Is het mogelijk om een stress-vrije baan te vinden?

De enige manier om een stressvrije baan te vinden is door de werkomgeving volledig te heroverwegen. Als een werknemer zijn positie als bedreigd ervaart of zijn rechten worden geschonden, zal de psychologische impact immers altijd aanwezig zijn.
Is het mogelijk om een stress-vrije baan te vinden?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Je denkt misschien dat de enige manier om een stressvrije baan te hebben, is om hem zelf te creëren en de CEO van je eigen bedrijf te zijn. De waarheid is echter dat noch het zijn van de baas, noch de keuze om je werk thuis te doen, je zal bevrijden van emotionele en fysieke spanningen.

Het lijkt erop dat elk beroep en elke positie in een organisatie in meer of mindere mate een stempel drukt op onze psychische gezondheid.

Als je op zoek gaat naar de banen die volgens verschillende statistieken minder stressvol zijn, vind je categorieën zo uiteenlopend als hoveniers, tuinarchitecten, web-ontwikkelaars, massagetherapeuten, of windturbinetechnici. Toch is geen enkele baan volledig vrij van alle sporen van stress.

Als mens heb je in feite een redelijk en adequaat niveau van dit psychofysische mechanisme nodig om in een sociale omgeving te kunnen functioneren. Het is de energie die je motivatie drijft, je pro-activiteit vorm geeft en je in staat stelt elke uitdaging op te lossen.

Het probleem ontstaat wanneer je niet opgewassen bent tegen de eisen van je omgeving met de middelen die je bezit. Dit is een veelvoorkomend verschijnsel op de werkplek.

Het opsporen van en omgaan met het psychologisch ongemak van werknemers zou de doelstelling van elke organisatie moeten zijn.

Gestreste man

Het vinden van een stressvrije baan hangt af van drie factoren

Tegenwoordig heeft een groot deel van de bevolking te maken met uitputting. Uitputting en overbelasting. Deze mentale belasting is immens en veel mensen willen van baan veranderen om iets te vinden dat meer op hun behoeften is afgestemd. In feite lijkt het erop dat we verlangen naar functies die overeenkomen met onze professionele vaardigheden, maar ook ons geestelijk welzijn respecteren.

Onderzoek van de London University of Medicine (Engelse link) beweert dat stress, gedefinieerd als een geheel van onnodige druk en eisen die ons worden opgelegd, bijna altijd leidt tot ziekte. Tegenwoordig verliezen we dus onze gezondheid door ons brood te verdienen. Dat willen we natuurlijk vermijden, en daarom is het steeds vaker nodig om een niet-stressvolle baan te vinden.

Het bereiken daarvan hangt af van drie factoren. Laten we ze eens bekijken.

Reguleren van stress

Zoals we al eerder zeiden, maakt stress deel uit van je dagelijkse leven. Daarom is het essentieel dat je weet hoe je ermee om moet gaan, en dat je over basisvaardigheden beschikt om met problemen en spanningen om te gaan, niet alleen op het werk, maar in het hele leven. Het eerste wat je moet weten is dat sommige mensen beter bestand zijn tegen stress (Engelse link), terwijl anderen veel kwetsbaarder zijn.

Het tweede wat je moet onthouden is dat je adequate vaardigheden op dit gebied kunt verwerven, ontwikkelen en leren. Om dit te doen, moet je:

 • Ontwikkel je emotionele intelligentie en beheers je emoties goed.
 • Zorg voor focus. Wees duidelijk over je prioriteiten en weet wat te allen tijde het belangrijkste is.
 • Beschik over vaardigheden om problemen op te lossen.
 • Assertief kunnen zijn in communicatie.
 • Beslissingen kunnen nemen.
 • Zorg voor een goed evenwicht tussen werk en vrije tijd.

Organisaties moeten een klimaat van ‘psychologische veiligheid’ bevorderen

Het vinden van een stressvrije baan hangt ook af van het engagement van bedrijven met betrekking tot het creëren van meer mentaal gezonde omgevingen.

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk heeft zelfs bepaald dat dit nu een verplichting is voor bedrijven. Met andere woorden, aandacht voor de psychologische veiligheid van werknemers (naast fysieke veiligheid) is een prioriteit.

Hier zijn de strategieën om dit te bereiken.

 • De betaling van een leefbaar loon.
 • Het implementeren van doelstellingen die werknemers aankunnen en die hen niet overbelasten.
 • Normale werktijden.
 • Voldoende rusttijden toestaan.
 • De werknemer de mogelijkheid geven beslissingen te nemen.
 • Het bestaan van adequate communicatiekanalen tussen de verschillende niveaus van het bedrijf.
 • Het bevorderen van positieve relaties tussen alle personeelsleden.
 • Het bieden van mogelijkheden voor professionele ontwikkeling.
 • Het betrekken van werknemers bij zowel kleine als grote beslissingen.
 • Het opzetten van kanalen en middelen om psychisch leed en problemen tussen werknemers op te sporen en aan te pakken. Bijvoorbeeld pesten.
Collega's hebben een overleg

Zoek een baan waar je gepassioneerd over bent

Geluk en welzijn liggen in het bereiken van een goede balans tussen je werk en je persoonlijke leven. Je moet zeker niet alleen leven om te werken. Maar je hebt wel een goede baan nodig die past bij je vaardigheden en waar je gepassioneerd over bent.

Het vinden van een stressvrije baan is niet gemakkelijk. Ten eerste omdat die niet bestaat. Zoals we al eerder zeiden, impliceert elke functie dat je met een zekere mate van stress te maken krijgt. Wanneer dit positieve stress (eustress) is, is het motiverend en noodzakelijk. Dat komt omdat een totale afwezigheid van stress bijna altijd leidt tot verveling, gebrek aan uitdagingen, en zelfs luiheid

Daarom moet je op zoek gaan naar een baan die past bij je waarden, smaak en professionele doelen. Alleen als je een baan hebt die je voldoening schenkt, zal je stressbelasting draaglijk zijn en je niet beperken of verzwaren.

Integendeel, het zal je stimuleren. Natuurlijk zal het niet altijd gemakkelijk zijn om de juiste baan te vinden, want de arbeidsmarkt kan een jungle zijn die soms teleurstellend en bijna altijd ergerlijk is. Maar je mag niet opgeven.

Denk aan wat Confucius zei: “Kies een baan waarvan je houdt, en je zult nooit van je leven een dag hoeven te werken.” Wellicht ook interessant voor jou

Kleurademhaling: een stressverlagende activiteit
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Kleurademhaling: een stressverlagende activiteit

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van meditatie, mindfulness en andere soortgelijke oefeningen, Kleurademhaling is echter minder bekend.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Bhui, K., Dinos, S., Galant-Miecznikowska, M., de Jongh, B., & Stansfeld, S. (2016). Perceptions of work stress causes and effective interventions in employees working in public, private and non-governmental organisations: a qualitative study. BJPsych bulletin40(6), 318–325. https://doi.org/10.1192/pb.bp.115.050823
 • Marine A, Ruotsalainen J, Serra C, Verbeek J. Preventing occupational stress in healthcare workers. Cochrane Database Syst Rev. 2006 Oct 18;(4):CD002892. doi: 10.1002/14651858.CD002892.pub2. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2014;11:CD002892. PMID: 17054155.
 • Zoni S, Lucchini RG. European approaches to work-related stress: a critical review on risk evaluation. Saf Health Work. 2012 Mar;3(1):43-9. doi: 10.5491/SHAW.2012.3.1.43. Epub 2012 Mar 8. PMID: 22953229; PMCID: PMC3430928.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.