Drie gedenkwaardige vrouwelijke kunstenaressen
In onze hedendaagse maatschappij ervaren vrouwen vaak moeite bij het vaststellen van hun eigen identiteit en het combineren van verschillende rollen die ze gedurende hun leven op zich moeten nemen. Dit gevecht zou inspirerender zijn als vrouwelijke iconen en vrouwelijke leiders in verschillende delen van de maatschappij boordevol talent, authenticiteit en rust zaten.
Dit is helaas echter niet altijd het geval. De toegankelijkere ‘rolmodellen’ in de hedendaagse maatschappij zijn niet altijd de meest ideale rolmodellen.
Met het oog hierop kan het misschien helpen om even terug in de tijd te gaan en op zoek te gaan naar inspirerende vrouwen die de wereld door middel van hun talent, karakter en vastberadenheid werkelijk iets hebben nagelaten en hun stempel hebben gedrukt op de collectieve verbeelding van de maatschappij. Deze vrouwen waren vastberaden om zichzelf te zijn en deden geen moeite om anderen te imponeren. Hierdoor lieten ze juist een veel aanzienlijkere indruk achter op de wereld dan de mensen die altijd maar doen alsof.
In dit artikel kijken we naar de levens van drie verschillende kunstenaressen die er allemaal in zijn geslaagd om de wereld op een krachtige en unieke manier iets van zichzelf na te laten.
Greta Garbo
Greta Garbo is een absolute mythe van de zevende kunst en een stijlicoon dat meerdere generaties oversteeg. Toen zij net begon, was het echter alles behalve makkelijk voor haar.
Ze werd geboren in een zeer arme familie in Zweden, waardoor ze al vanaf jonge leeftijd begreep dat het belangrijk is om hard te werken en te doen wat je kunt. Toen ze nog maar veertien jaar oud was, werd ze het gezicht van meerdere grote warenhuizen. Daarna duurde het niet lang voordat er voorstellen binnenkwamen rollen uit Hollywood. Ze greep deze kansen met beide handen aan, maar stond nooit toe dat haar privéleven deel van de commercie zou worden.
Ze was een discreet en professioneel model en deed altijd haar best om een goede actrice te zijn (ze begon haar acteercarrière in stomme films). Ze ging nooit in op voorstellen van miljoenen dollars om haar te interviewen over haar privéleven.
Greta Garbo leefde volgens het mantra ‘wees er voor jezelf en niet voor anderen’.
Ze ging op haar zesendertigste met pensioen en bracht de rest van haar leven alleen door, simpelweg omdat ze dit graag zo wilde. Haar fortuin investeerde ze in voortvarende bedrijven.
Ze was een grote liefhebber van de natuur, vrede en haar familie. Ze overleed op 84-jarige leeftijd in New York en liet de wereld het beeld na van weten hoe je jezelf kunt zijn en van ongeëvenaarde mysterie.
Garbo is het perfecte voorbeeld van hoe een goede opvoeding en van jongs af aan loyaal zijn naar jezelf toe ook een plaats kunnen vinden in de wereld van het drama.
Frida Kahlo
Deze beroemde Mexicaanse kunstenares is een ware legende om haar kunstwerken, haar gepassioneerde persoonlijkheid, haar innerlijke wereld en haar unieke perspectief. Gelukkig voor zowel zichzelf als voor ons was zij in staat om deze complexiteit uit te drukken door middel van haar kunst.
Haar leven werd gekenmerkt door oneindig lichamelijk lijden. Als kind werd ze getroffen door polio. Deze ziekte veroorzaakte veel pijn en zorgde ervoor dat haar ene been dunner en zwakker was dan haar andere been.
Maar het lot deelde nog een klap aan haar uit toen ze op 18-jarige leeftijd een busongeluk kreeg dat de rest van haar leven beïnvloedde. Toen de bus waar ze in zat een botsing kreeg, kwam er een metalen stang los te zitten en schoot recht door haar bekken heen.
De gevolgen hiervan waren werkelijk verwoestend: haar ruggengraat was op drie plaatsen gebroken, haar rechterbeen op elf plaatsen en haar rechtervoet en linkerschouder waren beiden uit de kom geraakt. Daarnaast had de reling van de bus de linkerkant van haar heup ook gedeeltelijk doorboord.
Dit ongeluk zorgde ervoor dat Frida een hele lange tijd aan haar bed gebonden was en bezorgde haar enorm veel pijn. Ze moest dertig operaties ondergaan en moest lange tijd een gipskorset dragen.
Toen ze niks anders kon doen dan in bed liggen, koos ze ervoor om haar pijn uit te drukken door schilderijen te maken en door te schrijven. Op sommige momenten ging het wat beter met haar en kon ze even uit bed komen en gepassioneerde romances ervaren. De meest bekende romance was de romance met Diego Rivera, de man die uiteindelijk haar echtgenoot werd. Het koppel probeerde het meerdere keren, maar was niet in staat om kinderen te krijgen, iets dat hen beiden erg veel verdriet deed.
Alle liefde en frustratie die Frida voelde, drukte zij met enorm veel gevoeligheid uit in haar kunst. Hierdoor werd haar kunst over de hele wereld bekend als symbool voor de geweldige manier om pijn uit de drukken in kunst.
Frida overleed op 47-jarige leeftijd en met elk jaar dat voorbijgaat wordt zowel haar privéleven als haar artistieke leven op wereldniveau steeds relevanter. Kunst is ongetwijfeld een manier om jezelf onsterfelijk te maken.
Maria Callas
Maria Callas was een sopraan van Griekse komaf die de meest invloedrijke operazangeres werd van de twintigste eeuw.
Haar ouders waren Griekse immigranten die in New York woonden. In deze stad vestigden ze zichzelf en slaagden ze erin om een aangenaam leven te leiden. Haar vader was een apotheker en was in staat om een winstgevend bedrijf te leiden.
Toen haar ouders uit elkaar gingen, ging Maria met haar moeder terug naar Griekenland. Maria had niet echt een goede relatie met haar moeder. Later in haar leven gaf Maria aan dat haar moeder een belangrijke rol speelde in het onderuithalen van sommige aspecten van haar zelfvertrouwen. Haar moeder zei geregeld tegen haar dat ze dik en lelijk was en vergeleek haar voortdurend met haar zus.
Toch bleef haar carrière vooruitgaan. Maria wilde echter niet meer alleen zingen in voorstellingen die verzekerd waren van succes. Ze wilde zingen in voorstellingen die meer op het publiek overbrachten, die een diepere boodschap deelden.
Ze had het vaak over waarom ze rollen afwees die de vrouwen die ze speelden meteen veel beroemdheid gaven. Ze vertrouwde op haar instinct en bleef werken aan haar individualiteit. Door zich altijd te laten leiden door haar eigen standaarden en haar eigen beoordelingsvermogen, slaagde Callas er uiteindelijk in om een benijdenswaardige en succesvolle carrière op te bouwen. Ze kreeg zelfs de bijnaam ‘La Divina’.
Componist en regisseur Kurt Pahlen omschreef haar kunst als “… haar gezang is als een open wond die zijn levenskracht gepassioneerd laat bloeden… alsof ze de herinnering was van de pijn van de wereld…”.
Toen Callas de Griekse magnaat Aristoteles Onassis ontmoette, verliet ze haar man en veroorzaakte ze veel oproer in de media. Voordat hun wegen kruisten, begon haar stem al achteruit te gaan, ze was een hoop verloren, en toen zij en Onassis uit elkaar gingen werden de problemen met haar stembanden alleen maar erger.
Onassis probeerde haar meerdere keren terug te krijgen, maar Maria had een zeer sterk karakter. Ze was nooit in staat hem te vergeven voor het feit dat hij haar had verlaten voor Jacqueline Kennedy, hoewel ze wel altijd van hem bleef houden.
Toen Onassis stervende was, vroeg hij in de laatste paar dagen van zijn leven of Maria bij hem wou blijven en uiteindelijk besloot ze om tot het einde bij hem te blijven.
Maria was altijd een gevoelige en onzekere vrouw, maar beschikte tegelijkertijd over enorm veel vastberadenheid en karakter.
Ze overleed op 53-jarige leeftijd aan een hartaanval, hoewel sommige mensen denken dat ze zelfmoord heeft gepleegd door middel van een overdosis aan kalmeringsmiddelen. Het kan zijn dat zowel de gevoelige en onzekere Maria als de legendarische ‘La Divina’ er samen, na een leven van licht en schaduw, maar ook van oprechte en pure emotie, voor hadden gekozen om voor eeuwig te rusten in Parijs.
Het laatste hoofdstuk van haar leven bracht ze alleen door en ook toen ze stierf was zij alleen: ‘Het ergste verdriet is het verdriet dat geen getuigen heeft’.