Enkele merkwaardige feiten over reclame
Reclame is langzamerhand een normaal deel van ons dagelijks leven geworden. In feite zijn er meer dan een paar slogans die uiteindelijk in onze dagelijkse taal geïntegreerd worden. Dat is inderdaad de functie van reclame: zich in ieders geest infiltreren.
De behoefte om boodschappen uit te dragen stamt uit lang vervlogen tijden. In feite neemt men aan dat het eerste stukje reclame dateert van 3000 v.Chr. Het was een aankondiging op papyrus (Spaanse link), waarin een koopman uit Thebe, in Egypte, de ontsnapping van een van zijn slaven aankondigde en een beloning uitloofde voor wie hem gevangen nam.
Vandaag de dag is reclame overal. Het is op straat, in onze huizen, op de televisie, op het Internet, op de radio, en waar we ook gaan. Het is een fundamenteel instrument van de handel, maar ook van de politiek en zelfs van allerlei sociale doelen. Laten we eens kijken naar een paar merkwaardige feiten over reclame.
“Het doel van elke publicist is de wereld beter te kennen dan de concurrentie en die kennis in handen te geven van schrijvers en kunstenaars met verbeeldingskracht en een diep inzicht in menselijke aangelegenheden.”
-Raymond Rubicam-
Enkele merkwaardige feiten over reclame
Een merkwaardig feit over reclame heeft te maken met Walt Disney. Hij begon zijn loopbaan bij de Pesmen-Rubin Commercial Art Studio. Zijn bazen vonden zijn werk echter niet goed en hij beproefde uiteindelijk zijn geluk als cartoonist voor de Kansas City Star. Ook daar vertrok hij met zijn talent zonder erkenning.
Een ander verhaal uit de Verenigde Staten, een waar Mekka van de reclame, betreft de beroemde McDonald’s clown, Ronald McDonald. Dit personage lanceerde men in 1963. Aanvankelijk had hij echter een wegwerpbekertje als neus, en in plaats van een hoed had hij een dienblad. In feite wekte hij meer afschuw dan sympathie op. Hij werd later veranderd in de meer herkenbare figuur die we ons nu herinneren.
Er zijn momenteel veel bedrijven die meer in marketing en promotie investeren dan in de ontwikkeling van hun producten. Met andere woorden, ze geven meer om zelf reclame te maken dan om betere producten aan te bieden. Dit zou niet zo verwonderlijk zijn, ware het niet dat bijna alle farmaceutische bedrijven in de wereld dit doen.
Internetreclame
Er zijn een aantal merkwaardige feiten over internetreclame. Zo heeft iemand volgens het bedrijf Solve Media meer kans om een vliegtuigongeluk te overleven dan op de reclamebanners te klikken die op het internet zo overvloedig aanwezig zijn. In feite schat men dat minstens 50 procent van de klikken op deze advertenties door fouten veroorzaakt worden.
Een ander interessant feit is dat Twitter, ‘s werelds bekendste microblogging sociaal netwerk, niet altijd Twitter heette. Om te beginnen had het de omslachtige naam Twttr. De ontwikkelaars wilden origineel zijn, maar ze kwamen uit op een woord dat niemand kon uitspreken. Daarna herstelden ze hun fout op een heel eenvoudige manier: door twee klinkers in te voegen.
Velen denken dat de blauwe kleur van het Facebook-netwerk te danken is aan een reclame strategie om het bedrijf voor te stellen als een werkelijkheid die geassocieerd wordt met de oneindigheid die de zee en de lucht voorstellen. Niets is echter minder waar.
De bedenker van dit netwerk, Mark Zuckerberg, lijdt aan kleurenblindheid. Daardoor kan hij groen niet duidelijk van rood onderscheiden, dus koos hij in plaats daarvan blauw.
Meer merkwaardige feiten over reclame
Het medium dat het eerst voor een revolutie in de reclame zorgde was radio. Daarvóór was het maken van gedrukte reclame, waarbij papier gebruikt werd, echt duur. Ook wist niet iedereen hoe je moest lezen en schrijven. Toen de radio eenmaal kwam, begon men massaal reclameboodschappen te maken. In het begin waren ze bijna allemaal reclame voor tabak of zeep.
Over kosten gesproken, sommige reclamespots kosten een fortuin. Ze zijn meestal van dezelfde kwaliteit als een film en worden geassocieerd met exclusieve producten. De duurste reclamespot in de geschiedenis was een waar kunstwerk van regisseur Baz Luhrman, met medewerking van Nicole Kidman. Het maakte reclame voor het beroemde Chanel No. 5 en kostte 33 miljoen dollar.
Bedrijven besteden astronomische bedragen aan reclame om maar één reden: het werkt. Wat adverteerders investeren, verdienen ze later terug. Deskundigen op dit gebied zeggen dat op dit gebied de stelregel geldt “als je een miljoen dollar hebt is het gemakkelijk nog een miljoen te verdienen.” Hoe meer je uitgeeft aan reclame, hoe meer je verdient.
Lead Image Editorial Credit: Allen. G / Shutterstock.com
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- López Espinosa, José Antonio. (2002). Una rareza bibliográfica universal: el Papiro médico de Edwin Smith. ACIMED, 10(3), 9-10. Recuperado en 10 de agosto de 2022, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1024-94352002000300005&lng=es&tlng=es.
- Villegas, S. (2000). Marketingdencias: Curiosidades y anécdotas sobre el marketing y la publicidad de tu día a día. Gestión.