Emotionele behendigheid ontwikkelen voor een beter leven

Emotioneel behendig zijn zal je helpen om op een betere manier door ingewikkelde emotionele toestanden te navigeren. Kun je moeilijk omgaan met boosheid of frustratie?
Emotionele behendigheid ontwikkelen voor een beter leven

Laatste update: 25 augustus, 2022

Het ontwikkelen van emotionele behendigheid is een van de beste manieren om psychologische tegenslagen zoals teleurstelling, frustraties, boosheid en verdriet te voorkomen. Het is vooral nuttig als je een ongerust mens bent, want anders zou je uiteindelijk ontploffen. Dit is een oefening die iedereen vaker zou moeten doen.

Psychologe en spreekster Susan David populariseerde deze term in 2015 met haar TED toespraken. Het begrip ging snel viraal en het duurde niet lang voor er boeken over het onderwerp begonnen te verschijnen.  Daar hebben we werken die net zo interessant zijn als Emotional Agility: Breek je blokkades, omarm verandering en slaag op het werk en in het leven.

Veel mensen worstelen dagelijks met ingewikkelde mentale toestanden en weten niet goed hoe ze ermee om moeten gaan. Ze zouden echter op een meer compassievolle manier met gedachten en emoties in contact komen als ze een meer wendbare en flexibele mentale aanpak konden toepassen.

Deze wereld is al overdreven complex, dus het zou het beste zijn om als bondgenoten op te treden en wat beter door alledaagse moeilijkheden te navigeren.

Vrouw kijkt naar een vlinder

Wat is emotionele behendigheid?

Mensen zijn steeds meer gestrest en vermoeid. Die progressieve slijtage dringt door in bijna elke omstandigheid. Het wordt moeilijk om beslissingen te nemen, het werk is overbelast, en psychische uitputting beïnvloedt bovendien hun persoonlijke relaties.

De wortels van dit ongemak liggen in de stress die geest en lichaam doordringt. De opgebouwde droefheid, verzwegen woede, teleurstellingen, en angsten. Dit maakt het zelfs moeilijk om ‘s nachts te ademen en te slapen.

In deze maatschappij lezen mensen steeds meer zelfhulpboeken. Toch lijkt het erop dat mensen geen elementaire overlevingsvaardigheden hebben en niet goed kunnen omgaan met wat hen kwetst en verdriet doet.

Emotionele behendigheid kan een antwoord bieden op deze emotionele stagnatie en je in staat stellen te floreren in geestelijk welzijn.

Vier sleutels om emotionele behendigheid te begrijpen

Susan David introduceerde deze term duidelijk. Het doel van emotionele behendigheid is niet om gelukkiger te zijn, maar om het welzijn te helpen stimuleren. Het wil die innerlijke bloei vergemakkelijken die je in staat stelt om in harmonie met jezelf te zijn en zo je relaties en professionele prestaties te verbeteren.

Zo voerden deskundigen van de Jain Universiteit een studie (Engelse link) uit om deze dimensie te meten in verschillende bedrijven in India. Ze dienden een test toe aan mensen tussen de leeftijd van 20 en 56 jaar. De onderzoekers konden waarderen dat ieder mens emotionele behendigheid moet ontwikkelen om beter om te kunnen gaan met moeilijkheden die op zijn of haar pad kunnen komen.

De dimensies die als emotionele behendigheid te definiëren zijn

  • Negatieve gedachten en emoties minimaliseren of negeren helpt niet. Emotionele behendigheid moedigt je aan elke emotie, gevoel en idee te aanvaarden om ze te transformeren en vervolgens te vervangen door waardevollere en gezondere redeneringen.
  • Emotioneel behendig zijn stelt je in staat je psychologisch veiliger te voelen. Je zelfvertrouwen neemt toe omdat je daardoor medelevend, vriendelijk en respectvol kunt zijn. Dit zelfvertrouwen heeft ook een positieve invloed op je persoonlijke relaties.
  • Iets anders wat je moet doen is uit je comfortzone stappen. Je moet ook afrekenen met eventuele emotionele knopen en zorgen.
  • Bedenk tenslotte dat emotionele behendigheid synoniem is met aanpassingsvermogen. Je moet je aanpassen om te weten hoe je op elke omstandigheid, persoon, of situatie moet reageren en met het leven mee kunt stromen.
Man met een glazen bol

Hoe emotioneel behendig te zijn

Wie zou niet graag emotionele behendigheid ontwikkelen? Zoals elke competentie kan ze verbeterd worden door wilskracht, zelfdiscipline, en zelfbetrokkenheid. Hieronder ontdek je welke dimensies je in staat kunnen stellen ze te activeren.

Vier oefeningen voor het dagelijks leven

  • Aanvaarding is de basis en essentiële stap. Zo moet je in staat zijn elke emotie die je hebt te aanvaarden en te valideren. Negeer of verberg niet wat je pijn doet, zorgen baart of je afremt. Erkennen wat je overkomt is de eerste stap naar adequaat emotioneel beheer.
  • De tweede stap is vooruitgaan. Wat houdt dit in? Je moet boosheid en verdriet confronteren als je ze eenmaal geaccepteerd hebt. Vervolgens moet je er een beetje afstand van nemen om de dingen te rationaliseren en objectiever te bekijken. “Ik begrijp dat je verdrietig bent, maar het laatste wat je moet doen is boos zijn op de wereld of jezelf isoleren. Het beste wat je kunt doen is de confrontatie aangaan en de dingen accepteren zoals ze zijn.”
  • Dit is de stap waarin je je moet afvragen wat de bedoeling is. “Wat kun je leren van wat je doormaakt? Wat kun je doen om je beter te voelen? Ben je daar al mee bezig? Hoe kun je jezelf afstemmen op je behoeften en waarden?”
  • De laatste stap is vooruit te gaan om elke moeilijkheid te overwinnen door afgestemd te zijn op wat je op elk gegeven moment wilt en verdient.

Ten slotte, jezelf elke dag met mededogen behandelen en je waarden en levensdoel hoog houden om te floreren zijn de sleutels tot je welzijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • David, Susan (2018) Agilidad emocional: Rompe tus bloqueos, abraza el cambio y triunfa en el trabajo y en la vida. Siro
  • Mishra, Ishangi & Panwar, Dr Neeraj. (2020). Emotional agility on working employees under Indian conditions. The International Journal of Indian Psychology. 8. 1367-1375. 10.25215/0802.156.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.