Eenvoudige zelfzorg voor moeders die het druk hebben
Steeds meer mensen beseffen dat zelfzorg niet egoïstisch is. Voor jezelf zorgen is in feite de eerste stap om in staat te zijn om voor anderen te zorgen. Als je een ouder bent, dan zal dit idee vooral jou bekend in de oren klinken.
Dit artikel bespreekt eenvoudige praktijken van zelfzorg voor die moeders die het druk hebben. Ze trekken hun cape van “Supermama” aan en vergeten zichzelf volledig.
Het is tijd om af te komen van het idee dat je verondersteld wordt jouw gezin voorrang te geven op alle andere dingen. We willen een einde maken aan de veronderstelling dat tijd en middelen vrij maken voor jezelf egoïstisch is.
Het is belangrijk dat je beseft dat je voor jezelf moet zorgen. Alleen op die manier zal je de nodig energie hebben om voor je kinderen te zorgen. Om van je gezin te houden moet je van jezelf houden. Doe je dat niet, welk voorbeeld geef je dan aan je kinderen?
Zelfzorg is een belangrijke factor voor je algemene gezondheid. Het omvat de praktische, lichamelijke, geestelijke en zelfs spirituele aspecten in je leven. Dat is ook de reden waarom elke persoon zijn eigen definitie van zelfzorg heeft. Jij moet immers beslissen welke aspecten in je leven belangrijk zijn om zorg voor te dragen.
“Je zal alleen geliefd en gerespecteerd worden als je van je jezelf houdt en jezelf respecteert.”
-Paulo Coelho-
Tijd maken voor eenvoudige zelfzorg
We gaan geen tijd verspillen en je vertellen hoe je voor je huid kan zorgen of dat je goed moet eten en veel bewegen. Dat weet je al. We zullen jou daarentegen enkele strategieën en hulpmiddelen bieden die je zullen helpen om opnieuw met jezelf in verbinding te komen.
We weten dat het vooral voor moeders moeilijk kan zijn om tijd te vinden en voor zichzelf te zorgen. De uitdaging is dus dat je tijd maakt voor jezelf. Wil je hierin slagen, dan moet je creatief zijn.
De sleutel is om momenten waarop je niet actief bent, om te zetten in momenten van zelfzorg. Leer een onderscheid te maken tussen wat belangrijk is en wat niet. Gebruik die minuten om in jezelf te investeren. Je kan ook wat tijd afnemen van andere taken en die voor jezelf gebruiken. Wees creatief en luister naar je lichaam. Leer ontspannen en rusten.
Verder in dit artikel stellen we een aantal vormen van zelfzorg voor. Ze zijn speciaal ontworpen voor moeders die het druk hebben. Je kan deze oefeningen in je dagelijks leven invoeren. Het maakt niet uit hoe hectisch de dingen worden. Het enige wat je nodig hebt, is enkele minuten per dag om je opnieuw te focussen en bij je kern terug te keren.
“Naarmate ik van mezelf begon te houden, stopte ik met te verlangen naar een andere leven en kon ik zien dat alles rond mij me uitnodigde om te groeien.”
-Charlie Chaplin-
Je benen omhoog leggen
Je benen omhoog leggen helpt om ontstekingen te bestrijden. Het zorgt voor een tijdelijke verlichting van verschillende symptomen. Leg dus je benen omhoog en probeer tegelijkertijd je ogen te sluiten. Laat je geest leeg worden.
Het enige wat je hoeft te doen, is op een bed of op de vloer gaan liggen. Leg daarna je benen tegen de muur of op een stoel. Je kan zelfs de benen optillen zonder ze op iets te laten rusten. Hoe hoger je de benen optilt en strekt, hoe beter. Onthoud echter wel dat je jezelf niet te ver drijft.
Via de buik ademhalen
Buikademhalingen zijn de eerste stap naar ontspanning. Eigenlijk is het één van de meest aanbevolen technieken van zelfzorg voor moeders. Wanneer je aandacht schenkt aan de beweging van je buik, dan gaat je middenrif omlaag. Dit helpt je om dieper in- en uit te ademen. Deze vorm van ademhalen vermindert stress. Het verbetert ook de zuurstofcirculatie in je lichaam.
Ga om te beginnen in een gemakkelijke houding zitten of ga op je rug liggen. Sluit je ogen en leg je handen op je buik. Adem daarna in door je neus en voel hoe je buik net als een ballon uitzet. Adem dan uit en voel hoe je buik naar beneden zakt richting je ruggengraat. Herhaal dit meerdere keren.
Als je je echt gestrest of opgewonden voelt, hou dan je adem gedurende enkele seconden in nadat je in- en uitgeademd hebt. Als je hierin de eerste keer niet slaagt, maak je dan geen zorgen. Door te oefenen zal het gemakkelijker worden. Als je het op de juiste manier doet, dan zal je je na drie of vier ademhalingen rustiger voelen.
Een kop warme thee drinken
In stilte een kop warme thee drinken is één van de grootste geschenken die je jezelf gedurende de dag kan geven. Je moet dit halverwege de ochtend of de middag doen.
Maak een biologische thee die jij echt lekker vindt. Kies een theesoort met gezonde eigenschappen en die ervoor zal zorgen dat jij je goed voelt. Als de stilte overweldigend is of je hebt het gevoel dat je gedachten alle kanten uitvliegen, maak dan gebruik van een video of een podcast voor geleide meditatie. Geniet van elke slok, focus op de gewaarwordingen en adem.
Nog enkele andere eenvoudige vormen van zelfzorg
Er zijn vele andere manieren waarop je aan zelfzorg kan doen. Het kan bijvoorbeeld heel nuttig zijn om ‘s ochtends 15 tot 20 minuten aan yoga te doen. Ook meditatie of oefeningen in mindfulness zijn heilzaam. Je moet hiervoor wellicht een beetje vroeger opstaan maar het is de moeite waard.
We hebben het in het begin al eventjes genoemd. Toch is het nodig dat we het nogmaals vermelden. Verwaarloos ook jouw lichamelijk welzijn niet. Zet lichamelijke oefeningen niet op een laag pitje. Maak er tijd op welke manier dan ook tijd voor. Je kan ze binnen, buiten, in de sportschool of in het park uitvoeren.
Probeer om enkele van deze voorstellen deel te laten uitmaken van je dagelijkse routine. We beloven jou dat je je gelukkiger, gezonder en meer gefocust zal voelen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Acosta, I., & Molano, Y. (1999). Prácticas de autocuidado en madres adolescentes en el Hospital de la Granja. Bogotá: Universidad Javeriana.
- Campos, C., Jaimovich, S., Moore, J., Pawloski, L., Gaffney, K., & González, M. (2008). Operaciones de Autocuidado asociadas a la nutrición en madres de escolares chilenos. Horizon Enferm, 19(2), 45-54.
- De Castro, E. K., & Moro, L. (2012). Factores psicosociales relacionados con el autocuidado en la prevención, tratamiento y postratamiento del cáncer de mama. Psicooncología, 9(2/3), 453.
- Garduño, M. D. M., Chávez, T. D. J. E., & Reyes, C. S. (2008). Autocuidado de mujeres en etapa de menopausia en Toluca, México. Escola Anna Nery Revista de Enfermagem, 12(1), 63-67.