Drie mythes over ontrouw

Ontrouw is een onderwerp waar meestal een groot aantal taboes achter schuilgaan. Moeten ze elkaar vergeven? Is er geen liefde meer in het paar? Is het seksuele verlangen verloren gegaan?
Drie mythes over ontrouw

Laatste update: 11 maart, 2024

Er zijn veel mythes over ontrouw. Het is duidelijk een zeer ernstige kwestie, en het kan een kritisch punt zijn voor veel paren. Maar onze cultuur heeft er ook voor gezorgd dat er een heleboel verkeerde ideeën over zijn ontstaan. We hebben ontrouw een radicaal, monumentaal belang gegeven dat het niet per se verdient.

De realiteit is dat ontrouw diepe, pijnlijke wonden kan veroorzaken. Een echtpaar is misschien nooit meer hetzelfde. Maar dat betekent niet dat het een ramp is die niet opgelost kan worden. Het hoeft niet te leiden tot enige vorm van persoonlijke trauma’s of tragedies.

Veel van de mythes over ontrouw komen naar boven en blijven hangen omdat de mensen die ze verspreiden werken met een zeer idealistisch concept van liefde en relaties. Onthoud altijd dat niets perfect is als het gaat om mensen, vooral niet als het gaat om gevoelens. We zijn allemaal onvolmaakt, we maken allemaal fouten en we zijn niet altijd consistent. Het is belangrijk om te weten hoe je die fouten kunt herkennen en op tijd weer op het juiste pad kunt komen.

“Het geweld dat we tegen onszelf gebruiken om trouw te blijven aan degene die we liefhebben, is nauwelijks beter dan een daad van ontrouw.”

Francois de la Rochefoucauld

Gescheurde foto

1. De liefde is weg, een van de mythes over ontrouw

Een van de mythes over ontrouw zegt dat het alleen gebeurt wanneer de liefde verdwenen is in de relatie. Maar dat is gewoon niet waar. Net als bij alles kun je geen vooroordelen maken als je wilt begrijpen wat er is gebeurd. Je moet de situatie zorgvuldig bekijken en rustig interpreteren, vooral als je de relatie wilt redden.

De omstandigheden rond hoe de ontrouw is ontstaan zullen er veel over zeggen. Het had gewoon iets onbedoelds en onbelangrijks kunnen zijn. Het had ook een waarschuwing kunnen zijn dat er een onopgelost probleem is in de relatie, of dat het tijd is voor verandering. Maar dat hoeft niet te betekenen dat iemand geen interesse meer heeft in zijn partner.

Het giftige van deze mythes over ontrouw is dat ze tot veel onnodig lijden kunnen leiden. Natuurlijk vindt niemand het prettig dat zijn partner hem of haar niet trouw is. Maar voordat je je daardoor laat martelen, moet je eerst begrijpen wat er werkelijk is gebeurd.

2. Het seksleven is niet goed

Wanneer er sprake is van ontrouw, verliest het slachtoffer vaak veel zelfvertrouwen als hij of zij erachter komt. Dit is iets dat verder gaat dan alleen de woede en onmacht die ze zullen voelen. Het is iets wat ze niet kunnen veranderen. Wat het doet is een zaadje van twijfel over hun eigenwaarde planten, en prestaties met hun partner. “Zou het kunnen dat ik niet goed genoeg ben?”

Een van de mythes over ontrouw zegt dat mensen alleen op zoek gaan naar nieuwe partners als ze geen goed seksleven hebben met hun huidige partner. Dat kan waar zijn, maar dat is meestal niet het geval. De meeste ontrouw is bijkomstig. Met andere woorden, het zegt niet per se iets over de relatie.

Bezorgde man

Misschien zijn ze op zoek naar iets nieuws. Of misschien zijn ze gewoon gevleid dat iemand belangstelling in hen had en willen ze met dat gevoel spelen door het te versterken. Het is ook mogelijk dat ze zichzelf hebben verloren in het verlangen om te proberen iemand te verleiden. Tegelijkertijd hebben ze nog steeds het volste vertrouwen in hun liefde en verlangen naar hun partner. Het is gewoon een kwestie van onrijpheid en egoïsme dat ze niet op tijd onder controle hebben gekregen.

3. Vergeef ze nooit

Een andere mythe over ontrouw zegt dat je iemand er onder geen beding voor mag vergeven. Dat zou betekenen dat je als partner je gevoel van respect verliest. Het zou hen er alleen maar toe brengen om hun gedrag keer op keer te herhalen. Maar dat is ook niet waar, of in ieder geval niet voor de meeste koppels.

Natuurlijk is ontrouw iets wat niet voor zou mogen komen. Maar er is ook geen noodzaak om het op het niveau van een Shakespeareaanse tragedie te brengen. Wat je zou moeten doen, is kijken naar de omstandigheden, en nog meer, kijken naar de kwaliteit van je relatie.

Een ding is zeker – ontrouw zal slechts zo groot zijn als je het zelf maakt. De gevolgen hebben ook te maken met een heleboel verschillende variabelen, waaronder je eigen reactie. Het kan iets zijn dat aandacht, reflectie en dialoog nodig heeft, waardoor er diepe wonden ontstaan die pas na lange tijd genezen. Belangrijk om te onthouden is dat je zelf een grote rol speelt in hoe lang het duurt, en hoe het litteken eruit ziet.

De enige dingen die echt van belang zijn voor een koppel zijn hun gevoelens voor elkaar, en de kracht van hun band. Zelfs de gelukkigste paren kunnen tijden van crisis doormaken. Als mensen zijn we allemaal dubbelzinnig en tegenstrijdig. Dat begrijpen en accepteren is de enige manier om te beseffen dat het leven niet in zwart-wit is, en dat we van al deze vreselijke mythes over ontrouw af moeten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.