Wat er gebeurt als hij in je ogen kijkt

Wat er gebeurt als hij in je ogen kijkt

Laatste update: 11 april, 2017

In dit artikel zullen we het hebben over twee experimenten die je werkelijk zullen verbazen. Het doel van beide is vergelijkbaar: elkaar een tijd lang in de ogen kijken. Het effect dat teweeggebracht wordt door al onze aandacht op de ogen van de ander te vestigen is enorm.

Een vreemde in de ogen kijken

Stel je eens voor dat je in de metro zit op weg naar je werk. Verveeld kijk je om je heen. Misschien zoek je naar een bekend gezicht of misschien probeer je je te bedenken hoe het leven van elk je reisgenoten eruitziet. Plotseling kruist je blik die van een andere passagier. Wat is je eerste reactie? Je kijkt vast en zeker snel de andere kant op of je richt je blik uit schaamte naar de grond. Maar wat zou er gebeuren als jullie die blik beiden enkele seconden zouden vasthouden? Het zou in ieder geval je aandacht trekken!

Deze typische situatie was de eerste stap voor een experiment dat ‘Miradas’ (blikken) genoemd werd. Voor dit experiment werden twintig mensen die elkaar niet kenden samengebracht. Vervolgens werden deze mensen willekeurig in groepen verdeeld en kregen ze een simpele opdracht: elkaar enkele minuten lang in de ogen kijken terwijl ze gefilmd werden… en om zich te laten meeslepen.

Eén blik was al genoeg om allerlei soorten gevoelens bij de deelnemers op te wekken: gedeeld gelach, blozende wangen, nerveuze glimlachjes en zelfs tekeergaande harten of zwetende handen. Het gericht houden van de eigen ogen op die van de ander zorgde voor een reeks van gevoelens die niemand in woorden kon uitdrukken.

Er straalde geluk, hoop en zelfs liefde uit hun ogen. Velen van hen begonnen elkaar zelfs vol passie te zoenen als gevolg van de gedeelde blik! Het experiment werd afgesloten door elk van de deelnemers aan het woord te laten over de gevoelens die zij ervaren hadden gedurende deze ongewone momenten.

De meesten van hen omschreven het als iets dat ze nooit hadden verwacht. Sommigen hadden het over liefde op het eerste gezicht en anderen vooral over de mate van intimiteit die ze ervaren hadden met iemand die, tot op dat moment, een vreemde voor ze was. De conclusie is dat het vaak al genoeg is om gewoonweg aandacht te besteden aan de andere persoon om te kunnen vinden waar we naar zoeken. We moeten simpelweg eens wat meer om ons heen kijken.

Je partner in de ogen kijken

Waarom zitten films wel vol met momenten waarop de hoofdpersonen elkaar heel lang in de ogen kijken en waarop alles zo ontzettend magisch lijkt, maar gebeurt dit in het echte leven helemaal niet? Nou, omdat wij het niet laten gebeuren!

Het maakt niet uit hoe lang je al samen bent met die ander, neem eens de tijd om na te denken over wanneer jullie elkaar voor het laatst echt hebben aangekeken zonder ook maar ergens anders op te letten. Het zal me niets verbazen als je het antwoord niet direct weet…

Een ander experiment, vergelijkbaar met het vorige, trachtte te bewijzen dat elkaar direct in de ogen kijken het niveau van intimiteit in een relatie verhoogt. In het onderzoek moesten de mensen elkaar vier minuten lang in de ogen kijken zonder te praten. Het experiment werd uitgevoerd onder mensen die allerlei soorten relaties met elkaar hadden, zelfs onder mensen die vreemden van elkaar waren. Er waren ook stelletjes die verloofd waren, mensen die net waren begonnen met daten en zelfs een getrouwd stel dat al 55 jaar samen was.

Na afloop van het experiment werden de reacties en verklaringen van elk van de deelnemers geanalyseerd. Alle deelnemers gaven aan dat ze zich meer verbonden voelden met hun partners, dat de liefde ‘herboren’ was en dat ze niet begrepen waarom ze elkaar al die tijd niet vaker in de ogen hadden gekeken. Sommigen van de vreemden begonnen na het experiment zelfs met elkaar te daten en trouwden enkele maanden later met elkaar. Hier is de video, zodat je het zelf kunt zien:

Hoe zou jij je voelen als je je partner enkele minuten in de ogen zou kijken? Zonder ruzie te maken, zonder na te denken over jullie problemen of over geld, zonder dat iets of iemand jullie lastigvalt. Misschien zou je je realiseren dat in die kleine emoties ware liefde huist en vind je eindelijk die intimiteit waar iedereen het zo vaak over heeft. Soms is een eenvoudige blik al wat er nodig is om opnieuw die meest pure emoties te ervaren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.