Een circulaire economie, wat is dit?

Het concept van een circulaire economie neemt het cyclische model van de natuur als uitgangspunt. Dit systeem pleit voor het gebruik van hulpbronnen door de productie tot een volstrekt noodzakelijk minimum terug te brengen en elementen te hergebruiken.
Een circulaire economie, wat is dit?

Laatste update: 05 januari, 2021

Het paradigma van het huidige economische model van productie en beheer van hulpbronnen, goederen en diensten op basis van ‘productie, gebruik en afval’ zou achterhaald kunnen zijn (Engelse link). Sommige gegevens ondersteunen deze hypothese zelfs. Je zou dus het model van de circulaire economie over moeten nemen.

Je kunt zien hoe het huidige systeem door zijn dynamiek botst met het idee van duurzame ontwikkeling op de lange termijn en ook omdat het een risico vormt voor de natuur. Vooral vanwege het feit dat er bij deze ontwikkeling geen verkwisting is in de natuur. Alle elementen hebben namelijk een continue functie en dienen een doel in hun verschillende fasen.

Dit is hoe mensen uiteindelijk het idee van een circulaire economie begonnen te omarmen, het nieuwe paradigma dat het huidige zou kunnen vervangen. Het doel van dit artikel is daarom om de kenmerken, principes, het belang en de voordelen ervan te bestuderen.

Wat is een circulaire economie precies?

Een circulaire economie heeft oneindige hulpbronnen

Een circulaire economie neemt het cyclische model van de natuur als uitgangspunt. Op deze manier pleit het systeem voor het gebruik van hulpbronnen door de productie tot een onmisbaar minimum terug te brengen en elementen te hergebruiken.

De productie van goederen met biologisch afbreekbare materialen wordt aangemoedigd, zodat ze kunnen terugkeren naar hun natuurlijke staat zonder schade aan te richten of hun gebruikelijke levensduur uit te putten.

In het geval dat er geen biologisch afbreekbare materialen zijn, zou het doel zijn om een ontkoppeling uit te voeren waarbij de componenten van een product opnieuw kunnen worden opgenomen in de productiecyclus. Als dat niet mogelijk is, moeten ze op een milieuvriendelijke manier worden gerecycled.

De essentie van een circulaire economie is dus herstellend en regenererend. In feite is de term ‘circulair’ bijzonder relevant omdat er een continue cyclus van positieve ontwikkeling ontstaat, die het natuurlijk kapitaal in stand houdt en verbetert.

Principes van een circulaire economie

Een circulaire economie is gebaseerd op de wederopbouw van kapitaal, financiële, industriële, sociale, menselijke of natuurlijke elementen. Zo garandeert het een verbetering van de goederen- en dienstenstromen. Deze ‘cirkel van waarde’ is gebaseerd op de volgende principes:

  • Het behouden en verbeteren van natuurlijk kapitaal. Dat wil zeggen, het verbetert de stroom van voedingsstoffen in het systeem. Deze nieuwe omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld de regeneratie van de bodem.
  • Optimaliseer het gebruik van middelen. Er is rotatie van producten, componenten en materialen om te allen tijde maximale bruikbaarheid te bereiken. Dit vermindert als gevolg de rotatiesnelheid, verlengt hun levensduur en bevordert hun hergebruik.
  • Bevorder de effectiviteit van het systeem. Het vermindert menselijke schade door negatieve externe factoren te elimineren.

Voordelen

De voordelen voor de natuur en het milieu

Zoals we hierboven vermeldden, is het lineaire productiesysteem dat momenteel overheerst in de wereldeconomie beperkt in termen van het gebruik van hulpbronnen en het heeft een grote sociale en ecologische impact.

Daarom hebben talrijke experts hun bezorgdheid geuit, met het argument dat het verminderen van het gebruik van hulpbronnen en het gebruik van hernieuwbare energie niet voldoende zal zijn om de huidige milieu-uitdagingen het hoofd te bieden.

Lineaire modellen zijn gebaseerd op fluctuerende prijzen en dragen bij aan de aantasting van het milieu. Dit beïnvloedt de basisprincipes van ontwikkeling. Zoals je kunt zien, biedt de benadering van de circulaire economie, gebaseerd op innovatie en veerkracht op de lange termijn, tal van voordelen.

Allereerst omdat het voordelig is voor zowel gebruikers als bedrijven. Bedrijven die het circulaire systeem hebben geïmplementeerd, hebben bewezen dat hergebruik van hulpbronnen veel winstgevender is dan ze helemaal opnieuw te maken.

Er is dus een verlaging van de productiekosten. Als gevolg daarvan dalen ook de verkoopprijzen, wat zowel sociaal als economisch ten goede komt aan de consument.

Alleen al in de Europese Unie kunnen de maatregelen die een circulaire economie bepleit, een besparing van ongeveer 600 miljoen euro opleveren voor bedrijven in de regio. De winning van grondstoffen heeft momenteel al belangrijke gevolgen voor het milieu. Deze bedrijven zouden de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen met 2 tot 4% verminderen.

Nog enkele opmerkingen

Met de groei van de wereldbevolking neemt de vraag naar grondstoffen, die beperkt zijn, toe. Een circulaire economie kan de druk op het milieu helpen verminderen en de zekerheid van de aanvoer van grondstoffen verbeteren.

In feite zou het systeem ook kunnen leiden tot een vermindering van de afhankelijkheid in andere landen om grondstoffen te verkrijgen.

Het zou ook het concurrentievermogen, de groei, de innovatie en de werkgelegenheid vergroten. Als de toepassing van dit systeem wordt verbeterd, zal naar schatting tot 580.000 banen in de Europese Unie worden geschapen.

En dat geldt ook voor de productie van innovatieve en duurzamere goederen. Het elimineren van geplande veroudering kan de kwaliteit van mensen verbeteren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.