Emotionele gastritis: symptomen, oorzaken en behandelingen

In tegenstelling tot andere maagproblemen wordt gastritis nervosa niet veroorzaakt door bacteriën, maar eerder door stress en angst. Laten we eens kijken wat de symptomen zijn en hoe we het moeten behandelen.
Emotionele gastritis: symptomen, oorzaken en behandelingen
Leonardo Biolatto

Geschreven en geverifieerd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 22 augustus, 2023

Maagproblemen veroorzaken veel ongemak, en emotionele gastritis is één van de ergste op dat gebied. Ondanks dat er veel mogelijke oorzaken zijn voor buikpijn, lijken een aantal daarvan enkel en alleen door emotionele problemen te komen. Dit is ook het geval met emotionele gastritis.

De aandoening wordt veroorzaakt door een ontsteking van het maagslijmvlies, dat zich binnenin de maag bevindt. Het veroorzaakt allerlei soorten symptomen en een vervelend gevoel. Het grote verschil tussen deze en andere soorten buikpijn is dat het niet wordt veroorzaakt door een bacterie, maar door stress en angst. In dit artikel zullen we je laten zien wat je ertegen kunt doen.

Wat zijn de symptomen van emotionele gastritis?

Net als veel andere aandoeningen van het maagslijmvlies, heeft emotionele gastrits veel symptomen die nauw aan elkaar verwant zijn. We moeten in gedachte houden dat deze symptomen los van elkaar voor kunnen komen (in het geval van acute gastritis) of ook continue (in het geval van chronische gastritis). Hieronder zullen we de meest voorkomende symptomen bekijken.

Vrouw met buikpijn

Buikpijn

Het meest prominente symptoom van de aandoening is buikpijn. Tijdens periodes van veel stress kan dit erg hevig zijn. Mensen die lijden aan emotionele gastrits beschrijven het als een pijn die vergelijkbaar is met die van maagzweren. Dit is geen verrassing, want in beide gevallen is de bron van het probleem een ontsteking van het maagslijmvlies.

Voortijdig gevoel van vol zijn

Mensen die lijden aan deze maagaandoening zeggen vaak dat ze weinig eetlust hebben op momenten dat ze het meeste last van hebben van stress. Op die manier verminderen veel patiënten de hoeveelheid voedsel die zij dagelijks eten. Dat kan hun welzijn nog verder aantasten.

Gevoel van zwaarte

Dit wordt ook wel omschreven als het gevoel dat het voedsel te lang in de maag blijft zitten. Dit wordt veroorzaakt door een slechte spijsvertering.

Maagzuur

Een van de vervelendste symptomen van emotionele gastritis is het gevoel van brandend maagzuur. Het is een brandend gevoel in het spijsverteringsstelsel wat vooral vervelend kan zijn tijdens momenten van veel stress.

Misselijkheid en boeren

Als het voedsel niet voldoende wordt verteerd hebben veel mensen ook last van boeren laten en zijn ze vaak misselijk.

Oorzaken van emotionele gastritis

In tegenstelling tot veel aandoeningen die het maagslijmvlies beïnvloeden, die door bacteriële infecties worden veroorzaakt, wordt emotionele gastritis alleen veroorzaakt door emotionele problemen. Als we problemen zoals stress, angst en frustratie negeren, kunnen ze chronisch worden en dit soort gastritis veroorzaken.

Als we de onderliggende emotionele problemen genezen, kan de aandoening sporadisch de kop opsteken. Maar als we een angstige persoonlijkheid hebben, kan emotionele gastritis ook chronisch worden. Het wordt dan een probleem dat alleen vanuit een psychologische benadering kan worden behandeld.

Angst veroorzaakt gastritis

Behandeling

Deze maagaandoening wordt veroorzaakt door emotionele problemen. Het is belangrijk om behandelingen te combineren om het te bestrijden. De behandeling moet zich richten op drie variabelen: medische hulp, emotionele hulp en aanpassingen aan het dieet.

Laten we deze drie eens bekijken.

Medische hulp

Net als de meerderheid van de aandoeningen die verband houden met maagontsteking, kunnen we de symptomen van emotionele gastritis verminderen met medicatie. Deze medicijnen omvatten onder andere Omeprazol. Deze beschermen de maagwanden tegen het overtollige zuur, waardoor de pijn afneemt.

Maar net als met geestelijke gezondheidsproblemen, moeten farmaceutische behandelingen alleen als aanvulling op andere vormen van behandeling worden voorgeschreven. Medicijnen alleen zullen het niet oplossen. Ze zijn goed om de symptomen de maskeren, maar niet om de oorzaak van het probleem te behandelen.

Emotionele hulp

De hoofdoorzaak van emotionele gastritis is stress. Daarom kun je deze aandoening alleen maar oplossen door leren om te gaan met negatieve emoties. Er zijn verschillende soorten behandelingen die hier geschikt voor zijn, van psychotherapie tot het leren van ontspanningstechnieken.

Aanpassing aan je dieet

En ten slotte, deskundigen hebben aangetoond dat bepaalde natuurlijke middelen emotionele gastritis kunnen bestrijden. In combinatie met de twee eerder genoemde behandelingen, kan een gezond dieet helpen om het op te lossen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.