Een groeireis door je herinneringen

Oefeningen die je in staat stellen om emotioneel volwassen te worden zijn belangrijk. In dit artikel ontdek je er eentje van.
Een groeireis door je herinneringen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Emotionele onvolwassenheid is synoniem voor een gebrek aan emotionele ontwikkeling. Om emotioneel volwassen te worden, moet je dingen verwerken, ontwikkelen en groeien. In feite vereist emotionele ontwikkeling een groeireis die wordt gekenmerkt door de relatie tussen je emoties en de lessen die je hebt geleerd van het overwinnen van moeilijkheden.

Een andere manier om deze emotionele volwassenheid te stimuleren is door middel van je herinneringen. Vandaag praten we over deze mogelijkheid. Zoals Enrique Rojas in zijn artikel De onvolwassen persoonlijkheid aangaf, zijn de kenmerken van emotionele onvolwassenheid de volgende:

Je vraagt je misschien af hoe je je emoties onder controle kunt krijgen. Vandaag zullen we een goede manier met je delen om deze groeireis te beginnen.

Je groeireis

Om deze groeireis te beginnen, raden we meditatie aan. Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Visualiseer vervolgens dat je een pad afloopt. Het maakt niet uit of het gevuld is met bloemen, bladeren of zand. Het belangrijkste is om alles om je heen in je op te nemen. Voel de zon je lichaam van bovenaf opwarmen.

Aan het eind van het pad zie je een kleine hut met een deur. Open de deur om een paar trappen te ontdekken. Loop deze trap op, en ontdek dat er drie verdiepingen zijn.

Een vrouw wandelt op blote voeten in een bos

De kamer met slechte herinneringen

Op de eerste verdieping zie je een deur en een oudere persoon ernaast. Deze persoon lacht je toe en vertelt je dat je een van de slechte herinneringen moet kiezen die je binnen vindt.

De meeste van deze slechte herinneringen draag je al lang bij je. Je hebt ze bij je, maar je hebt niet de tijd genomen om ze te analyseren of te verwerken. Kies iedere slechte herinnering die je maar wilt. Loop dan terug naar de deur.

De kamer met positieve herinneringen

Ga de volgende trap op naar de tweede verdieping. Open de deur om de kamer met positieve herinneringen te vinden. Loop door de deur en kies de herinnering die je het meest aanspreekt of de meeste betekenis heeft. Verlaat dan de kamer en ga de volgende trap op.

Je toevluchtsoord: de laatste halte op je groeireis

Op deze laatste verdieping vind je nog een kamer. Als je naar binnen gaat, kom je op een fantastische plek terecht. Deze plek is voor iedereen anders. Het is een plek waar je je op je gemak en rustig voelt.

Ga midden in de kamer zitten en neem de herinneringen die je uit je rugzak hebt verzameld. Analyseer ze vervolgens totdat je je realiseert dat zowel je goede als je slechte herinneringen deel van je uitmaken.

Nadat je nog een laatste blik op deze prachtige plek hebt geworpen, ga je terug naar waar je vandaan komt. Laat onderweg de herinneringen achter waar je ze gevonden hebt. Loop terug tot je het begin van het pad bereikt, waar je ook bent begonnen. Open dan je ogen.

Een afbeelding van een geopende deur

Accepteer je verleden

Deze groeireis zal je helpen om de dingen te accepteren die je zijn overkomen om je in staat te stellen je emoties beter onder controle te houden. Als je al mediteert, zal het een stuk makkelijker zijn om op deze reis te gaan. Anders heb je misschien wat moeite om je te ontspannen en los te laten.

Als je hulp nodig hebt, aarzel dan niet hierom te vragen. Psychologen kunnen je helpen met deze oefening en vele anderen die je zullen helpen groeien en alles onder ogen zien wat je vandaag de dag nog steeds pijn doet. Wellicht ook interessant voor jou

Emotionele volwassenheid kan op elke leeftijd komen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Emotionele volwassenheid kan op elke leeftijd komen

Emotionele volwassenheid ontwikkelen is een dagelijkse investering, een continu ontwaken. Om dat te doen, moet je bepaalde gewoonten en strategieën...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.