9 eigenschappen om een neurotisch persoon te herkennen

Neurosen zijn psychopathologische symptomen die wijdverbreid zijn in de samenleving. In dit artikel laten we je het prototypische neurotische profiel zien, waarvan het gedrag varieert van catastrofisme tot gevoeligheid en meer.
9 eigenschappen om een neurotisch persoon te herkennen

Laatste update: 19 maart, 2024

Als je ooit te maken hebt gehad met een neurotisch persoon, dan weet je dat interactie soms ingewikkeld wordt. Hun persoonlijkheidsstijl, gebaseerd op anticipatie en een negatieve houding, kan alledaagse situaties gespannen maken.

Als je vermoedt dat iemand in je omgeving een neurotisch persoon is, lees dan verder en leer de sleutels om dit vast te stellen. Daarnaast geven we je een aantal tips zodat je beter met deze situatie kunt omgaan.

Wat betekent het dat iemand een neurotisch persoon is?

Neurotische mensen zijn mensen die extreem onevenredige emotionele reacties hebben, over het algemeen gekenmerkt door frequente nervositeit, prikkelbaarheid, angst en bezorgdheid bij bijna alles wat ze doen. Deze individuen hebben weinig middelen om met stress om te gaan, dus hun rusteloosheid en non-conformisme overweldigen hen.

Hun houding kan invloed hebben op interpersoonlijke relaties, emotionele stabiliteit en werk- of academische prestaties; ze kunnen ook leiden tot isolatie, concentratieproblemen en slaapproblemen, naast andere effecten.

Neurotische of obsessieve trekken komen relatief vaak voor in de algemene bevolking. Ze zijn niet standaard slecht, maar moeten pas als een probleem worden beschouwd als ze het dagelijks functioneren belemmeren.

Symptomen

Deze gedragingen kunnen zich op elk moment en in elke situatie voordoen, dus let op de volgende symptomen van neuroticisme:

  • Agressiviteit
  • Impulsiviteit
  • Laag gevoel van eigenwaarde
  • Hoge gevoeligheid
  • Schuldgevoel
  • Voortdurend pessimisme
  • Neiging tot conflicten
  • Frequente stemmingswisselingen

Gedrag van een neurotisch persoon

Zoals we al zeiden, zijn deze veranderingen in temperament mogelijk in verschillende scenario’s, zelfs als er geen sterke aanleiding is die ze triggert. In elk geval beschrijven we hoe iemand met een neurotische persoonlijkheid zich gedraagt.

1. Tolereert geen onzekerheid

In de wereld waarin we leven zijn er weinig absolute zekerheden, we zijn eerder onderhevig aan probabilistische gebeurtenissen. Dit houdt ook in dat wat er op een dag gebeurt, wordt verklaard op basis van waarschijnlijkheden en dus niet altijd voorspelbaar is.

En onzekerheid wordt niet door iedereen op dezelfde manier getolereerd. Degenen die neurotischer zijn, vinden het erg om niet te anticiperen op wat er gaat gebeuren. In hun ideale wereld zou alles van tevoren geschreven zijn, zonder ruimte voor spontaniteit.

Maar dit idee is slechts een fantasie. In de echte wereld kunnen we alleen voorzien door eerdere ervaringen, hoewel er in de meeste gevallen geen wiskundige regel is die we kunnen toepassen.

2. Neiging tot bijgelovigheid

Als we er rekening mee houden dat wat we onder controle hebben beperkt is, kunnen we in twee richtingen handelen: de realiteit accepteren en proberen ons eraan aan te passen; of ons vastklampen aan elke aanwijzing die ons zekerheid geeft.

In het geval van neurotici hebben ze de neiging om bijgelovig of ritueel gedrag aan te nemen als een manier om de toekomst te verklaren en te voorspellen. Dit helpt hen om gebeurtenissen te ordenen zodat er altijd een oorzaak achter zit.

Bijgeloof berust op wat bekend staat als illusoire correlatie; een vervorming die bestaat uit het waarnemen van relaties tussen variabelen die misschien samenvallen, maar in werkelijkheid niets met elkaar te maken hebben.

3. Ze moeten alles onder controle hebben

We hebben allemaal graag het gevoel dat we controle hebben over onze acties. Het gevoel van agency is een van de indicatoren van psychologische gezondheid, maar in het extreme geval is het het tegenovergestelde: een indicator van psychopathologie.

De behoefte om alles onder controle te hebben is een houding die geassocieerd wordt met de neurotische persoon. Ze kunnen zelfs bezitterig gedrag vertonen tegenover anderen in verschillende omgevingen (partners, vrienden, familie, collega’s op het werk en anderen).

Als je merkt dat je onder controle staat van zo’n persoon, kun je het beste zo snel mogelijk met hem of haar praten. Achter dit gedrag gaan vaak irrationele angsten schuil; ze tot uiting laten komen is een van de manieren om ze op te lossen.

4. Ze maken zich te veel zorgen over hun gezondheid

Hypochondrie of angst voor ziekte is een karakteristieke eigenschap van obsessieve personen. Ze reageren gealarmeerd op elke verandering in hun lichaam en plaatsen zichzelf in de ergst mogelijke situatie.

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Sevilla (Spaanse link) is er zelfs een overlap tussen hypochondrisch gedrag en symptomen van het neurotische spectrum (angst, nervositeit, koppigheid en meer).

Dit leidt ertoe dat ze hun arts raadplegen en meerdere tests ondergaan om ziektes uit te sluiten. Daarom moeten gezondheidswerkers leren hoe ze met deze persoonlijkheidsstijl moeten omgaan. Empathie is cruciaal om te begrijpen dat neurotici op een zeer hoog niveau van onrust leven, maar ook om standvastig te zijn en hun onophoudelijke zorgen en klachten niet te versterken.

5. Ervaren negatieve emoties meer

Negatieve emoties

Mensen bewegen zich emotioneel in twee dimensies: de positieve (vreugde, welzijn, rust) en de negatieve (verdriet, boosheid, angst). Het is gezond om zowel positieve als negatieve emoties te ervaren, hoewel de algemene tendens is dat we naar de aangename neigen en de onaangename vermijden.

In het geval van iemand die neurotisch is, is zijn gevoeligheid voor het ervaren van negatieve emoties sterker ontwikkeld. Gebaseerd op dit idee en volgens een artikel (Spaanse link) in Gedrag spsychologie.

Volgens dit idee, en volgens een artikel in Behavioural Psychology (Engelse link), vertonen ze vaker stoornissen die te maken hebben met het “geïnternaliseerde spectrum,” dat wil zeggen, angst- en stemmingsstoornissen.

6. Ze leven in een voortdurende tegenstrijdigheid

De neurotische persoon voelt veel angst als hij een beslissing moet nemen. Het hoeven geen grote beslissingen te zijn, zelfs de meest alledaagse dingen kunnen een echt dilemma worden voor deze profielen.

In het algemeen is het heel moeilijk voor hen om doelen op te stellen of naar een specifiek doel toe te werken, omdat ze voortdurend worden aangevallen door zeer intense gedachten en emoties. Als gevolg daarvan is er een mismatch tussen hun spraak of gedachten en de bijbehorende emoties.

7. Ze interpreteren de woorden en daden van anderen verkeerd

Interne conflicten komen ook tot uiting in relaties. Ze gebruiken meestal neurotische verdedigingsmechanismen, zoals projectie. Zo wordt het conflict op anderen afgeschoven en toegeschreven aan een externe oorzaak.

Daarom is een relatie met iemand met een neurotische persoonlijkheid ingewikkeld. Als je het gevoel hebt dat je verantwoordelijk wordt gehouden of belast wordt met dingen die niets met jou te maken hebben, ben jij waarschijnlijk het object waarop deze persoon projecteert.

In deze gevallen kun je het beste voor jezelf en de ander zorgen. Hoe kun je deze taak tegelijkertijd uitvoeren? Door grenzen te stellen. Dat kan in het begin ongemakkelijk zijn, maar het is de enige manier om te voorkomen dat je gekwetst wordt of de ander pijn doet in moeilijke relaties.

8. Ze bent gevoeliger voor kritiek

Kritiek geven en ontvangen is een vaardigheid. Als je kritiek geeft, moet je ervoor zorgen dat het niet wordt opgevat als een aanval; kritiek goed ontvangen houdt in dat je het opvat als een opmerking om te verbeteren en niet als iets persoonlijks.

Iemand die neurotisch is, is echter heel gevoelig voor het ontvangen van kritiek. Het is gemakkelijk voor hen om kritiek om te zetten in pijlen die hun gevoelens kunnen kwetsen. Daarom moet je bij hen de juiste woorden, toon en gebaren kiezen om de band niet te verstoren.

9. Stellen zich het slechtst mogelijke scenario voor

Jezelf altijd in het slechtst mogelijke scenario plaatsen is een van de meest opvallende tekenen van een neurotisch persoon. Deze neiging tot catastroferen is iets wat ze hebben aangeleerd, omdat het hen paradoxaal genoeg helpt om hun onrust te reguleren.

Volgens hun logica kunnen ze, als ze altijd aan het ergste denken, zich op het ergste voorbereiden en zo het probleem oplossen. Ze beseffen echter niet dat dit een valkuil is, omdat denken het probleem niet van tevoren oplost. In het echte leven worden problemen overwonnen door te handelen zodra ze zich voordoen, niet door ze voor te stellen.

Het herkennen van de tekenen helpt om de manier waarop je je verhoudt te veranderen

Zoals we in het begin al zeiden, komen neurotische persoonlijkheidstrekken of gedragingen vaak voor in de bevolking. Daarom is het zeer waarschijnlijk dat je dagelijks te maken hebt met mensen die in meer of mindere mate enkele of al deze indicatoren vertonen.

Afgezien van goede bedoelingen, moet je bedenken dat je de manier waarop mensen om je heen denken of handelen niet altijd kunt veranderen.

Wat we wel kunnen doen, is de manier veranderen waarop we ons tot hen verhouden. We praten over grenzen stellen om niet meegezogen te worden in de obsessieve dynamiek, om hen te laten inzien wanneer hun interpretatie van de werkelijkheid erg negatief is en om hun zorgen en herkauwingen niet te versterken.

Tenslotte, en zonder het denken aan anderen op te geven, moet je de prioriteit op jezelf richten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.