Eet, lach, heb lief

Eet, lach, heb lief

Laatste update: 14 december, 2016

Onze levens bestaan uit kleine genoegens, vervaardigd door middel van het werk van onze eigen twee handen. We omringen onszelf met activiteit, hetzij omdat we het ontvangen, hetzij omdat we het creëren, en we noemen deze kleine handelingen werkwoorden. Het werkwoord is actie, leven, dat wat de wereld beweegt (hoe vaak anderen ook mogen zeggen dat dit liefde is).

Een boek kan als titel slechts drie werkwoorden hebben en je kunt de inhoud al raden – de welbekende roman Eat, Pray, Love bewijst dit – maar de vraag die we vandaag stellen is: welke drie werkwoorden zouden een vervullend leven omschrijven?

Sommigen zouden zeggen ‘reizen, werken, risico’s nemen’, voor iemand die dicht bij ons staat zou dit ‘vroeg opstaan, vergeven, weten’ kunnen zijn en we zouden zelfs iemand kunnen vinden die zou kiezen voor ‘maken, plannen, regelen’. Weer anderen zouden tegen ons zeggen dat drie er niet genoeg zijn en dat een leven niet kan worden georganiseerd rondom drie woorden.

Er bestaat echter een woordentrio dat toestanden, handelingen en protagonisten samen zou kunnen brengen, een trio dat een leven zou kunnen verzamelen en opsommen dat we een ander kunnen aanraden: eet, lach, heb lief. En dit is het onderwerp van het artikel van vandaag…

Eet

Laten we even naast ons neerleggen dat eten noodzakelijk is voor mensen om te overleven. Achter dit werkwoord bevindt zich namelijk een wereld vol mogelijkheden die verder reikt dan smaken en texturen. Wat kan het ons en elk van onze levens brengen?

 • Ervaring: menselijke wezens zijn nieuwsgierig van aard. Ze houden van uitproberen, benaderen, kiezen en ontdekken. Nieuwsgierigheid gaat niet verloren; het verandert en kiest verschillende wegen naarmate we volwassen worden. De culinaire wereld biedt ons vele mogelijkheden om uit te proberen, af te danken en te experimenteren op basis van wat we al weten en door het nemen van risico’s.
 • Delen: aan tafel of in de keuken kun je momenten vinden om met anderen te ‘zijn’. Het delen van momenten, ervaringen, de vreugde van een gesprek of de vrede van de stilte. Al deze dingen hangen samen met dit werkwoord.
Eten
 • Ontkoppelen: volgens de filosofie van mindfulness (opmerkzaamheid) is voedsel een geweldige bondgenoot om verbinding te maken met het huidige moment. De verscheidenheid aan smaken, texturen en temperaturen kunnen ons helpen om onze gedachten te richten op dat moment dat we delen terwijl we eten.
 • Verorber de wereld en slik soms je woorden in: herhaal dit elke ochtend tegen jezelf: ‘Ik ga de wereld verorberen’ en activeer je krachten. Maak echter ook fouten, slik je woorden in, neem risico’s en vraag om vergeving als dit nodig is. Leren doen we van onze fouten.

Lach

Lachen heeft bewezen lichamelijke voordelen. Medische publicaties vertellen ons dat het onder andere:

 • Pijnverlichtende effecten heeft, aangezien het endorfine vrijlaat.
 • De spijsvertering vergemakkelijkt.
 • De ademhaling verbetert.
 • Slapeloosheid vermindert.
 • De huid verjongt, aangezien het een verkwikkend effect heeft.

Gelach slaagt erin om ons af te leiden van onze zorgen en onze negatieve gedachten te belemmeren. Het kan namelijk niet zo zijn dat er tegelijkertijd zowel positieve als negatieve gedachten door ons hoofd gaan, deze wisselen elkaar altijd af.

Dit is iets wat ons vertrouwen kan geven in onszelf en anderen. Lachen stimuleert het gevoel van verbondenheid met degene die voor ons staat en dit maakt het makkelijker om met anderen samen te werken. Het mag duidelijk zijn dat oprecht gelach en conflicten niet hand in hand kunnen gaan. Door te lachen kunnen we conflicten dan ook vermijden en agressiviteit in het algemeen verminderen.

Lachen

Veel mensen hebben anderen nodig om te kunnen lachen. Maar waarom zou lachen afhankelijk moeten zijn van externe elementen? Om onszelf lachen voedt onze veerkracht en is een kenmerk van een goede mentale gezondheid. Hoe vaak hebben we niet het verhaal verteld over die rampzalige gebeurtenis die ons overkwam en zaten we hierom uiteindelijk samen met de persoon aan wie we het vertelden te lachen?

Heb lief

Hoe vaak brengen we dit werkwoord wel niet in verband met intieme relaties of relaties tussen familie en vrienden? In werkelijkheid vinden we bij het opzoeken van de definitie van ‘liefhebben’ de volgende dingen:

 • Leuk vinden of verlangen.
 • Houden van, genegenheid hebben, goedwilligheid of hang naar iemand tonen.
 • Wilskracht hebben of vastberadenheid om iets te doen.
 • Oplossen, bepalen.
 • Willen, proberen of iets controleren.
 • Graag iets willen zijn of waarmaken.

De woorden ‘willen’ en ‘liefhebben’ omvatten in hun meest algemene betekenis werkwoorden die verbonden zijn aan de impuls om te ‘leven’, om het huidige moment te uiten, de toekomst te programmeren en het moment te waarderen en dit heeft niet alleen betrekking op mensen… er zijn boeken, banen, reizen en allemaal andere dingen waartoe we ons aangetrokken voelen, die ons bevredigen en persoonlijk compleet maken.

Liefhebben

Dingen willen dwingt en motiveert ons om creatief te zijn, zowel omwille van anderen als onszelf. Het duwt ons een richting op en stimuleert ons om te handelen. Liefde tonen en ontvangen is iets dat onze gevoelens vermenigvuldigt en ons naar een staat en moment van geluk transporteert, één dat niet te vergelijken valt met iets dat we kennen.

Als iemand mij dan ook zou vragen door welke drie werkwoorden ik me graag zou laten vergezellen in het proces van het leven, dan zou ik kiezen voor eten, lachen en liefhebben. Binnen deze drie kun je een oneindig aantal elementen vinden die het leven betekenis geven. Maar nu, welke zou jij kiezen?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.