Je eigen licht laten schijnen kan vervelend zijn voor de mensen die in duisternis leven

Je eigen licht laten schijnen kan vervelend zijn voor de mensen die in duisternis leven

Laatste update: 13 november, 2017

Je eigen licht laten schijnen en dit gevoel willen delen met anderen kan erg vervelend zijn voor die mensen wiens hart gevuld is met duisternis. Helaas is het soms zo dat wanneer we willen dat iemand blij voor ons is, dit er uiteindelijk juist voor zorgt dat deze persoon ons licht een beetje dooft.

Natuurlijk wist je dit al. In dit leven bestaan er mensen die vol licht zitten en die dit licht laten schijnen zonder de mensen om zich heen te verblinden, maar er bestaan ook mensen die anderen verblinden met hun giftigheid. Deze mensen kunnen ons overweldigen en ons verduisteren wanneer we juist op zoek zijn naar een beetje steun.

“Afgunst is duizend malen erger dan honger, omdat het spirituele honger is.”

-Miguel de Unamuno-

Onthoud dat deze mensen jou niet nodig hebben in hun leven, en het is ook niet gunstig voor jou om hen in jouw leven te hebben, met name omdat ware vrienden elkaar helpen wanneer één of beiden door een moeilijke tijd gaan, maar tegelijkertijd ook blij kunnen zijn voor elkaar wanneer ze hun doelen hebben weten te bereiken.

Laat giftige mensen verdrinken in hun eigen vergif

Licht en duisternis horen bij de natuur, en de twee soorten mensen die hier symbool voor staan moeten met elkaar samenleven, communiceren, en zullen elkaar soms ook besmetten. Dit is precies de reden waarom het makkelijk is om mensen te ontmoeten die in duisternis leven en om deze mensen te irriteren met het licht dat jij uitstraalt.

Meisje Dat Levenloos Op Het Water Drijft En Voor Wie Het Te Laat Is Om Tegen Zichzelf Te Zeggen Je Mag Je Eigen Licht Laten Schijnen

Natuurlijk is jouw licht op zichzelf niet onaangenaam, maar het is nu eenmaal een feit dat sommige mensen anderen moeten beroven van hun licht om zichzelf beter te kunnen voelen. In hun ziel dreigt namelijk kwaadaardigheid en door hun aderen stroomt afgunst, zo veel afgunst. We weten allemaal dat er paddenstoelen bestaan die er heerlijk uitzien, maar eigenlijk niet eetbaar zijn. Hetzelfde geldt voor deze kwaadaardige mensen: ze stappen op je af en doen je geloven dat ze er voor je zullen zijn, maar wanneer het erop aankomt, zullen ze je uiteindelijk toch vergiftigen.

Daarom is het belangrijk om giftige vriendschappen te vermijden, en afstand te nemen van de mensen die niet blij voor ons kunnen zijn. Als je er even over nadenkt, zul je je namelijk realiseren dat iemand die niet oprecht blij voor je is wanneer je iets bereikt waar je zelf trots op bent, niet echt van jou houdt. En in een relatie, wat voor relatie dan ook, is dit natuurlijk altijd het belangrijkst.

Wordt jouw geluk verwelkomd of wordt erop neergekeken?

We houden ervan om goed nieuws en onze dromen te delen met de mensen die we kennen. We genieten ervan om aan anderen te laten zien dat we onze plek gevonden hebben, de plek waar we oprecht gelukkig zijn met onszelf en ons leven. We delen dit op sociale netwerken, via de telefoon, via e-mail, door middel van muziek en nog duizenden andere manieren die we ons maar kunnen bedenken.

Daarom vinden we het moeilijk om de ontevreden uitdrukking op het gezicht van een ander te begrijpen, waarmee hij laat zien dat hij stiekem niet blij voor ons is. We verwachten een glimlach, een knuffel of dat diegene zegt ‘wat geweldig, gefeliciteerd!’. Wellicht heb je dit zelf wel eens meegemaakt. Op dit soort momenten, wordt het licht dat we uitstraalden in één ogenblik gedoofd en verdwijnt onze blijheid doordat iemand niet reageert op de manier waarop we gerekend en gehoopt hadden.

“Ik ben blij dat jij blij bent dat ik blij ben dat jij gelukkig bent.”

-Paul Auster-

Meisje Dat Onder Een Licht Staat Met Een Bosje Gras In Haar Handen En Denkt Je Eigen Licht Laten Schijnen Mag

Wanneer dit zich alsmaar blijft voordoen, komen we uiteindelijk tot de conclusie dat gelukzaligheid besmettelijk is, maar alleen voor de mensen die het zich laten verspreiden: soms veroorzaakt jouw innerlijke vrede onrust bij anderen en dit heeft niets met jou te maken, maar eerder met de manier waarop deze mensen hun emoties handhaven.

Misschien verstoort hun duisternis jouw licht

Terwijl ik nadacht over dit onderwerp, schoot mij een interessante vergelijking te binnen, en misschien ben je het er wel mee eens: de mensen die jouw licht niet kunnen uitstaan herinneren mij aan verstandskiezen. Ik zal proberen om uit te leggen waarom.

Verstandskiezen moeten vroeg of laat aan de oppervlakte komen en doen dit waarschijnlijk niet allemaal tegelijkertijd: in eerste instantie vinden we ze ontzettend vervelend, en net wanneer we ons eroverheen hebben kunnen zetten, beginnen ze pijn te doen. We voelen ons slecht en onze energie raakt verzwakt, en de enige optie die we hebben is om de kiezen te laten trekken – om ze geheel te verwijderen zodat ze ons leven niet meer miserabel kunnen maken. Wanneer de kiezen getrokken zijn, voelen we ons eindelijk opgelucht.

De mensen wiens ziel verkoeld is en die niet in staat zijn om dit verborgen te houden, hebben een soortgelijke impact als verstandskiezen: ze moeten zich op een gegeven moment nu eenmaal voordoen, omdat ze deel uitmaken van de mensheid. Het is echter belangrijk om te onthouden dat verstandskiezen eigenlijk geen nut hebben en misschien zelfs problemen met de hygiëne kunnen veroorzaken. Laat je eigen licht dus schijnen en sta niet toe dat de duisternis die niet bij jou hoort jouw humeur verpest.