Vijf wijze citaten van Benjamin Franklin

Als eerbetoon aan deze man, delen we in dit artikel vijf van de meest bekende citaten van Benjamin Franklin.
Vijf wijze citaten van Benjamin Franklin
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Sommige citaten van Benjamin Franklin zijn net kleine capsules vol wijsheid waar we zelfs vandaag de dag nog over na kunnen denken. Hij was natuurlijk een van de grondleggers van de Verenigde Staten. Het meest verbazingwekkende aan hem is echter dat hij alleen maar basisonderwijs heeft gekregen.

Hij was enorm nieuwsgierig, wat zijn autodidactische passie aanwakkerde en hem hielp bij het uitvinden van de ijzeren kachel in 1744 en de bliksemafleider in 1752. De geweldige uitvindingen van Benjamin Franklin zijn wat hem beroemd maakte.

Toch mogen we ook de andere facetten van Benjamin Franklin niet vergeten, zoals zijn werk als politicus, auteur, schrijver, diplomaat, staatsman en activist. Bovendien werd hij ook gezien als een onrustig persoon met het verbazingwekkende vermogen om op verschillende professionele vlakken succesvol te zijn.

De vijf beste citaten van Benjamin Franklin

1. “Het is gemakkelijker om slechte gewoonten te voorkomen dan ze af te leren.”

Dit eerste citaat gaat over iets heel belangrijks: slechte gewoonten. Elke dag proberen mensen over de hele wereld te stoppen met roken, drinken en drugs. Toch vallen ook veel van hen iedere dag weer terug in hun oude, slechte gewoonte.

Benjamin Franklin zag daarom heel goed in dat het veel makkelijker is om jezelf een slechte gewoonte niet aan te leren. Door jezelf niet te laten leiden door sociale druk of nieuwsgierigheid, en iets gewoon niet te proberen, kun je er zeker van zijn dat je er niet verslaafd aan raakt.

Het afleren van een slechte gewoonte, daarentegen, vergt veel meer inspanning. Het kan erg moeilijk zijn en veel energie en middelen vergen.

Wanneer je lichaam ergens van moet ontwennen, kan het werkelijk ondraaglijk zijn. In dit geval kan onze wilskracht zo zwak zijn dat zelfs de wetenschap dat roken, drinken of het gebruiken van drugs dodelijk kan zijn, misschien niet genoeg is om ervan af te blijven. Door middel van preventie kom je nooit in een dergelijke extreme situatie terecht. Dat is de sleutel.

Vrouw die helemaal bezopen is

2. “Spreek kwaad over niemand, maar spreek van al het goede dat je over iedereen weet.”

Als we de dingen die we over anderen zeggen eens grondig zouden analyseren, dan zouden we er zeker van schrikken hoe kritisch, veroordelend en jaloers we eigenlijk zijn.

Misschien is het een kwestie van aangeleerd gedrag. Misschien hebben onze eigen onzekerheden en angsten ervoor gezorgd dat we ons op deze manier zijn gaan gedragen. Dit tweede citaat van Benjamin Franklin moedigt ons echter aan om het tegenovergestelde te doen.

Het is niet makkelijk om onze automatische manier van praten te veranderen. Als we echter alleen al leren om ons er bewust van te zijn wanneer kwaad over iemand spreken, dan zijn we al een goed eind op weg.

Dat is de enige manier waarop we deze slechte gewoonte beetje bij beetje kunnen veranderen. Zodoende kunnen we onszelf geleidelijk aan aanleren om alleen nog maar vriendelijk over anderen te spreken. Je zou toch ook niet willen dat anderen kwaad over jou spraken? Nou, dit is je kans om zelf de eerste stap te zetten.

3. “Ik heb niet gefaald, ik heb gewoon 100 manieren gevonden om het fout te doen.”

Doordat hij zo’n goede uitvinder was, voelde Franklin veel druk na elke mislukte poging. Fouten kunnen ons het gevoel geven dat we niet goed genoeg zijn voor wat we doen, alsof al onze pogingen tevergeefs zijn. Vervolgens denken we dat we net zo goed gewoon de handdoek in de ring kunnen gooien.

Franklin gaf echter nooit op en zette zijn ideeën altijd voort, zelfs na talloze mislukte pogingen. Mislukkingen doen er niet toe. Zoek naar manieren om te verbeteren, wat er ook gebeurt.

Fouten zijn leermogelijkheden. Als we het idee in ons hoofd hebben gekregen om iets gedaan te krijgen, zullen we door vol te houden en te leren van onze fouten in het vervolg betere keuzes maken.

We moeten niet bang zijn om onderuit te gaan en iets fout te doen. Dit betekent simpelweg dat we leren, en de volgende keer zullen we het beter doen. Vergeet niet dat de beste uitvinders meerdere mislukkingen moesten verwerken voordat ze het eindelijk goed hadden – alleen na vele uren inzet, veel wilskracht, doorzettingsvermogen en verlangen.

Man die tegen een rots aan staat

4. “Arm geweest zijn is geen schande, maar je ervoor schamen wel.”

Dit is een van de citaten van Benjamin Franklin die gaat over het hebben van schaamte. Schaamte kan ons verlammen en terroriseren. Waarom schamen we ons vanaf zo’n jonge leeftijd voor van alles en nog wat? Schaamte is een emotie die we getraind zijn om te associëren met bepaalde gelegenheden.

Tegelijkertijd hebben we allemaal een verleden. Arm of rijk. We zijn wat we hebben meegemaakt. In veel gevallen moet je accepteren waar je bent geweest en wat je hebt bereikt om te begrijpen hoeveel macht je eigenlijk hebt over wat je overkomt. In die zin moeten we dus altijd trots zijn op ons leven, in plaats van ons ervoor te schamen.

Bovendien moet dit voorbeeld van de citaten van Benjamin Franklin worden begrepen in de context van de ‘nieuwe rijken’, die worden afgekeurd door degenen die rijk zijn geboren. In zijn tijd  waren mensen van mening dat je in de sociale klasse moest blijven waarin je was geboren.

Hoewel onze samenleving tegenwoordig enigszins veranderd is, zijn er nog steeds mensen die hun neus ophalen voor mensen die bijvoorbeeld niet op een dure en prestigieuze school hebben gezeten.

5 bekende citaten van Benjamin Franklin

5. “Bij twijfel, niet doen.”

Het is normaal om te twijfelen. Twijfelen over of je iets wel of niet moet doen, over welke beslissing je moet nemen… Soms komt twijfel voort uit een onzekerheid die we moeten zien op te lossen. Soms wijst het ons er echter op dat de beslissing die we van plan zijn te nemen, niet de juiste is.

Geen enkele belangrijke beslissing zal volledig twijfelvrij zijn. Twijfel laat ons weten dat we een punt hebben bereikt waarop reflectie erg belangrijk is. Soms moet je echt even bij de kwestie stilstaan en de nodige tijd en middelen besteden om de juiste beslissing te nemen.

Deze noodzakelijke verlamming hoeft echter niet eeuwig te duren. We zullen niet altijd in staat zijn om alle twijfels die we hebben uit de weg te ruimen, en soms zullen onze omstandigheden niet op ons wachten.

Wat vond je van deze citaten van Benjamin Franklin? Hebben ze je laten nadenken over bepaalde aspecten van je leven? Zoals je ziet, sprak Benjamin Franklin niet over dingen waar we totaal geen gevoel bij hebben.

Juist integendeel, zelfs vandaag de dag handelen velen van ons nog op een manier waar we volgens Franklin wel verandering in zouden kunnen brengen.  Wellicht ook interessant voor jou

De negen beste citaten van Virginia Satir
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De negen beste citaten van Virginia Satir

Virginia Satir heeft interessante dingen gezegd. Haar citaten spreken over verandering, genegenheid en relaties. Het zijn geschenken vol liefde en ...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.