5 eigenschappen van goede mensen

Goede mensen worden niet geboren, ze worden gemaakt. Hun pijlers zijn onder andere nederigheid, welwillendheid en oprechtheid. Ontdek de belangrijkste hieronder.
5 eigenschappen van goede mensen
José Padilla

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog José Padilla.

Laatste update: 04 april, 2025

Goede mensen worden niet geboren, ze worden gemaakt. Daarvoor moet je jezelf inzetten en moeite doen om beslissingen te nemen die congruent zijn met dit verlangen. In dit artikel zullen we de belangrijkste eigenschappen bespreken die kenmerkend zijn voor goede mensen.

Het moet duidelijk zijn dat dit niet de enige eigenschappen zijn, maar wel de belangrijkste. Goed zijn omvat een reeks gedragingen, waarden en houdingen die in verschillende situaties worden ingezet.

Crosscultureel onderzoek door Smith et al. (2007) verzamelde prototypes van wat mensen als een ‘goed persoon’ beschouwen. Wat zij vonden was dat welwillendheid, conformiteit en traditionalisme de eigenschappen waren die het vaakst werden toegeschreven aan goede mensen. Zie hieronder.

1. Welwillendheid

Een goed mens wordt gekenmerkt door het streven naar het welzijn van de mensen met wie hij of zij in contact komt. De welwillende persoon is dus in staat om uit de luchtbel van het zelf te stappen en na te denken over anderen, hun welzijn, hun kwaliteit van leven en hun behoeften.

Welwillendheid is niet alleen belangrijk voor onze dagelijkse interpersoonlijke relaties, maar ook voor de samenleving in het algemeen. De menselijke aanleg om welwillend te zijn is essentieel voor onze natuur en vormt de basis voor het leven in de samenleving (Pinedo, 2018). Dus als we goede mensen willen zijn, moeten we beginnen met het cultiveren van welwillendheid in ons dagelijks leven.



2. Conformiteit

Als we het hebben over goede mensen die conformiteit hebben, bedoelen we niet dat ze conformisten zijn of dat ze zich simpelweg conformeren aan de opvattingen van de groep. We doelen op hun vermogen om hun handelingen, neigingen en impulsen te matigen zodat ze anderen niet beledigen of schaden of sociale verwachtingen of normen overtreden (Schwartz, 1992).

De matigheid van de goede persoon komt tot uiting in hun handelingen en in hun relatie tot pleziertjes. De gematigde mens is niet gematigd in alle lusten, maar met betrekking tot de objecten van de zintuigen van smaak en tast (Giraldo, 2015). Matiging leidt mensen ertoe om extremen te vermijden en een evenwicht in hun handelingen te bewaren.


Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Goede mensen denken altijd met hun hart


3. Traditionalisme

Schwartz et al. (2000) definiëren traditionalisme als het respect, de toewijding en de acceptatie van de gewoonten en ideeën van de culturele traditie. Goede mensen hebben een diep respect voor de culturele gewoonten waaronder ze zich hebben ontwikkeld. Hun toewijding aan hun cultuur leidt ertoe dat ze altijd het beste voor die cultuur zoeken.

Daarom respecteren zulke mensen traditie. Maar wat is traditie? In principe is het een sociale constructie die van generatie op generatie verandert. Traditie varieert binnen elke cultuur, in de loop van de tijd en per sociale groep, en tussen verschillende culturen (Arevalo, 2004). De goede persoon begrijpt deze veranderingen, accepteert ze en gaat ermee op zoek naar het beste.

4. Oprechtheid

Oprechtheid is een andere eigenschap van goede mensen. Hoewel ze niet alleen oprecht zijn, zijn ze ook erg empathisch in het vertellen van de waarheid. Er zijn veel mensen die oprecht zijn, maar op een onbeleefde en kwetsende manier.

Goede mensen zijn niet onverschillig voor de gevoelens die ze oproepen als ze de waarheid vertellen. Daarom zijn ze heel voorzichtig om niet te beledigen of te kwetsen door de waarheid te vertellen.

Oprechtheid drukt immers met absolute waarheid en assertiviteit (Spaanse link) uit wat je voelt en wie je bent. Dit is een belangrijke waarde, omdat je hierdoor betere relaties kunt hebben, met respect voor anderen en jezelf.


Misschien vind je dit artikel ook interessant: Als slechte dingen gebeuren met goede mensen


5. Nederigheid

Goede mensen zijn nederig. Ze voelen zich nooit superieur aan anderen en zullen nooit op hen neerkijken. Ze erkennen dat alle mensen hun eigen projecten en doelen hebben, dus ze respecteren het succes van anderen en staan het niet in de weg.

Nederigheid leidt tot eenvoud. Mensen die kiezen voor goedheid genieten daarom van de kleine dingen in het leven en van het gezelschap van hun dierbaren. Ze waarderen dat geluk en gemoedsrust in de eenvoud van het leven te vinden zijn.

Concluderend zijn de eigenschappen van goede mensen een integratie van deugden die hen helpen om een waardevol leven te cultiveren, niet alleen voor henzelf, maar ook voor anderen.

Goed zijn betekent niet alleen geen kwaad doen of kwaad vermijden, goed zijn is de wil om actief in het leven te staan en altijd te proberen de ontwikkeling ervan op alle niveaus te bevorderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Arévalo, J. M. (2004). La tradición, el patrimonio y la identidad. Revista de estudios extremeños60(3), 925-956.
  • Caballo, V. E. (1983). Asertividad: definiciones y dimensiones. Estudios de psicología4(13), 51-62.
  • Giraldo, L. F. G. (2015). La virtud aristotélica como camino de excelencia humana y las acciones para alcanzarla. Discusiones filosóficas16(27), 127-146.
  • Pinedo, I. (2018). De la benevolencia a la ciudadanía compasiva: la recuperación de conceptos claves para el cultivo de la democracia. Límite (Arica)13(41), 29-45.
  • Smith, K. D., Smith, S. T. y Christopher, J. C. (2007). What defines the good person? Cross-cultural comparisons of experts’ models with lay prototypes. Journal of Cross-Cultural Psychology38(3), 333-360.
  • Schwartz, S. H., Sagiv, L., & Boehnke, K. (2000). Worries and values. Journal of personality68(2), 309-346.
  • Schwartz, S. H. (1992). Universals in the content and structure of values: Theoretical advances and empirical tests in 20 countries. In Advances in experimental social psychology(Vol. 25, pp. 1-65). Academic Press

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.