde op dit gebied vooruitgang boekt, beantwoordt namelijk aan een maatschappelijke urgentie.

We zijn een steeds ouder wordende samenleving en we moeten allemaal de herfst van ons leven in betere conditie bereiken. Het heeft immers geen zin een verbeterde levensverwachting te hebben als onze gezondheid niet navenant verbetert en we geen therapeutische strategieën hebben die ons in staat stellen ons goed te voelen.

We willen van het leven blijven genieten. Gezond ouder worden moet geen voorrecht zijn, maar een recht waarin wetenschap en maatschappij onze bondgenoten moeten zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.