Drie psychologische adviezen die je leven makkelijker zullen maken

Drie psychologische adviezen die je leven makkelijker zullen maken

Laatste update: 26 juli, 2017

We leven in een maatschappij waarin de negatieve gevolgen van stress en angst alsmaar duidelijker worden, en het einde is nog steeds niet in zicht. De fysiologische veranderingen die gepaard gaan met stress zijn absoluut niet aangenaam te noemen, toch is het belangrijk om te onthouden dat vanuit psychologisch perspectief, de juiste en uitgebalanceerde dosis stress vrij gezond kan zijn. Het herinnert ons eraan dat we ook moeten zorgen voor onze mentale en emotionele gezondheid.

Hoewel het normaal is om stress te associëren met de schadelijke gevolgen die het heeft voor onze gezondheid, betekent dit niet dat stress niet ook een positieve rol kan spelen, als we tenminste weten hoe we het moeten handhaven. Positieve psychologie is een van de beste manieren om dit te doen. Positieve psychologie helpt ons te begrijpen dat onze emotionele gezondheid meer is dan alleen mentale aandoeningen, of de afwezigheid daarvan.

Daarom delen we vandaag drie simpele concepten uit de positieve psychologie die ons leven een stuk makkelijker zullen maken en zullen helpen om stress op succesvolle wijze te overwinnen. Door deze ideeën in de praktijk te brengen zul je daarnaast ook leren om juist te profiteren van stressvolle situaties om zo positieve resultaten teweeg te brengen in je dagelijkse leven.

“Het lichaam gezond houden is een taak, anders zouden we namelijk niet in staat zijn om onze geest sterk en helder te houden.”

-Boeddha-

Stress en blijdschap, parallelle emoties

Er bestaan meerdere wetenschappelijke studies die hebben bevestigd dat de fysiologische symptomen van stress erg veel lijken op de meeste symptomen van blijdschap. Wanneer we gestrest zijn, hebben we moeite met ademen en gaat onze hartslag omhoog, beide symptomen kunnen zich ook voordoen wanneer we gelukkig en vrolijk zijn.

Adviezen Makkelijker Leven

Door stress te overwinnen, kunnen we dus op elk vlak vooruitgaan. Wanneer we in staat zijn om onze emotionele gemoedstoestand te controleren en de doelen te bereiken die we voor onszelf gesteld hebben, krijgen we de kans om dat geluk en die blijdschap te bereiken waar we het hiervoor over hadden. Wees je bewust van dit geschenk op momenten dat je gestrest bent of je zenuwen niet meer onder controle kunt houden.

Hoe je vanaf het allereerste moment zeker van jezelf kunt zijn

Vaak is het noodzakelijk om ons zelfvertrouwen even een boost te geven. Stress en een voortdurende fixatie op negatieve dingen kunnen er namelijk voor zorgen dat ons zelfvertrouwen steeds meer aftakelt. We blijven dit soort dingen alsmaar opstapelen in ons geheugen en kunnen ons op een gegeven moment niet eens meer herinneren dat we ook dingen goed hebben gedaan.

Adviezen Makkelijker Leven

Non-verbale communicatie als steunpilaar in relaties

Non-verbale communicatie is zeer belangrijk om gezonde en evenwichtige relaties op te bouwen en in stand te houden. Er bestaan genoeg manieren om aan je non-verbale communicatie te werken, maar je kunt ook enkele van deze adviezen in de praktijk brengen.

Zo kan visueel contact bijvoorbeeld helpen om de kans op een goede chemie te vergroten en de gevolgen van negatief taalgebruik te bedwingen. Je zou kunnen zeggen dat het het communicatiekanaal beschermt en dat de ander het kan opvatten als een teken dat we ontvankelijk zijn voor interactie en helemaal in het gesprek opgaan. Als dit onnatuurlijk voor je voelt, omdat je enigszins verlegen bent, dan kun je proberen om het eerst even bewust te oefenen met iemand die je kent en vertrouwt.

Tijdens vergaderingen op het werk of tijdens gesprekken die op emotioneel vlak veel van je vragen, is het belangrijk om te onthouden dat je rustig moet blijven. Om ontspannen te blijven wanneer je geconfronteerd wordt met je gesprekspartner, kan het helpen om je in te beelden dat de persoon die voor je staat een goede vriend is. Zodoende zul je je vrijer voelen, je minder zorgen maken en als gevolg ook natuurlijker overkomen.

“Bekijk alles altijd alsof het ofwel de eerste ofwel de laatste keer is dat je het ziet: Zodoende zal je tijd op aarde gevuld zijn met glorie.”

-Betty Smith-