Emigreren met kinderen: hoe ze aan te moedigen zich aan te passen

Kinderen voelen zich veilig als ze vertrouwd zijn met hun omgeving. Dit gevoel van veiligheid kan dus in gevaar komen bij een verhuizing. Wat kan er gedaan worden om ervoor te zorgen dat de verandering hen niet te veel raakt?
Emigreren met kinderen: hoe ze aan te moedigen zich aan te passen
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 27 december, 2022

Verhuizen naar een ander land is altijd een uitdaging die veel zorgen met zich meebrengt, maar emigreren met kinderen vraagt extra zorg van ons, als volwassenen. Inderdaad, ongeacht de reden waarom een gezin besluit het land van herkomst te verlaten, is het proces van aanpassing aan een nieuwe cultuur niet gemakkelijk.

Deze sprong in het onbekende gaat gepaard met gevoelens van onzekerheid die vaak moeilijk te hanteren zijn. Op emotioneel niveau is het normaal om een wervelwind van gevoelens te ervaren bij de aanpassing aan een verandering van deze omvang. Maar hoewel de vele verliezen die met de verhuizing gepaard gaan verontrustend kunnen zijn, is er vaak ook een gevoel van vooruitgang en groei.

Iedereen die van het ene land naar het andere verhuist, moet een proces doorlopen om ongekende elementen te leren kennen en in zijn leven op te nemen. Bijvoorbeeld een nieuwe woning, buurt, gewoonten, voedsel, klimaat en soms zelfs een nieuwe taal. Voor kinderen komt daar nog de aanpassing aan een nieuwe school en leeftijdsgenootjes bij. Hoe kunnen we hen in dit proces helpen?

Hoe maak je emigreren met kinderen gemakkelijker

Als volwassenen worden we overgenomen door stress en angst wanneer we een belangrijke verandering in ons leven meemaken. Voor kinderen is dat niet anders. Toch moeten we emigreren met kinderen niet per se altijd op dezelfde manier benaderen. In feite zal de beste manier om het te doen variëren, afhankelijk van hun individuele persoonlijkheid.

Terwijl sommige mensen een groot aanpassingsvermogen hebben en goed tegen onzekerheid kunnen, zijn er anderen die bijzonder gevoelig zijn. In de regel zijn er bepaalde fundamentele elementen die onze kinderen kunnen helpen dit proces zo harmonieus mogelijk te ervaren. Lees verder om erachter te komen.

Gezin op het vliegveld
Veranderen van land is ook voor kinderen een uitdaging. Er komt een aanpassingsproces bij kijken.

1. Kinderen hebben informatie nodig

Als volwassenen kiezen we er vaak voor om bepaalde informatie voor onze kinderen te verbergen, omdat we niet weten hoe we het moeten overbrengen. Verhuizen naar een ander land zonder er voldoende met hen over te praten is echter zeker geen goede zet.

In feite brengen plotselinge en onverwachte veranderingen de geestelijke stabiliteit van kinderen vaak aan het wankelen, waardoor hun welzijn negatief wordt beïnvloed.

Daarom is het aan te bevelen dat kinderen, indien mogelijk, deelnemen aan de meeste fasen van het emigratieproces. Bovendien moeten de redenen voor de verhuizing met hen worden gedeeld in een taal die ze kunnen begrijpen.

Ze moeten leren hoe ze toegang krijgen tot informatie over de plaats die hun nieuwe thuis wordt. Ze moeten foto’s te zien krijgen, de locatie moet op een kaart worden aangegeven, en hun vragen moeten eerlijk worden beantwoord.

Als ze vragen stellen waarop we het antwoord niet weten, moeten we ze zeggen “Ik weet het niet, laat me het uitzoeken en ik zal het je vertellen,” of “Ik weet het niet, we zullen het uitzoeken als we er zijn.” Kortom, we moeten hun onmiddellijke toekomst, die plotseling vol onzekerheid is geworden, voor hen voorspelbaarder maken.

2. Laat hun emoties de vrije loop

Als we met onze kinderen succesvol willen emigreren, moeten we weten wat migratieverdriet is en welke emoties daar gewoonlijk mee gepaard gaan. We moeten ervoor zorgen dat we hun emoties valideren, en hen erkennen en laten inzien dat de emotionele toestand die ze doormaken volkomen logisch is.

Ze zullen afscheid moeten nemen van hun vrienden, leraren en familieleden die achterblijven, en van waardevolle voorwerpen of omgevingen. We moeten hen met empathie en respect behandelen.

Emigreren met kinderen betekent er rekening mee houden dat elk gezinslid het proces op een unieke manier zal ervaren. Niet iedereen beleeft deze ervaring op dezelfde manier. Daarom is het belangrijk dat kinderen zich gehoord voelen en actief deelnemen aan het proces. Het gaat tenslotte ook om hun leven.

3. Laat ze verder spelen

Hoewel het niet meer dan normaal is dat de gezinsroutine ontregeld zal zijn zodra het besluit om te emigreren is genomen, moeten de gewoonten en dagelijkse gebruiken die als referentiepunten voor onze kinderen dienen, gehandhaafd blijven. Maar als de plannen eenmaal in gang zijn gezet, zal er waarschijnlijk niet veel tijd meer zijn.

Er zullen veel beslissingen moeten worden genomen en taken moeten worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld het verkrijgen van visa, het kiezen van een buurt om te wonen, het vinden van huisvesting en scholen, beslissen wat je wel en niet moet meenemen, wanneer je gaat reizen en hoe, enz.

Toch moeten onze kinderen te midden van de chaos bepaalde delen van hun routine handhaven om zich veilig te voelen. Spelen is een van hun belangrijkste activiteiten (Spaanse link) die hun emotionele regulering helpt. Daarom is het nu niet het moment om hen van spelen af te houden.

Daarom moeten we proberen tijd en energie te blijven besteden aan de speelse momenten die we eerder met hen deelden. Dat is echt belangrijk voor hen. Bedenk dat routines hun niveau van stress en angst zullen verminderen.

4. Help hen zich aan te passen aan hun nieuwe school

Op zich is een verandering van school een aanpassingswerk. Als de nieuwe instelling bovendien echt anders is dan de vorige, kan het allemaal wat ingewikkelder worden. Er zijn veel variabelen die bij dit proces een rol spelen. Is het kind in staat zich de taal van zijn nieuwe omgeving eigen te maken? Is de schoolgemeenschap divers en inclusief? In welke periode van het schooljaar beginnen ze?

Jongere kinderen kunnen zich over het algemeen beter aanpassen aan een nieuwe omgeving en hebben minder moeite met het leren van een nieuwe taal. Aan de andere kant hebben oudere kinderen meestal meer weerstand tegen verandering, omdat ze meer geworteld zijn in een sociale groep buiten het gezin. In sommige gevallen kunnen ze psychologische en pedagogische ondersteuning nodig hebben.

Of de kinderen nu jonger of ouder dan 12 jaar zijn, het is een goed idee om de instelling vooraf te bezoeken. Zo kunnen ze zich vertrouwd maken met de school en kennismaken met enkele van de leerkrachten of directeuren.

Alle kinderen kunnen getroffen worden door het veranderen van school en als volwassenen kunnen we bepaalde maatregelen nemen om de effecten te minimaliseren.

Moeder en dochter
Met onze kinderen praten over hun nieuwe bestemming en hen vergezellen naar hun nieuwe school is essentieel voor het aanpassingsproces.

5. Het belang van eerlijkheid

Als volwassenen brengen we onze emoties over op onze kinderen, ook al communiceren we ze niet expliciet. Daarom is het essentieel dat we een eerlijke houding aannemen tegenover zowel hen als onszelf en hen. Inderdaad, alle emoties zijn geldig en het is niet nodig om ze te verbergen.

Als je momenteel met je kinderen voor de situatie van emigratie staat en je voelt je bang, verberg dat dan niet voor de rest van je gezin. Onaangename emoties horen allemaal bij het proces, evenals aangename.

Er kan inderdaad geen twijfel over bestaan dat emigreren met kinderen niet gemakkelijk is. Je kunt alleen maar je best doen, waarbij je je herinnert dat het eenvoudigweg niet mogelijk is om de dingen perfect te doen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.