Enkele tips als je een BPS-patiënt in de familie hebt

Het gezin speelt meestal een fundamentele rol in het leven van een borderline-patiënt. Daarom is het raadzaam om, wanneer interventies worden voorgesteld, rekening te houden met de invloed van de familie en hen te betrekken bij elk therapeutisch plan.
Enkele tips als je een BPS-patiënt in de familie hebt
Ebiezer López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ebiezer López.

Laatste update: 16 juni, 2023

Borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) is een van de meest complexe persoonlijkheidsstoornissen. Een van de kenmerken van deze ziekte is dat het de manier waarop de lijder zich tot anderen verhoudt aantast. Sterker nog, als je een familielid bent van een BPS-patiënt, zul je merken dat je in een conflictueuze omgeving leeft. Daarom gaan we je in dit artikel wat advies geven.

Hoewel BPS een chronische en ingrijpende aandoening is, betekent dit niet dat ze onmogelijk te behandelen is. Bovendien kan, zoals je later zult zien, gezinshulp de prognose van de BPS-patiënt verbeteren. Dit bevordert dan weer een stabielere en harmonieuzere gezinsomgeving die gevoelens van welzijn genereert.

Huilende vrouw
Borderline persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door emotionele instabiliteit.

BPS en gezinsrelaties

BPS is een aandoening die verschillende soorten instabiliteit genereert. De emoties van de patiënt zijn verhoogd en hun emotionele toestanden fluctueren sterk. Bovendien heeft hun gedrag de neiging destructief te zijn, zowel voor zichzelf als voor anderen.

Het is niet verwonderlijk dat dit direct van invloed is op hun interpersoonlijke relaties. In feite hebben ze de neiging om conflictueuzer te worden door afhankelijkheid en verlatingsangst.

Daarom, als je een familielid bent van een BPS-patiënt, sta je voor bepaalde uitdagingen. Kay et al. (2018) deden een onderzoek (Engelse link) naar de ervaringen van mensen met familieleden die aan BPS leden.

Ze stelden echtelijke conflicten, financiële problemen en aanpassingsproblemen vast. Ze zeiden ook dat ze weinig steun kregen van professionals, omdat hun interventies meer op de patiënt gericht waren.

Aanbevelingen

Een van de problematische punten van borderline persoonlijkheidsstoornis betreft de emotionele banden. Er zijn aanwijzingen dat het betrekken van de familie bij hun behandeling positief is.

Fitzpatrick, Wagner, en Monson (2019) voerden een systematische review (Engelse link) uit van behandelingen voor BPS. Ze concludeerden dat interventies gericht op hechte relaties een hoge mate van effectiviteit lieten zien. Daarom zou het integreren van familieleden in behandelingen essentieel kunnen zijn om elke interventie succesvol te laten zijn.

Als familielid van een BPS-patiënt heb je om een aantal redenen steun nodig. Je moet niet alleen leren hoe je de relatie met je zieke familielid moet beheren, maar je moet ook middelen ontwikkelen om het ongemak dat je door de situatie voelt te verwerken.

Vervolgens zullen we enkele nuttige aanbevelingen voor het leven met een BPS-patiënt verkennen.

1. Wees je ervan bewust dat hun herstel langzaam en complex zal zijn

Persoonlijkheidsstoornissen zijn chronische aandoeningen die zich in de loop van de tijd ontwikkelen. Ze ontstaan inderdaad niet van de ene op de andere dag en je kunt geen snelle verbetering verwachten. Bovendien zijn de gedragspatronen en mentale schema’s van de patiënt star. Daarom kost het ontmantelen en aanpassen ervan tijd.

Daarom is het belangrijk dat je geduld hebt met deze veranderingen. Zinnen als “Je kunt het wel” en “Het ligt allemaal aan jou” moet je vermijden . Dat komt omdat ze bij de lijder het idee kunnen opwekken of voeden dat je hem in de steek laat. Dit soort houdingen lokt ook conflictueuze dynamieken en bijbehorende problemen uit.

2. Breng routines aan en handhaaf de harmonie

De BPS-patiënt heeft de neiging een gebrek aan controle te hebben en is geneigd tot chaos. Daarom moet hun gezinsomgeving rustig en gestructureerd zijn.

Hoewel het in het begin voor iedereen in het gezin moeilijk kan zijn om zich aan te passen, is het belangrijk om dit soort gewoonten in stand te houden. Het geeft de lijder een optimale omgeving om te herstellen.

3. Besteed aandacht aan hen, maar niet alleen als ze destructief gedrag vertonen

Als familielid van een BPS-patiënt ben je misschien geneigd hen te negeren, tenzij ze destructief gedrag vertonen. Dit is echter problematisch. Want als ze alleen op die momenten aandacht krijgen, versterkt dat hun gedrag. Daarom is het belangrijk om tijd met ze door te brengen en naar ze te luisteren, zodat ze niet het gevoel krijgen dat je alleen aan ze denkt als ze lijden.

4. Stel grenzen

Geduldig en attent zijn betekent niet dat je over-accommodatief moet zijn en elk misbruik van hen moet accepteren. In feite is het essentieel dat je duidelijk en assertief je grenzen van tolerantie aangeeft. Als ze zich gewelddadig gedragen of je beledigen, kun je je het beste terugtrekken, zodat ze begrijpen dat hun gedrag niets oplevert.

Bovendien moeten ze de gevolgen van hun daden begrijpen. Ze moeten zich ervan bewust zijn dat hun gedrag reële gevolgen heeft voor de wereld en andere mensen. Zo niet, dan zullen ze blijven denken dat ze kunnen handelen hoe ze willen en ermee weg kunnen komen.

5. Ontwikkel realistische doelen

Als je een familielid bent van een BPS-patiënt, moet je realistische doelen stellen voor het samenleven en het gedrag met hen. Bijvoorbeeld, streven naar een week zonder ruzie is waarschijnlijk onrealistisch. Nuttiger en adaptiever zou zijn om voor te stellen eventuele negatieve gevoelens op een respectvolle manier te uiten zonder te schreeuwen.

6. Werk samen om conflicten op te lossen

Zelfs in gezinnen waar geen stoornissen zijn, zijn problemen onvermijdelijk. Als gezin moet je idealiter samenwerken om eventuele conflicten op te lossen. Zorg ervoor dat je de BPS-patiënt daarbij betrekt. Zelfs als het probleem niet direct met hem of haar te maken heeft, moet hij of zij toch deelnemen aan de oplossing.

Zorg ervoor dat je vaststelt wat iedereen in het gezin kan doen zodat het probleem zich niet meer voordoet. Dit is het uitgangspunt voor het maken van afspraken waar iedereen zich aan houdt.

Enkele tips als je een BPS-patiënt in de familie hebt
Samen werken aan het oplossen van conflicten tussen het gezin en de BPS-patiënt bevordert het samenleven.

7. Wees consistent met de behandeling en volg de aanbevelingen

Tot slot is het essentieel dat iedereen zich inzet om mee te werken aan het behandelproces. Daarom moet je te allen tijde rekening houden met de aanbevelingen van de psycholoog en de psychiater. In het geval dat een van hun suggesties geen effect heeft of contraproductief lijkt, moet je hen dat vertellen.

Door gebruik te maken van bovenstaande aanbevelingen, draag je bij aan de verbetering van de algehele situatie. Jullie moeten allemaal samen, als gezin, werken aan het verbeteren van de woonomgeving. Uiteraard zal dit bijdragen aan het algemene welzijn van iedereen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fitzpatrick, S., Wagner, A. C., & Monson, C. M. (2019). Optimizing borderline personality disorder treatment by incorporating significant others: A review and synthesis. Personality Disorders: Theory, Research, and Treatment, 10(4), 297.
  • Kay, M. L., Poggenpoel, M., Myburgh, C. P., & Downing, C. (2018). Experiences of family members who have a relative diagnosed with borderline personality disorder. Curationis, 41(1), 1-9

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.