Een online psycholoog werkt echt

Een online psycholoog werkt echt
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Er was een tijd dat iedereen je ‘gek’ noemden als je naar de psycholoog ging. De taboes bezoedelden het ware doel van dit beroep. Tegenwoordig gaan er zoveel mensen naar een psycholoog op zoek naar middelen die hen kunnen helpen hun problemen het hoofd te bieden. Er is echter een vraag die tegenwoordig nog in de lucht blijft hangen: Is hulp krijgen van een gewone psycholoog beter dan van een online psycholoog?

Hoewel we omringd zijn door technologie, zijn we nog steeds terughoudend om het op een bepaalde manier te gebruiken. Een online psycholoog klinkt in eerste instantie vaak aantrekkelijk, maar vervolgens kunnen we gaan twijfelen of de therapie op deze manier wel echt effectief zal zijn. Zal het effect even goed zijn als wanneer je recht tegenover je psycholoog zit? Zal het net zo goed werken? Laten we proberen een aantal van deze vragen te beantwoorden.

Online psychologische hulp geeft je de mogelijkheid om in therapie te gaan zonder je huis te verlaten.

1. Een online psycholoog biedt meer flexibiliteit

Stel je voor dat je een probleem hebt met emotionele afhankelijkheid, maar er is bij jou in de buurt geen psycholoog die zich hierin specialiseert. In dit geval stelt onze huidige technologie ons in staat om hulp te krijgen van iemand waarvan we weten dat hij ons echt zal begrijpen en ons de juiste hulpmiddelen zal geven.

Tegelijkertijd zal het veel makkelijker zijn om een ​​tijdstip te vinden waarop jouw planning overeenkomt met die van je psycholoog. Op die manier hoef je niets op te geven of vrij te nemen van je werk. Noch kun je zeggen: ‘Ik heb geen tijd’ of ‘mijn planning staat het niet toe’. Dit maakt een online psycholoog ideaal voor al die mensen die een lastig schema hebben, een drukke agenda hebben of veel reizen.

Vrouw die hulp krijgt van een online psycholoog

Bovendien stelt een online psycholoog je ook in staat om je sessies te houden op een plek waar jij je het meest op je gemak voelt. Dit is erg belangrijk, want het doel is dat we ons comfortabel en ontspannen voelen. Het is ook een voordeel als we op een afgelegen locatie wonen, last hebben van agorafobie of minder mobiel zijn.

2. Het is veel goedkoper

Veel mensen denken dat technologische en nieuwe dingen per definitie altijd duurder zijn. Dit is echter niet het geval. Omdat we voor de sessie nergens naartoe hoeven en we deze vanaf elk apparaat (computer, tablet, mobiel) kunnen bijwonen, is het een stuk goedkoper.

Dit is niet alleen omdat we hierdoor geen vervoerskosten hoeven te betalen, maar ook omdat de psycholoog op deze manier minder kost. De psycholoog hoeft namelijk geen wachtkamer, kliniek of een geschikte plaats te betalen. De psycholoog kan, als hij dat wil, vanuit zijn eigen huis naar ons toe komen. Hierdoor zal de prijs altijd lager zijn.

Hoewel de prijs van een onlineconsult veel goedkoper is, is de kwaliteit van de service net zo goed.

3. Er bestaan verschillende manieren om te communiceren

Wellicht ben je geneigd om het idee van online psychologische hulp af te wijzen omdat je je schaamt om via een elektronisch apparaat te praten met iemand die je niet kent. Dit lijkt misschien heel kunstmatig en afstandelijk.

Een online psycholoog kan echter verschillende manieren van contact aanbieden. Bijvoorbeeld via e-mail of de telefoon. Ook kan de psycholoog bereid zijn om je interactieve hulp aan te bieden via een videochat.

Wat de online-sessie echt dichterbij brengt, is wanneer je via Skype of een ander platform spreekt dat audiovisuele communicatie met de psycholoog mogelijk maakt. Welke methode je ook kiest, de kwaliteit van de service zal altijd hetzelfde zijn.

4. Follow-up voor de therapie is voortdurend mogelijk

Het positieve aan het zien van een online psycholoog, is dat het niet uitmaakt of we op reis gaan of als we om andere redenen niet thuis kunnen zijn. Als je voor je werk bijvoorbeeld voortdurend weg van huis bent, is dat geen probleem. Bovendien hoef je ook niet in elke stad waar je komt een andere psycholoog te hebben.

De psycholoog kan je voortdurend bijhouden, zonder dat je veranderingen in de weg zitten. Waar je ook bent, je kunt door blijven gaan met je therapie, zonder een afspraak af te hoeven zeggen of uit te moeten stellen. Dit is zeer gunstig. Het betekent namelijk dat we ons welzijn niet hoeven op te offeren vanwege de noodzaak om steeds onze verblijfplaats te veranderen.

Tegenwoordig ervaren bijvoorbeeld veel mensen die in het buitenland gaan wonen, moeilijkheden om zichzelf in de nieuwe taal in dat nieuwe land uit te drukken. Misschien kunnen ze de taal wel spreken, maar hebben ze het gevoel dat ze hun boodschappen niet dezelfde nuances kunnen geven als ze in hun moedertaal zouden kunnen. Voor deze mensen kan een online psycholoog een geweldige optie zijn.

Je kunt altijd contact opnemen met je online psycholoog, waar je ook bent.

Hulp krijgen van een online psycholoog

5. Het vergroot het gevoel van betrouwbaarheid

Wellicht vind je het moeilijk om je problemen te delen met iemand die je niet kent. Als dit zo is, dan kan een online psycholoog juist zeer behulpzaam zijn. Dit komt doordat een online psycholoog het voordeel biedt dat je op meerdere manier met elkaar in contact kunt komen. Heb je er een voorkeur voor om via de mail contact te houden of juist via de telefoon?

We bepalen zelf welke middelen we kunnen gebruiken en op welke manier we onze psycholoog kunnen vertrouwen. Misschien vind je het makkelijker om via de mail of telefoon uit te drukken wat er in je omgaat. Met een online psycholoog kies je zelf de vorm van therapie die het beste bij je past, evenals de beste manier van communiceren.

Niet naar een afspraak hoeven gaan kan gunstig zijn voor mensen die niet willen dat anderen weten dat ze een psycholoog raadplegen.

Heb je ooit met een online psycholoog gewerkt? De kwaliteit van de therapie kan erg lijken op die van gewone therapie. Het heeft echter het voordeel dat je je aan je eigen behoeften kunt aanpassen. Het is een gemakkelijkere manier om naar een consult te gaan, flexibeler en goedkoper. Nu kun je kiezen hoe je wilt communiceren met je psycholoog om uit te drukken wat er aan de hand is, zonder je zorgen te maken over de barrières waar je eerder wellicht tegenaan liep. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.