Een examen maken: hoe bereid je je erop voor?

Een examen maken is in veel gevallen een stressvolle ervaring. Ontdek in dit artikel een paar manieren waarmee je je hierop kunt voorbereiden!
Een examen maken: hoe bereid je je erop voor?

Laatste update: 07 juni, 2019

Een examen maken is in veel gevallen een stressvolle ervaring. Je moet vaak ontzettend veel moeite doen om te slagen. Daarnaast kunnen sommigen onder ons alleen maar hopen dat we geen angstaanval, black-outs of andere onverwachte dingen ervaren wanneer we bezig zijn met het examen.

Een examen maken: het moment dat je moet laten zien wat je geleerd hebt

Zodra de datum van het examen aangekondigd wordt, voelen sommige studenten de druk al direct. We creëren stress wanneer ons lichaam zich voorbereidt op actie. 

Om specifieker te zijn: het sympathische zenuwstelsel grijpt in om te reageren op uitdagingen. Aangezien de uitdaging echter langer duurt dan het sympathische zenuwstelsel aan kan, springt het parasympathisch zenuwstelsel bij om onder andere de hormonale balans weer terug te laten keren.

Een examen maken

Deze twee systemen zullen elkaar tegenwerken tot het einde van het daadwerkelijke examen. Rond die tijd zal ons lichaam allerlei schommelingen hebben doorstaan die onze gezondheid nadelig beïnvloeden. Zo zullen we bijvoorbeeld veel adrenaline en cortisol in ons bloed hebben gehad gedurende een lange tijd.

Het doel van de stress reactie is echter om ons lichaam voor te bereiden op bedreigingen op de korte termijn. Het lichaam kan deze reactie niet langdurig aan. Dit kan uiteindelijk de productie van onder andere lymfocyten (witte bloedlichaampjes) beïnvloeden, waardoor je makkelijker ziek wordt of infecties oploopt.

Ons immuunsysteem wordt dus kwetsbaarder voor allerlei aandoeningen. De lichaamseigen antivirale of antibacteriële werkingen van ons lichaam worden aangetast. Het is zelfs best gebruikelijk onder studenten om ziek te worden tijdens het studeren voor een examen of vlak erna.

Belangrijke tips om een examen te maken

Onszelf psychologisch voorbereiden op het maken van een examen is geen makkelijke taak. Zoals we gezien hebben, kan zo’n test onze fysieke gezondheid beïnvloeden. Desalniettemin is de psychologie hierachter van fundamenteel belang.

Studenten kunnen mentale blokkeringen ervaren waardoor ze het gevoel krijgen niet volledig voorbereid te zijn op een examen. Dit betekent dat de manier waarop we studeren en/of de tijd die we hieraan toewijden alles beïnvloeden.

Studeren is een proces met verschillende fases

Als algemene regel staat vast dat studenten niet meteen beginnen met studeren wanneer ze aan het bureau gaan zitten om hiermee te beginnen.

Het eerste contact met de informatie is eigenlijk een essentiële stap waarmee ze hun brein helpen deze informatie te assimileren en coderen. Zo wordt het opgeslagen in het geheugen, waardoor al doende de kans wordt vergroot dat ze het zich later zullen herinneren.

Het is belangrijk om gebruik te maken van dit eerste contact. Dit zal ons helpen om de informatie echt te verwerken. Hiermee kunnen we wellicht de informatie sneller opnemen en onszelf dus veel onnodige stress besparen.

We zullen met name niet het gevoel hebben dat we nog meer tijd nodig hebben om te studeren. Ook kan het ons helpen ons studeerschema met meer nauwkeurigheid op te zetten.

Steun is van enorm belang

Of het nou gaat om het wegnemen van twijfel met een leraar of studeren in het gezelschap van medestudenten die hetzelfde examen gaan afleggen, werken als een team maakt ons vaak efficiënter. We zullen dus steun moeten vergaren voordat we een examen maken.

Studenten doen er goed aan om steun te zoeken of ideeën uit te wisselen met anderen. Het uitleggen van studiemateriaal aan anderen kan ook helpen met het onthouden van de informatie die hierin terug te vinden is.

Voorbereiden op een examen

Diagnostische toets

Examens hebben vaak bepaalde structuren die we moeten leren kennen als we hier optimaal gebruik van willen maken. Door bijvoorbeeld van tevoren te weten hoeveel vragen er worden gesteld tijdens een examen kun je hier een mentaal beeld van schetsen.

Het nabootsen van een examen kan dus een heel positief effect hebben. Als een student dit doet – door bijvoorbeeld een diagnostische toets te maken – zal hij tijdens het examen zelf voelen dat hij wel raad weet met deze situatie.

Ontspanning is ook belangrijk

Zoals we al gezien hebben, kunnen de hoge stressniveau’s die veroorzaakt kunnen worden door toetsen later hun tol eisen. Omdat deze niveaus stijgen op de dag van het examen zelf, is het handig om op die dag al een aantal ontspanningsoefeningen onder de knie te hebben. Hiermee kun je voorkomen dat je bijvoorbeeld een black-out krijgt.

Deze oefeningen zouden met name moeten bestaan uit ademhalingsoefeningen waardoor we meer zuurstof binnen krijgen. Je longen zullen zodoende ook meer lucht tot zich kunnen nemen. Daardoor vermijd je op zijn beurt weer dat je bijvoorbeeld de alom bekende hartkloppingen voelt tijdens het toetsmoment.

Deze tips kunnen je helpen om een examen tot een meer draagbare taak te maken. Dit betekent echter niet dat we stress als geheel moeten afwijzen. Het helpt ons immers om snel te reageren op onvoorziene gebeurtenissen. Dat kan an sich al erg nuttig zijn op de dag van het examen!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.