Enkele merkwaardige feiten over geluk

Geluk is een fascinerend fenomeen. We gaan het hebben over enkele verrassende conclusies die zijn afgeleid van wetenschappelijk onderzoek naar deze gewenste emotie.
Enkele merkwaardige feiten over geluk

Laatste update: 02 augustus, 2022

Een van de meest merkwaardige dingen over geluk is dat het moeilijk te definiëren is. Het wordt erkend als een staat van vreugde en vervulling, maar deze beschrijving schiet nogal kort. Kunnen we bijvoorbeeld zeggen dat iemand die onder invloed is van een psychoactieve stof die een gelukkig gevoel bij hem oproept, echt gelukkig is?

Bovendien variëren de triggers voor dit gevoel van vervulling en vreugde sterk van persoon tot persoon. Er zijn echter bepaalde situaties waarvan kan worden gezegd dat ze universeel uitbundig geluk opwekken. Zoals verliefd worden. Dat is nog een van de merkwaardige feiten over geluk. Het is volledig subjectief.

Iedereen heeft dit heerlijke gevoel wel eens ervaren, maar onder normale omstandigheden is het slechts tijdelijk. Af en toe duurt het wat langer, maar de waarheid is dat je het niet te lang op het maximale niveau kunt houden. Laten we eens kijken naar wat meer merkwaardige feiten over geluk.

Wie wil zingen, vindt altijd een lied“.

-Zweeds spreekwoord-

Een blije vrouw in een veld

Drie manieren om geluk te produceren

Volgens een onderzoek (Engelse link) van de Rijksuniversiteit Groningen (Nederland) en gepubliceerd in Plos ONE, verandert muziek percepties en emoties. Dit onderzoek vermeldt ook een merkwaardig feit over geluk. Het suggereert dat vrolijke muziek vreugde voortbrengt. Het bevordert ook het vermogen om geluk in de gezichten van anderen te herkennen.

Een andere factor die het geluk vergroot, is sport. Experts zijn het er zelfs over eens dat fysieke activiteit de productie van serotonine, dopamine en endorfine verhoogt. Al deze stoffen dragen bij aan een goed humeur.

Een ander beroemd onderzoek (Engelse link) van de Northeastern University (VS) suggereert dat er twee ingrediënten nodig zijn voor geluk. De eerste betreft het vullen van je leven met nieuwe en bevredigende ervaringen. De tweede is het waarderen van wat je hebt boven wat je niet hebt.

Factoren die geluk weghouden

Net zoals er elementen zijn die geluk aanmoedigen, zijn er ook andere die het weghouden. Onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Maryland (VS) dat meer dan 30 jaar wordt uitgevoerd, geeft aan dat hoe meer televisie iemand kijkt, hoe ongelukkiger hij wordt. Daarentegen zijn degenen die hun tijd besteden aan lezen en socializen gelukkiger.

Aan de andere kant suggereert een rapport van de Universiteit van Ulster (Ierland) dat, om de een of andere reden, jongens tijdens hun kinderjaren vaak ongelukkiger zijn dan meisjes. Of, anders gezegd, geslacht beïnvloedt het gevoel van vreugde tijdens de kindertijd, wat nogal verontrustend is.

Daarentegen geeft hetzelfde rapport aan dat vrouwen gemiddeld gelukkiger zijn dan mannen, tot de leeftijd van 47 jaar. Vanaf dat moment melden de meeste mannen zich gelukkiger te voelen, terwijl vrouwen zich ontevreden beginnen te voelen. Natuurlijk zullen er veel uitzonderingen zijn op deze specifieke regel, maar het is nog steeds een interessant feit.

Meer merkwaardige feiten over geluk

Een van de onderwerpen die meestal naar voren komen als we het over geluk hebben, is geld. In dit opzicht kunnen we ons de vraag stellen: hoeveel geld kost het om je gelukkig te voelen?  (Engelse link) gepubliceerd in Nature Human Behaviour geeft een antwoord.

Het lijkt erop dat het afhangt van het land waarin je woont. Over het algemeen hebben rijke mensen echter meer geld nodig om gelukkig te zijn, terwijl armere mensen gelukkiger zijn met minder.

Blije jongeren, die laten zien dat geluk besmettelijk is, een van de merkwaardige feiten over geluk

Er zijn aanwijzingen dat geluk inderdaad besmettelijk is. Blijkbaar verhoogt het in de buurt zijn van gelukkige mensen je kans om je gelukkig te voelen met 15 procent. Dit is in relatie tot vrienden. Als het iemand is die je niet kent, kan je geluk met zes procent toenemen. Het gaat er in ieder geval om dat het nooit faalt: gelukkige mensen maken, alleen al door gelukkig te zijn, anderen gelukkiger.

Een ander merkwaardig feit over geluk is dat het te maken heeft met leeftijd. Sterker nog, 65-plussers zijn over het algemeen gelukkiger dan mensen tussen 18 en 24 jaar. Dit is gemakkelijk te verklaren door het feit dat jongvolwassenen, in tegenstelling tot oudere mensen, in hun leven met veel beslissingen en uitdagingen te maken krijgen.

Ten slotte zijn er verschillende onderzoeken die aantonen dat je gelukkig voelen een factor is die het leven verlengt. Mensen die zichzelf als gelukkig definiëren, worden inderdaad minder vaak ziek en lijken ook langzamer te verouderen. Bovendien kiezen ze vaak spontaan voor een gezonde levensstijl. Dit feit alleen al zou je moeten uitnodigen om elke dag gelukkiger te zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lipovetsky, G. (2007). La felicidad paradójica (p. 190). Barcelona: Anagrama.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.