Enkele merkwaardige feiten over vasten

Vasten is een heel oud gebruik dat in alle culturen lijkt plaats te vinden. De betekenis ervan is vooral ritueel, hoewel het in de huidige wereld vaak gezien wordt als een optie om gezonder te worden.
Enkele merkwaardige feiten over vasten
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 08 april, 2023

Waarschijnlijk wordt vasten al sinds de prehistorie beoefend. Bovendien hebben bijna alle culturen van de wereld wel een speciale gelegenheid waarop ze stoppen met eten of drinken als eerbetoon aan hun goden.

Tegenwoordig is vasten overal ter wereld heel gewoon, vooral om gezondheidsredenen, om esthetische redenen, of allebei. Vooral intermitterend vasten is uiterst populair geworden. De meeste onderzoeken die in dit verband zijn gedaan, suggereren inderdaad dat het een aantal positieve effecten heeft op de gezondheid.

Veel mensen melden zelfs verbeteringen in hun stemming en gezondheid dankzij het vasten. Uiteraard is er wilskracht nodig om zonder eten te gaan, dus het is niet verwonderlijk dat een vastenkuur emotioneel welzijn genereert bij degenen die ze uitvoeren. Hier zijn enkele merkwaardige feiten over vasten.

“Vasten is voeding voor de ziel, zie je, en net zoals lichamelijke voeding het lichaam vet maakt, zo versterkt vasten de ziel, geeft het behendige vleugels, tilt het haar op, stelt het haar in staat de dingen die boven zijn te overdenken, en maakt het haar superieur aan de genoegens en aantrekkelijkheden van dit huidige leven.” 

St Johannes van Chrysostom

Vasten door de geschiedenis heen

Religie
Verschillende religies over de hele wereld nemen de praktijk van het vasten op in hun rituelen.

Vasten heeft een mystieke en religieuze oorsprong. In feite zijn er verwijzingen naar deze praktijk in de oudste boeken van het jodendom, taoïsme, hindoeïsme en jainisme. In de Bijbel zijn er meer dan 300 passages die het onderwerp vermelden. Bovendien hebben sjamanen in veel oude culturen de gewoonte om te vasten voordat ze hun rituelen uitvoeren.

De Noormannen vastten voordat ze ten strijde trokken, omdat ze het beschouwden als een manier om de dood tegemoet te treden met een gezuiverd lichaam en geest. De Ariërs vastten één dag per week. Sommige Noord-Amerikaanse Indianen vastten om rampen af te wenden of om hun land vruchtbaarder te maken.

De Azteken en de Inca’s vastten omdat ze het als een essentiële voorwaarde beschouwden om in contact te komen met hun goden. Socrates en Plato waren ook regelmatige vasters. Er wordt gezegd dat ze periodiek tien dagen achtereen stopten met eten. Bovendien eiste de filosoof Pythagoras dat iedereen die zijn school binnenkwam een dag moest vasten.

Professionele vasters

Er was een tijd dat vasten een heel goede handel werd. Degenen die hiervan profiteerden waren figuren die bekend stonden als hongerkunstenaars of hongerkunstenaars.

De beroemdste van hen was Giovanni Succi (Engelse link). Hij was een Italiaan die zijn fortuin verdiende met het opvoeren van een show van uithoudingsvermogen in de straten van Buenos Aires. Velen zagen hem echter als een charlatan.

Zijn eerste prestatie was om 30 dagen opgesloten te blijven in een kooi, in het San Martín theater, zonder te eten. Hij dronk alleen water. Mensen moesten betalen om hem te zien. Er wordt gezegd dat in totaal meer dan 47.000 toeschouwers betaalden om hem te zien. Blijkbaar probeerden plaatselijke restauranthouders hem te verleiden om zijn vrijwillige vasten te verbreken, maar dat lukte niet.

Er liepen ook andere hongerkunstenaars zoals Succi rond aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e. Henry S. Tanner voltooide bijvoorbeeld een vastenperiode van 44 dagen, waardoor hij miljonair werd. in de VS, dankzij het geld dat hij ophaalde voor zijn show.

Interessant genoeg begonnen veel wetenschappers deze figuren te bestuderen en werden de eerste gegevens over de effecten van vasten verkregen.

De beroemdste hongerstakingen

Protesten
Vasten heeft ook politieke connotaties, want het wordt gebruikt als een tactiek om onrecht op te eisen.

Ongetwijfeld vasten de meeste mensen om religieuze of gezondheidsredenen. Niet eten is echter ook gebruikt als protest tegen onrecht of om er iets voor terug te krijgen. Deze staan bekend als hongerstakingen of politiek vasten.

Een van de leiders die de hongerstaking als systematisch middel gebruikte was Mahatma Gandhi. In totaal vastte hij 17 keer. Elk duurde tussen de 7 en 24 dagen. Slechts tien dagen voor zijn dood voerde hij zijn laatste vasten uit met als doel de harmonie tussen hindoes en moslims te bevorderen.

De langste hongerstaking in de geschiedenis werd geleid door Irom Sharmila. Zij was een mensenrechtenactiviste die in 2000 begon te vasten en in 2016 eindigde. Haar doel was te protesteren tegen de dood van tien burgers door toedoen van het Indiase leger.

Toen ze stopte met eten, werd ze beschuldigd van poging tot zelfmoord en gedwongen zich te voeden via een neussonde. Dat bleef bijna twee decennia zo, met korte onderbrekingen. Toen haar protest was afgelopen, sloot s zich aan bij de politieke strijd in haar land. Het was zonder twijfel het meest dramatische vasten in de geschiedenis.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bizkarra, K. (2007). El poder curativo del ayuno. Recuperando un camino olvidado hacia la salud. Bilbao: Desclée de Brouwer.
  • Mussi Stoizik, J., Heredia, R., Elías, María., Avena, M., Boarelli, P. (2021). Ayuno Intermitente: ¿mito o realidad? Investigación, Ciencia y Universidad, 5(6). http://repositorio.umaza.edu.ar/handle/00261/2620
  • Nieto-Galan, A. (2020). Useful charlatans: Giovanni Succi and Stefano Merlatti’s fasting contest in Paris, 1886. Science in Context, 33(4), 405-422. doi:10.1017/S0269889721000168

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.