Waarom een vriendschap met jezelf ontwikkelen?

Waarom een vriendschap met jezelf ontwikkelen?

Laatste update: 18 maart, 2019

Niets is beter dan een vriendschap met jezelf te ontwikkelen. Ontdek in dit artikel waarom! Vriendschap met jezelf uitbouwen is één van de beste dingen die je kan doen. De persoon die het meest van jou zou moeten houden en jou beschermen ben jij zelf. Wat er ook gebeurt, jij bent de enige die tijdens de moeilijkste momenten van je leven bij jou zal zijn.

Niets ter wereld is beter dan samen met een vriend zijn. Als jij jouw eigen beste vriend wordt, dan zal je de gelukkigste persoon ooit worden.

Vrede hebben met jezelf is immers één van de beste dingen die een menselijk wezen kan ervaren. Tegenwoordig beloven duizenden toepassingen, religies en medicijnen geluk en innerlijke rust. Niets is echter beter dan jouw eigen bron van oneindige tevredenheid zijn.

Wat gebeurt er wanneer je een vriendschap met jezelf ontwikkelt?

Tijdens een conferentie vroeg Hal Hershfiel, een professor psychologie van de universiteit van Californië, aan de aanwezigen wie hun ergste vijand was. De meeste toeschouwers antwoordden zijzelf.

In dit verband heeft KidsHealth, een non-profitorganisatie, een artikel geschreven getiteld “Jouw emoties begrijpen.” Daarin stelden ze wat je best kan doen wanneer je met negatieve emoties geconfronteerd wordt.

Je moet ze herkennen en in woorden omschrijven en op die manier hun schadelijke invloed op een aanzienlijke manier te verminderen. We kennen dit vooral onder de term emotioneel bewustzijn. Het is een vaardigheid die ons in staat stelt om minder vijandig met anderen om te gaan.

Er is niets meer lonend dan te weten dat je in staat bent om een oprechte relatie met jezelf tot stand te brengen. Het maakt ook niet wat jouw tekortkomingen zijn of welke fouten je maakt.

Het is echter niet gemakkelijk om bepaalde dingen te doen als je ze niet gewend bent. We hebben het hier over een eerlijk gesprek voeren met jezelf, jezelf in de ogen kijken en niet liegen, de moed hebben om te zeggen wat je echt voelt.

Als je op een eerlijke, kalme en begripvolle manier met jezelf praat, kan je het volmaakte evenwicht tussen jouw gedachten, gevoelens en daden. Consequent zijn bij wat je denkt en voelt, zal je helpen om tot innerlijke rust te komen.

Wat gebeurt er wanneer je een vriendschap met jezelf ontwikkelt

Vrede vinden met jezelf

Sommige mensen weten gewoon niet waarom ze zo ontevreden zijn. Ze hebben alles, materiële dingen en genegenheid. Toch vinden ze geen vrede met zichzelf. Als je in vrede bent met jezelf, zal je in staat zijn om een oprechte en waarachtige vriendschap met jezelf op te bouwen. Al de rest zal dan net als een rivier stromen.

Vriendschap met jezelf ontwikkelen is niet gemakkelijk. Je verwerft het ook niet van de ene dag op de andere. Net als met alle goede dingen in het leven vraagt het inspanning en een langetermijnplanning.

Toch is het de moeite waard om te vermelden dat dit bij sommige mensen gemakkelijk gaat. Dat komt omdat zij begrijpen dat vrede hebben met jezelf de enige manier is om de barrières van haat, wrok en ontevredenheid te overwinnen.

Het stelt je in staat om van andere mensen te houden

We moeten ook vermelden dat een vriendschap met jezelf ontwikkelen niet betekent dat je in afzondering leeft. Je slaagt er immers wel in om van anderen te houden zoals je van jezelf houdt. Wanneer jij volledig in evenwicht bent, wordt het veel gemakkelijker om de mensen om je heen lief te hebben.

Leer jezelf te aanvaarden en van jezelf te houden. Doe je dat niet, dan zal al de rest heel moeilijk op zijn plaats vallen. Wanneer je van jezelf en van de mensen om je heen houdt, dan is het gemakkelijker om de rest te achterhalen.

Van andere mensen houden

Het is belangrijk dat je de gevoelens en gedachten respecteert die je in verschillende situaties hebt. De ontwikkeling van een vriendschap met jezelf waarborgt jouw welzijn en overstijgt elk probleem dat kan opduiken. Het leven is mooi wanneer je innerlijke liefde en vrede ervaart! Ben je klaar om jouw beste vriend te worden?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.