Drie stoïcijnse strategieën om gelukkiger te worden

Stoïcijnse filosofie was gericht op het vinden van geluk. Ontdek drie stoïcijnse strategieën die je kunnen helpen om gelukkiger te worden!
Drie stoïcijnse strategieën om gelukkiger te worden
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Je weet dit waarschijnlijk al wel, maar de mens kan de manier waarop zijn geest werkt verbeteren. Veel mensen hebben dit de afgelopen jaren tot een persoonlijk doel gemaakt. Er zijn veel hulpmiddelen en oefeningen die je kunnen helpen om dit te bereiken. In dit artikel zullen we enkele stoïcijnse strategieën delen om gelukkiger te worden.

Wie waren de Stoïcijnen?

Het is grappig hoe, zelfs na al die eeuwen, deze oude Griekse filosofie nog steeds sterk leeft. Stoïcisme was in dit opzicht een filosofische school die in 301 v.C. door Zeno van Citium werd opgericht.

De belangrijkste dingen in het leven waren volgens hem zelfcontrole en zelfbeheersing. Zo staan volgens het Stoïcisme zaken als passie of de verleiding om je over te geven aan je verlangens het geluk in de weg.

De Stoïcijnen hadden twee basisinstrumenten om hen te helpen hun filosofische doelen te bereiken: rede en moed. Zo hebben ze wijsheid en geluk bereikt of geprobeerd te bereiken. Ze geloofden ook in het wegdoen van alle materiële bezittingen.

Stoïcijnse strategieën om gelukkiger te worden

Je hebt je inmiddels waarschijnlijk gerealiseerd dat het gebruik van stoïcijnse strategieën om gelukkiger te worden betekent dat je in de voetsporen van enkele van de grootste denkers uit de geschiedenis moet treden. Je hebt waarschijnlijk al wel eens gehoord van Cicero, Seneca en Marcus Aurelius.

Er zijn geen obstakels, alleen paden

Deze strategie lijkt op het eerste gezicht misschien moeilijk, maar is eigenlijk heel eenvoudig. Als je tegen een obstakel aanloopt, beschouw het dan als een kans om te leren, te groeien en sterker te worden. Gebruik obstakels als een manier om verder te komen.

Als er dus een obstakel op je weg komt, val dan niet in een put van giftige gedachten. Met andere woorden, probeer niet de controle over jezelf te verliezen. Hoewel je de buitenwereld niet onder controle hebt, kun je wel je innerlijke wereld controleren.

Maak van balans een doel

Deskundigen zeggen dat Marcus Aurelius deze strategie vaak gebruikte. Wat betekent het? Het idee is dat wanneer iets je uit balans brengt, één van je eerste prioriteiten moet zijn om de balans terug te krijgen.

Maar hoe doe je dat? Het is eigenlijk eenvoudig, je moet er gewoon je doel van maken. Als je dat doet, zullen je hersenen het zien als een competitie met jezelf, wat je de motivatie geeft om het te willen bereiken. Als je eenmaal een balans hebt bereikt zet je het beloningssysteem van je hersenen aan, wat je inspanningen om geluk te vinden onbewust zal versterken.

Aan het strand door het water lopen

Ga op zoek naar een rolmodel

Deze strategie is niet alleen maar een stoïcijnse strategie. Sommige deskundigen op het gebied van neurolinguistisch programmeren geloven er ook in. Als je je onstabiel voelt, moet je op zoek gaan naar een rolmodel en proberen dat na te bootsen.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je het spoor kwijt bent geraakt en je niet op een goede plek in je leven bevindt. Dan moet je je afvragen wat de persoon waar je naar opkijkt in jouw plaats zou doen of wat de beste versie van jezelf zou doen.

Als je eenmaal op dat pad bent gekomen, is de rest eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is actie te ondernemen in die richting. Op die manier kun je de realiteit in dezelfde richting kanaliseren en geluk vinden.

Je hebt macht over je geest – niet over de gebeurtenissen die buiten je plaatsvinden. Besef dit en je zult kracht vinden.

-Marcus Aurelius-

De Stoïcijnen waren wijze mensen die zich richtten op het vinden van de beste versie van zichzelf om geluk en evenwicht te bereiken. Probeer deze stoïcijnse strategieën om gelukkiger te worden wanneer je je onstabiel voelt. Ze zullen je leven een andere wending geven!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.