Een verslaving aan lopen: wanneer meer lopen nooit genoeg is

Een verslaving aan lopen: wanneer meer lopen nooit genoeg is

Laatste update: 27 november, 2018

Het vraagt meestal tijd en inspanning om te beginnen met bewegen. Je hebt veel zelfcontrole en veel wilskracht nodig om van bewegen een gewoonte te maken. Kan bewegen echter ook schadelijk worden? Ja, natuurlijk. Als bewegen het middelpunt van ons leven wordt, dan kan het een obsessie worden. We zullen voortdurend hunkeren naar meer. Een voorbeeld van deze obsessie is een verslaving aan lopen.

Zodra het een gewoonte is, kan het een onvervangbare hobby in ons leven worden. Sporten heeft zovele voordelen te bieden. Je bent lichamelijk meer in vorm en hebt een beter uiterlijk. Het zorgt ook voor positievere emoties.

De voordelen van lopen

Bewegen draagt bij tot een betere gezondheid. Enerzijds helpt het om cardiovasculaire problemen en andere chronische aandoeningen te voorkomen. Het vermindert ook het risico op vroegtijdig overlijden. Bewegen verbetert ook het humeur en moedigt positieve emoties aan. Bovendien beïnvloedt het onze slaapkwaliteit. Wat zijn echter de specifieke voordelen van lopen?

“Lang en hard lopen is een ideaal antidepressivum, aangezien het moeilijk is om te lopen en tegelijkertijd medelijden met jezelf te hebben.”

-Monte Davis-

De voordelen van lopen

Deze activiteit kan een gevoel van euforie veroorzaken. Men noemt het een runners high. Runners high is een fenomeen dat onderzoekers uitgebreid bestudeerd hebben. Het is een neurologische beloning die na het lopen van lange afstanden optreedt.

De effecten zijn duidelijk. Het verbetert de gemoedstoestand en veroorzaakt een gevoel van welzijn. Tegelijkertijd laat het alle gewaarwordingen van pijn afnemen.

Hoe maken we een eind aan een verslaving aan lopen?

Lopen is dus een gedrag met positieve effecten. Hoe kan het dan een verslaving worden en schadelijk zijn? De werkelijkheid is dat lopen een reeks fysiologische, psychologische en socioculturele factoren omvat die bijdragen tot dit gevaar en kunnen leiden tot een verslaving aan lopen.

“Kilometers investeren in jouw dagelijkse beweging is net als geld op de bank zetten. Je begint onmiddellijk met rente terug te krijgen.”

-Hal Higdon-

Wat gebeurt er op het fysiologische niveau wanneer we lopen? Het endogene opioïde systeem in onze hersenen wordt geactiveerd. Opioïde stoffen worden opgewekt. Dit draagt bij tot een pijnstillend effect en een stijging van het emotioneel welzijn.

Op psychologisch vlak zijn er een aantal factoren die dit proces beïnvloeden. Om te beginnen verbeteren ze onze geestestoestand. Regelmatig lopen leidt tot een stijging in het zelfbeeld en het zelfvertrouwen. Het versterkt ook de sociale relaties.

Tenslotte zijn er ook de socioculturele factoren die te maken hebben met het beeld van het “ideale” lichaam. Die hebben een belangrijke impact. We beschouwen lopen als een manier om de volmaakte lichamelijke conditie te hebben.

Het gevaar is echter dat lopen een middel wordt om een aantal persoonlijke voordelen te verkrijgen zoals een beter lichaam.

Wanneer raken mensen verslaafd aan lopen?

Ten eerste is de gewoonte om te lopen niet noodzakelijk slecht. Als je een regelmatige en evenwichtige routine volgt, kan je eigenlijk profiteren van de positieve effecten zonder jezelf schade te berokkenen.

“Iedereen die vroeger gelopen heeft, weet dat de belangrijkste waarde van lopen is dat het spanning wegneemt en alle andere zorgen laat verdwijnen die de dag kan brengen.”

-Jimmy Carter-

De verslaving treedt op wanneer we lopen niet langer beoefenen voor het plezier. Het wordt dan eerder een verplichting, een obsessie die onze routine bepaalt. We verliezen dan het vermogen om dit gedrag te beheersen. Dit verhoogt onze kansen om blessures op te lopen en ongemakken te ervaren.

Wanneer raken mensen verslaafd aan lopen

Wanneer we met een verslaving te maken hebben, dan is ons gedrag meestal ook veranderd. Dat komt omdat we het gevoel hebben dat we moeten bewegen. Om die reden worden we in andere gebieden van ons leven onrustiger en prikkelbaarder.

We kunnen deze andere gebieden ook opzij schuiven terwijl het lopen op de voorgrond komt. Ons sociaal leven, familieleven en het werk kunnen benadeeld worden omdat lopen ons voornaamste doel is. We gaan zelfs dingen verwaarlozen die we vroeger belangrijk vonden.

Uitgelichte afbeeldingen met dank aan Seth Macey, Steven Lelham en Emma Simpson.  Wellicht ook interessant voor jou

Met gemak vroeg opstaan: vijf strategieën
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Met gemak vroeg opstaan: vijf strategieën

De morgenstond heeft goud in de mond. Niet iedereen kan echter met gemak vroeg opstaan, daarom delen wij vijf strategieën om hen (jou) hierbij te h...