Een burenruzie kan ernstige schade aanrichten

Burenruzie kan ernstige psychologische gevolgen hebben voor de slachtoffers. Lees er hier alles over!
Een burenruzie kan ernstige schade aanrichten

Laatste update: 21 oktober, 2021

Het concept van intimidatie of ruzie komt relatief vaak voor in ons dagelijks leven. We weten bijvoorbeeld allemaal dat op een gegeven moment veel kinderen op school gepest worden. Dit kan zelfs thuis gebeuren. Dan is er ook nog het concept ‘mobbing’. Dit is wanneer een groep mensen waar dan ook op je afkomt en je treitert. Maar hoe zit het met een burenruzie?

Wat we proberen duidelijk te maken, is dat vijandigheid, agressiviteit en zelfs geweld helaas veel voorkomen in deze wereld. Wijken en appartementsgebouwen zijn hier ook niet altijd vrij van, hoe graag we ook goed met onze buren willen opschieten.

In dit geval betekent burenruzie in feite een of meer buren die een andere buur langdurig en frequent lastig vallen. Het gaat verder dan eenvoudige argumenten over de levensomstandigheden. Het lijkt zelfs meer op pesten.

Dit is een grote reden waarom slachtoffers ervan psychologische gevolgen ondervinden die vergelijkbaar zijn met die van slachtoffers van pesten en misbruik. Onder de vele symptomen zijn dingen zoals een laag zelfbeeld, constant bang zijn en angstgevoelens hebben, wanhoop, depressie en zelfs zelfmoordgedachten.

Dit kan echt zo’n ernstig probleem zijn dat er zelfs wetten over bestaan. In sommige gevallen is het een strafbaar feit dat voor de rechter kan komen.

Trieste vrouw

Enkele fasen van burenruzie

Een ruzie of intimidatie door buren kan verschillende vormen aannemen en kent meerdere stadia. Het is beter dat je niet wacht tot ze allemaal verschijnen voordat je actie onderneemt. Je moet het melden zodra het lastig vallen begint.

Conflictfase

Een burenruzie begint bijna altijd met een meningsverschil dat twee of meer buren niet op kunnen lossen. Een veelvoorkomend voorbeeld is wanneer iemand bijvoorbeeld een hond heeft die de hele dag blaft en die zijn buren stoort.

Begin van intimidatie

Dit is wanneer iemand de buren waarmee hij een conflict heeft actief lastig begint te vallen. Dit kan zoiets eenvoudigs zijn als ze niet in de lift te begroeten of opmerkingen over ze fluisteren waar ze bij staan.

In dit stadium is het gebruikelijk om zowel de ruziemaker als het slachtoffer te zien ontkennen dat er iets mis is. Dat betekent echter alleen dat ze de realiteit ontkennen. Als je er nu geen einde aan maakt, zullen de vijandigheid en de intimidatie gewoon doorgaan.

Externe interventie

Dit is wanneer de situatie openbaar wordt en externe organisaties of mensen beginnen in te grijpen en proberen het probleem op te lossen.

Marginalisatie, ontsnapping of uitsluiting

In deze laatste fase kan het slachtoffer het gevoel hebben dat hij zijn huis moet verlaten, het te koop zetten, enzovoort. Als dat niet kan, doen mensen vaak alles wat mogelijk is om te voorkomen dat ze hun buren tegenkomen. Dat kan betekenen dat ze bijvoorbeeld de trap gebruiken zodat ze hun buren niet in de lift tegenkomen.

Na verloop van tijd zal dit het slachtoffer compleet afmatten. Het is vermoeiend om je niet comfortabel en veilig te voelen in je eigen buurt of het gebouw waar je woont.

Wat kun je op psychologisch niveau aan een burenruzie doen?

Het is echt belangrijk om hier wat psychologisch werk te doen, of het nu voor het slachtoffer is, de dader of beide. Iets anders dat goed is om te doen is om te trainen in duidelijke communicatie en assertiviteit.

Dit werk zou moeten beginnen zodra de ruzie en intimidatie net begint, dus tijdens de vroege stadia van het conflict. Het probleem hier is nog steeds het conflict zelf. Dit is dus een goed moment om te leren hoe je goed kunt communiceren met respect en empathie.

Terug naar het eerdere voorbeeld, als iemand een hond heeft die de hele dag blaft en de buurman klaagt daarover, moeten ze allebei een middenweg kunnen vinden waar ze het met elkaar eens kunnen zijn.

De buurman met de hond zou moeten beginnen met zich te verontschuldigen en aan te geven dat hij zal proberen het te voorkomen dat het gebeurt, of te leren hoe hij kan voorkomen dat de hond blaft (trainers, de hond niet alleen laten, speeltjes geven zodat de hond zich kan vermaken, enzovoort).

Wat betreft de buurman die klaagde, die waarschijnlijk de ‘aanvaller’ zal worden als het probleem niet wordt opgelost, moet wat flexibeler zijn en begrijpen dat sommige mensen huisdieren hebben en deze niet zomaar weg kunnen doen omdat het blaffen hun buurman stoort. Dus als het niet belachelijk luid is, zou het draaglijk kunnen zijn.

Buren met ruzie

Wat als jullie het niet eens kunnen worden?

Als ze het met elkaar eens kunnen worden, waarbij de ene persoon flexibel en tolerant probeert te zijn en de ander een oplossing probeert te vinden, dan komt het waarschijnlijk nooit tot het punt van intimidatie.

Maar als een van beide personen defensief begint te worden, zullen de fasen waarschijnlijk verder ontwikkelen. Deze hele situatie wat begon als een simpele burenruzie zal dan nog veel slechter worden dan het begon.

Zodra de ruzie en de intimidatie is begonnen, moet het slachtoffer zich absoluut wenden tot een therapeut. Deze kan hem of haar helpen met zijn of haar zelfvertrouwen en zelfrespect.

Hij zal waarschijnlijk dingen aanbevelen zoals het laten uitdoven van het gedrag van de buurman, geen ruzie proberen te maken en het niet reageren op beledigingen of vernederingen.

Maar dit werkt alleen als de burenruzie verbaal is. Als er enige vorm is van fysieke agressie, dan moet je dit meteen melden. Het laten uitdoven, als dit lukt, kan ertoe leiden dat de dader gewoon moe wordt van zijn gepest.

Misschien toch verhuizen door een burenruzie?

Als niets van dit alles werkt en de intimidatie en het lastigvallen is al lang aan de gang, is het misschien echt tijd om te overwegen om te verhuizen. Dit zeggen we niet lichtvaardig, dit zou je laatste redmiddel moeten zijn.

Mocht je verhuizen, dan is het belangrijk om niet in een soortgelijke situatie terecht te komen. De beste manier om te beginnen is om jezelf aan al je nieuwe buren voor te stellen.

Je kunt terloops vertellen dat je een hond hebt, ’s middags piano speelt, een baby hebt die ’s nachts huilt, of wat je situatie ook is, zodat je nieuwe buren weten wat ze kunnen verwachten. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.