Drie tekenen van emotionele afstandelijkheid in een relatie

juni 28, 2017

Emotionele afstandelijkheid is een duidelijk teken van crisis binnen een relatie. De emotionele band tussen partners is nauw gerelateerd aan intimiteit, aan delen en samen van dingen genieten. Dit is een van de meest essentiële steunpilaren van een relatie. Daarom vereist de emotionele band in elke relatie voortdurende verzorging.

Als je geeft om de relatie die je hebt met die speciale persoon, dan ben je er altijd voor hem, dan besteed je aandacht aan hem, en ben je geneigd om alles te doen om de band tussen jullie te versterken. En je doet dit om geen enkele andere reden dan dat jullie samen kunnen uitkijken naar een gezamenlijke toekomst.

Dit is het ideaal, maar de meeste relaties worden verzwaard door verwachtingen, geschiedenissen, angsten en onzekerheden. Dit kan de communicatie met elkaar moeizaam maken, wat zorgt voor misverstanden en emotionele afstandelijkheid.

Je bewust zijn van deze kritische momenten, aandacht besteden aan de tekenen die zich voor beginnen te doen, kan je helpen om een solide relatie op te bouwen die niet zal bezwijken onder het geringste conflict.

Wat is emotionele afstandelijkheid?

Of je nu weet wat ‘emotionele afstandelijkheid’ theoretisch gezien inhoudt of niet, je hebt het vast en zeker wel eens meegemaakt in een relatie, of dit nu was met een familielid, een collega, een vriend of een partner. Onze emotionele banden gaan vaak door verschillende fasen, en het is onvermijdelijk dat je soms door bepaalde omstandigheden minder aanwezig zult zijn in de relatie.

Emotionele banden verenigen ons met andere mensen, waarbij ze ons in staat stellen om hen aandacht en begrip te bieden. Het is een daad van liefde die niets terug verwacht. De basiskenmerken van een dergelijke band zijn wederzijdse intimiteit, vertrouwen, genegenheid en zorg.

Een emotionele band is de basis die de liefde levend houdt en die ervoor zorgt dat conflicten en moeilijkheden niets meer zijn dan slechts eenvoudige hobbels in de weg, uitdagingen om samen aan te gaan, en manieren om de relatie te blijven versterken. Emotionele afstandelijkheid, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, betekent niet dat we conflicten vermijden; het is eerder het creëren van obstakels voor de ontwikkeling van liefde

Emotionele Afstandelijkheid

Een gebrek aan intimiteit en seksuele activiteit

Veel problemen die zich in romantische relaties voordoen dienen als tekenen van diepere problemen. Jezelf doof en blind maken voor deze problemen maakt alles niet alleen ingewikkelder, het legt ook de basis voor de vernietiging van de emotionele band in de relatie.

Intimiteit is een van de belangrijkste dingen die we moeten onderhouden in een relatie, omdat als we dit niet doen, we de communicatie, het vertrouwen, het seksuele verlangen en de wens om alles met die ander te delen vernietigen. Wanneer de intimiteit jou een ongemakkelijk gevoel begint te geven, dan zou je goed moeten nagaan welk onderliggende probleem hiervan de oorzaak kan zijn.

Seksuele intimiteit kan afnemen als gevolg van een gebrek aan verlangen en passie, en misschien zullen er steeds minder seksuele ontmoetingen in de relatie plaatsvinden naarmate de tijd verstrijkt. Als er geen dieperliggende problemen zijn die dit veroorzaken, dan zou het een teken kunnen zijn dat er sprake is van emotionele afstandelijkheid in de relatie.

Seksuele intimiteit is ontzettend belangrijk in een relatie, het kan dan ook kritisch zijn als dit ontbreekt.

Manipulatie en isolatie

Als problemen zich opstapelen zonder te worden opgelost, ook al zijn ze nog zo klein, dan zullen mensen de gewoonte ontwikkelen om hun emoties niet langer te tonen. Elke persoon trekt zich langzaam terug in zijn eigen wereld, waarbij hij zichzelf isoleert en naar binnen keert. Afhankelijk van de relatie, kan dit gigantische ruzies veroorzaken om de kleinste dingen. Het is tevens een bron van stilte, verveeldheid en een gebrek aan interesse om samen te zijn.

Emotionele Afstandelijkheid

Manipulatie is in deze zin continu aanwezig, omdat als beide leden niet uiten wat ze willen en nodig hebben van de relatie, dan wordt dit vaak wel op andere manieren duidelijk gemaakt, namelijk door middel van minachting, chantage, slachtofferschap en een hele reeks andere houdingen die de relatie giftig maken. Deze situatie is een duidelijk bewijs van emotionele afstandelijkheid.

Als je verward, ernstig aangedaan en gedesoriënteerd bent, en als je niet in staat bent om de situatie te confronteren, dan kan het ondraaglijk beginnen te worden. Dit is precies hoe emotionele afstandelijkheid kan beginnen te groeien.

Om onze emotionele pijn te vermijden zonderen we onszelf vaak af. We rennen weg omdat we denken dat dit de enige manier is om die puinhoop waar we ons maar niet doorheen kunnen worstelen te vermijden. Maar de puinhoop, die niet wordt opgeruimd, wordt zo alleen maar groter. De grootste vijand van emotionele afstandelijkheid is dan ook communicatie.

De afstand maakt het onmogelijk om je te kussen, maar niet om met mijn hele hart van je te houden