Enneagram type 7: de liefhebber

Vind je het lastig om even stil te staan ​​en te ademen tussen het ene plan en het andere? Is slapen voor jou tijdverspilling? Misschien identificeer jij je met Enneagram type 7. Wij nodigen je uit om het te ontdekken!
Enneagram type 7: de liefhebber
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 03 april, 2024

Enneagram type 7 is een archetype dat is ingedeeld binnen de 9 enneagram archetypen. Het bestaat uit een constructie waarin persoonlijkheden worden ingedeeld om mensen te helpen zichzelf beter te leren kennen en zichzelf te ontwikkelen door hun zwakheden onder ogen te zien en hun deugden te versterken.

Degene die we hier presenteren wordt ook wel epicurist of “dromer en liefhebber” genoemd, omdat hij wordt gekenmerkt door zijn beweeglijke geest en optimisme. Denk je dat jij in dit model zou kunnen passen? Laten we eens kijken.

Als je wilt weten welk enneagram type jij bent, kijk dan hier: De negen persoonlijkheidstypen van het enneagram: welke ben jij?

Wat is de geboortewond?

De geboortewond die je scheidt van je essentie is ontevredenheid en een gevoel van leegte. Een van de belangrijkste manieren waarop dit trauma zich uit, is de constante zoektocht naar nieuwe stimulerende en plezierige ervaringen.

De drang om nieuwe dingen te ervaren is een poging om de emotionele leegte van binnen te compenseren, die onuitputtelijke leegte die nooit gevuld wordt. De Zeven voelt zich dan gedwongen om van dat gevoel af te komen, maar waagt zich vaak aan ervaringen die hem nog leger achterlaten.

De kern van dit alles, samen met zijn gekwetstheid, blijft de perceptie dat volheid en totale bevrediging buiten zijn mogelijkheden liggen. De paradox is dat de Zeven, geconfronteerd met dit idee, niet opgeeft, maar zoekt en hun honger naar verzadiging steeds groter wordt.

Hoe zag de kindertijd van het Enneagram type 7 eruit?

Het Enneagram type 7 groeide op met het gevoel losgekoppeld te zijn van hun ouders. In sommige gevallen waren ze verstoken van de liefde en zorg van hun moeders, omdat ze ontheemd waren geraakt door de geboorte van een broertje of zusje of door ziekte.

Als kind leerden ze dat ze, om veilig en zelfverzekerd te zijn, omringd moesten worden door stimulerende mensen of ervaringen. In de loop der jaren kwam hij tot het inzicht dat pijn en verdriet niet in zijn leven waren toegestaan.

Kenmerken van Enneagram type 7

Epicuristen, d.w.z. mensen die in het zevende Enneagram type zijn ingedeeld, hebben de neiging optimistisch en hedonistisch te zijn. Hun opgewekte karakter en beweeglijke geest zijn de belangrijkste hulpmiddelen die ze gebruiken in hun sociale relaties.

Ze hebben geweldige gespreksvaardigheden en zijn erg nieuwsgierig om nieuwe mensen te ontmoeten die hen verrassen en motiveren. Daarnaast zijn ze veelzijdig en spontaan. Ze spelen graag, zijn erg levendig en zijn vaak op zoek naar nieuwe en stimulerende ervaringen.

Mentale activiteit is wat hen voortdurend op zoek houdt naar nieuwe emoties en kortstondige pleziertjes. Avonturen stimuleren hen en helpen hen om hun wereld uit te breiden door barrières en grenzen te doorbreken. Het zijn echter ook mensen die vermijdend kunnen worden als het gaat om pijn en verplichtingen.

De Zeven is een spontaan, optimistisch, veelzijdig, speels, praktisch en zeer temperamentvol persoon.

1. Veelvoorkomende gedragspatronen

In de meeste gevallen kun je de Ennetaipo 7 herkennen aan deze veelvoorkomende gedragingen:

 • Heeft moeite zich te binden uit angst voor eentonigheid en verveling.
 • Verzet zich tegen emotionele volwassenheid.
 • Ze hopen van binnen pijn op, maar lijken gelukkig te zijn.
 • Voelt verveling als er niet veel stimulans is.
 • Maakt voortdurend plannen.
 • Gelooft dat het bevredigen van je pleziertjes de manier is om echt van het leven te genieten.
 • Je bent snel afgeleid.
 • Je prikkelt en verrukt mensen met je persoonlijkheid.
 • Zoekt ernaar om zijn innerlijke leegte te vullen met lonende ervaringen.
 • Je bent het grootste deel van de tijd bezig met plezierige dingen.
 • Vermijdt eenzaamheid en stilte.
 • Voelt de verantwoordelijkheid om elk moment leuk of onvergetelijk te maken.

2. Onbewuste boodschap

Zegt tegen zichzelf: “Het is niet goed om ergens afhankelijk van te zijn”. Je hebt de neiging om onafhankelijk en zelfvoorzienend te zijn, omdat je het gevoel hebt dat afhankelijk zijn riskant is. Deze overtuiging, meestal ontwikkeld in de kindertijd, kan ertoe leiden dat ze zich niet inlaten met anderen uit angst om afhankelijk te worden.

3. Basisangst

De grootste angst van deze persoon is pijn. Deze emotie kan bepalend zijn voor de manier waarop hij zich gedraagt en de relaties die hij aangaat. Om pijn te vermijden, kan hij/zij emotionele verbintenissen vermijden of een afkeer voelen voor situaties die hij/zij als gevaarlijk beschouwt, ook al zijn ze dat objectief gezien niet.

4. Basisverlangen

Geluk is hun belangrijkste verlangen en hun grootste doel. Het probleem is dat dit streven kan leiden tot een vorm van vermijding, waarbij ze hunkeren naar nieuwe ervaringen om niet geconfronteerd te worden met angst, verveling of pijn.

5. Wereldbeeld

Voor de Zeven is de wereld vol mogelijkheden om aan hun pijn te ontsnappen. Ze kijkt de hele tijd naar de toekomst, waar ze zich nieuwe ervaringen, avonturen, prikkels en belonende mogelijkheden voorstelt die voor voldoening zorgen.

6. Voornaamste zorg

Hij maakt zich zorgen over lijden, fysieke en emotionele pijn en ontevredenheid. Daarom is hij altijd geïnteresseerd in het plannen van activiteiten die hem veel plezier, vermaak en genot bieden.

7. Gebruikelijke reactie

Hun meest voorkomende manier van reageren is ontsnappen aan hun innerlijke wereld (angsten, zorgen, zorgen, pijnen) door spannende ervaringen en avontuur te beleven. In deze context is mentale planning hun bolwerk.

8. Communicatiestijl

Als hij spreekt, heeft hij de neiging om te overdrijven, te prikkelen, te amuseren en te vermaken. Hij is in staat om de interesse van mensen te wekken en is erg spontaan. Hij houdt ervan mensen aan het lachen te maken en te vermaken met persoonlijke verhalen.

Ontwikkelingsniveaus

De Zeven heeft, net als alle andere Enneagram types, zijn eigen spectrum dat begint bij een gezond niveau, omhoog gaat naar een gemiddeld niveau en eindigt in een ongezonde versie. Laten we eens kijken naar elk van hen volgens het boek Sabiduria del En eagrama (De wijsheid van het Enneagram)  (Spaanse link)

Gezond

 • Niveau 1 (gelukzalig, tevreden): stopt met geloven dat hij/zij ervaringen moet verzamelen om goed te zijn. Hij is in staat om al zijn ervaringen te ervaren: positief of negatief, en slaagt erin om zijn grootste verlangen (gelukkig zijn) te vervullen.
 • Niveau 2 (verwachtingsvol, enthousiast): concentreert zich op de mogelijkheden die de wereld biedt en is enthousiast over alle dingen die hij/zij kan doen.
 • Niveau 3 (realistisch, productief): je passie voor het leven komt tot uiting in je gevarieerde output en veelzijdigheid. Je neemt met plezier deel aan het leven en doet dingen die ervoor zorgen dat je krijgt wat je wilt.

Gemiddeld

 • Niveau 4 (hebzuchtig, consumerend): je leeft in angst dat je betere ervaringen misloopt dan degene die je al hebt. Je bent rusteloos en wanhopig om nieuwe dingen te ervaren. Brengt de meeste tijd door met proberen alles bij te houden.
 • Niveau 5 (afgeleid, verstrooid): gebruikt enthousiasme en drukte om te voorkomen dat pijn, verveling of frustratie naar boven komen.
 • Niveau 6 (egocentrisch, overdreven): hunkert naar onmiddellijke bevrediging, omdat hij bang is dat er in de toekomst niet genoeg plezier zal zijn. Hij is zelden tevreden als zijn verlangens worden vervuld. Is erg veeleisend en accepteert geen schuldgevoelens.

Krankzinnig

 • Niveau 7 (onverzadigbaar, lichtzinnig): probeert pijn op welke manier dan ook te vermijden en is doodsbang voor het idee van lijden. Ze hebben de neiging impulsief en onverantwoordelijk te zijn en gaan gretig op zoek naar alles wat hun angst kan verlichten.
 • Niveau 8 (manisch, rusteloos): probeert zoveel mogelijk weg te rennen van ongemak en angst, omdat hij/zij de controle verliest. Hij is ongevoelig en onattent. Wisselt af tussen hysterie en depressie.
 • Niveau 9 (overweldigd, verlamd): voelt zich gevangen en gelooft dat hij geen opties of manieren meer heeft om uit de pijn of het lijden te komen.

Verbindingspunten tussen Enneagram type 7 en andere Enneagram-types

De vleugels (rechter en linker Enneagram type) van Zeven zijn opgebouwd uit Enneagram type 6 en Enneagram type 8. Als je meer naar de een of de ander neigt, ontstaan er nieuwe gedragspatronen.

De Zeven met de vleugel van Zes (7w6): de entertainer

De gezonde entertainer is nieuwsgierig, creatief, speels, productief, snel van begrip, coöperatief en georganiseerd. Ze weten hoe ze met anderen moeten omgaan en houden van afwisseling.

Als hun ontwikkelingsniveau gemiddeld is, worden ze gekarakteriseerd als iemand die enthousiast is over nieuwe dingen. Hij is geestig en charmant; hij is productief, maar gemakkelijk verstrooid; hij houdt niet van eenzaamheid en heeft minderwaardigheidsgevoelens.

De Zeven met een vleugel van 8 (7w8): de realist

De gezonde realist is materialistisch, maar geniet van de wereld; hij integreert ambitie met snelheid en heeft de wilskracht om te verwerven wat hij wil; hij is praktisch en onsentimenteel. In zijn middelste bereik is hij een type dat zijn energie over verschillende dingen weet te verdelen.

Hij is dynamisch en een beetje agressief; hij is meestal een workaholic omdat hij meer ervaringen en goederen wil verzamelen; hij is niet bang voor eenzaamheid en heeft hoge verwachtingen.

Centreren en decentreren van Enneagram type 7

Centreren stelt de Zeven in staat zich los te maken van zijn ego om zijn ware essentie te vinden. Om dit te bereiken, volgens Borja Vilaseca (Spaanse link), is het handig voor hen om verschillende eigenschappen van Enneagram type 5 aan te nemen: onthechting, ernst, wijsheid en diepgang.

Aan de andere kant, wanneer de Zeven gedecentreerd is, dat wil zeggen, wanneer ze zich identificeren met hun ego en zich verwijderen van hun essentie, nemen ze negatieve eigenschappen van Enneagram type 1 aan . Tot de belangrijkste eigenschappen die het imiteert behoren: wrok, perfectionisme, kritiek en starheid.

Wat zijn de subtypes van Enneagram type 7?

Afhankelijk van instinctuele varianten zijn er verschillende Enneagram typen 7.

Zelfbehoudend

De zeer zelfbehoudende Enneagram type 7 zorgt voor zijn basisbehoeften en comfort. Hij is een persoon met een hoge vastberadenheid en is geïnteresseerd in praktische zaken. Zijn verlangens en ambities motiveren hem om te streven en te werken om zijn opties open te houden. Je bent een natuurlijke consument en bevredigt graag je materiële behoeften.

Sociaal

Je mist niet graag iets en bent vaak omringd door mensen die je hobby’s en passies delen. Ze zijn idealistisch en genieten van sociale activiteiten, hoewel ze erg gefrustreerd kunnen raken door de traagheid van anderen. Soms kun je voor het dilemma komen te staan om je in te zetten voor een sociaal doel of om je onafhankelijkheid en vrijheid te behouden.

Sexual

Je voelt je aangetrokken tot interessante en stimulerende mensen. Je aarzelt niet om te flirten of te charmeren als je je seksueel aangetrokken voelt. Hij geniet van de opwinding van fantasie, avontuur en gedeelde interesses. Hij is geestig en heeft een goed gevoel voor humor.

Sterke en zwakke punten

Zijn sterke punten zijn onder andere:

 • Hij heeft een groot vermogen om te overtuigen en, in het algemeen, om met een grote verscheidenheid aan mensen overweg te kunnen.
 • Zijn zoektocht naar nieuwe emoties maakt hem ruimdenkend en nieuwsgierig naar alles wat hij nog niet weet.
 • Je bent vriendelijk, creatief en snel van begrip.
 • Ze hebben de neiging succesvol te zijn in ondernemerschap.
 • Ze verspreiden gemakkelijk hun enthousiasme en optimisme.
 • Ze hebben een grote reserve aan energie.

Aan de andere kant zijn de belangrijkste zwakke punten die hem karakteriseren:

 • Hij is bang voor lijden.
 • Hij gebruikt hedonisme om pijn te vermijden.
 • Hij is genotzuchtig en heeft interpersoonlijke problemen.
 • Hij is soms niet toegewijd en respecteert geen grenzen.
 • Heeft moeite met het stellen van prioriteiten.
 • Hij is instabiel door zijn constante zoektocht naar ervaringen.

Hoe is Enneagram type 7 in de liefde?

Je bent een enthousiast en levendig persoon. Hij brengt plezier en spontaniteit in de liefdesrelatie. De Zeven is een partner die altijd op zoek is naar avontuur, spanning en nieuwigheid, en genereert daarom een zeer dynamische omgeving, waar geen ruimte is voor verveling of monotonie.

Hun grootste probleem in relaties is echter dat ze, omdat ze voortdurend op zoek zijn naar nieuwe ervaringen, kleine maar relevante details voor de verzorging van de relatie uit het oog verliezen. Dit kan leiden tot conflicten met je partner en misverstanden.

Daarnaast kan je neiging om angst te ontkennen ervoor zorgen dat je ongemakkelijke situaties vermijdt om geen ongemak of emotionele pijn te ervaren. Dit soort vermijding werkt averechts, omdat het hem niet in staat stelt om problemen effectief op te lossen.

Een ander aspect om rekening mee te houden in zijn liefdesrelaties is dat hij de neiging heeft om zich te veel op zijn eigen behoeften te richten, omdat hij geen pijn verdraagt. Bovendien zoekt hij zijn eigen plezier, zonder rekening te houden met het welzijn van zijn partner.

Welke beroemde mensen zijn Enneagram type 7?

Volgens het boek De Wijsheid van het Enneagram zijn er verschillende beroemde mensen die trekjes van dit Enneagram type hebben. Laten we er een paar bekijken:

 • Robin Williams
 • Steven Spielberg
 • W.A. Mozart
 • Jim Carrey
 • Goldie Hawn
 • Carol Burnett
 • Sarah Ferguson
 • Benjamin Franklin
 • Timothy Leary
 • Tom Wolfe
 • Jack Nicholson
 • Lucille Bal
 • Joan Rivers
 • Howard Stern
 • Leonard Bernstein
 • Lauren Bacall
 • Bette Midler
 • John F. Kennedy
Sommige fictieve personages weerspiegelen de type 7 persoonlijkheid, zoals Bart Simpson, Phoebe Buffay uit Friends, Peter Pan, Fred en George Wemel uit Harry Potter

Hoe ontwikkel je jezelf als je tot Enneagram type 7 behoort?

De sterke en zwakke punten van dit persoonlijkheidstype kennen is erg belangrijk, omdat de eerste versterkt kunnen worden om de laatste goed te kunnen managen. Daarom gaan we kijken welke gedragspunten van het Enneagram type 7 versterkt moeten worden om hun volledige potentieel te ontwikkelen:

 • Impulsiviteit beheersen. De behoefte om nieuwe prikkels te zoeken kan dwangmatig worden. Hiervoor is het goed om je bewust te zijn van deze drang en je te richten op het heden.
 • Werken aan volgehouden aandacht. Voor Enneagram type 7 is het ingewikkeld om zich op één project te concentreren tot het klaar is. Het is cruciaal om consequent te zijn en ernaar te streven de ene taak af te maken voordat je verder gaat met de volgende.
 • Omgaan met en emotionele verwerking. Lijden hoort bij het leven en kan niet worden vermeden. Het is belangrijk om copingstrategieën te ontwikkelen zodat negatieve gebeurtenissen niet leiden tot vermijding.
 • Leren genieten van eenzaamheid en stilte. De wervelwind van avonturen die een archetype 7 wil beleven gaat niet altijd samen met een vol leven. Leren om contemplatieve momenten te waarderen helpt ook om contact te maken met het heden.
 • Cultiveer persoonlijke relaties. Bindingsangst en utilitarisme zijn twee houdingen waar deze mensen vanaf moeten. Als ze hun voordeel doen met alle bovenstaande tips, zullen ze diepe en bevredigende relaties kunnen hebben, omdat ze de negatieve aspecten ervan beter kunnen beheersen.

Enneagram type 7 heeft groeipotentieel

Over het algemeen onderscheidt het zevende archetype zich door zijn enthousiaste, spontane en avontuurlijke aard en door acties die gericht zijn op succes. Hoewel ze de neiging hebben om gemakkelijk relaties aan te gaan, zijn hun interpersoonlijke banden niet zo diep, omdat ze proberen te ontsnappen aan lijden.

Deze persoonlijkheden vereisen een goede omgang met impulsiviteit en emotiemanagement, evenals het richten van hun aandacht en het erkennen dat rust en eenzaamheid ook plezierig zijn. Als sommige kenmerken van dit Enneagram type op jou van toepassing zijn, moet je eraan werken om een betere band met de rest van het Enneagram te krijgen en je persoonlijke ontwikkeling te bevorderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.