Dora Maria Kalff, biografie van een Jungiaanse erfgename

Dora Maria Kalff was een gerenommeerd psychologe. Haar centrale techniek was gebaseerd op het creëren van een non-verbale ruimte die de vrije expressie van het onbewuste mogelijk maakt.
Dora Maria Kalff, biografie van een Jungiaanse erfgename
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 21 augustus, 2023

Dora Maria Kalff was een Jungiaanse psychologe die wereldberoemd werd door haar beroemde zandspeltherapie. Dit is een hulpmiddel dat al meer dan 60 jaar in therapie wordt gebruikt om te werken met onbewuste conflicten.

Het werk van Dora Maria Kalff is vooral gebruikt bij de behandeling van kinderen, maar is ook toepasbaar op volwassenen. Zij baseerde haar werk op de analytische psychologie van Carl Jung. Zij leende ook enkele elementen van Margaret Lowenfeld, een bekend kinderpsychiater.

De door Dora Maria Kalff ontwikkelde techniek vereist dat de persoon die haar toepast arts of psycholoog is. Bovendien moet degene die de zandspeltherapie wil toepassen, in alle gevallen eerst zelf het therapeutische proces doorlopen.

Zandspel is de methode die ik in therapie met zowel kinderen als volwassenen gebruik om toegang te krijgen tot de inhoud van het onbewuste. Zoals de naam al zegt, bestaat het uit het spelen in een speciaal geproportioneerde houten doos… […] De figuren die ze kunnen kiezen moeten, zo volledig mogelijk, een representatieve steekproef bieden van alle levende en levenloze wezens die we zowel in de uiterlijke wereld als in de innerlijke verbeeldingswereld kunnen aantreffen… “.

-Dora Maria Kalff-

Het leven van Dora Maria Kalff

Dora Maria Kalff werd geboren in Zwitserland op 21 december 1904. Zij groeide op in een klein stadje genaamd Richterswil, ongeveer 20 kilometer van Zürich. Zij was een fragiel kind en kon om die reden weinig met andere kinderen delen. Ze werd daardoor wat teruggetrokken, maar ontwikkelde een goed innerlijk perspectief.

Haar leraren beschouwden haar altijd als een uitzonderlijke leerlinge. Verscheidene van hen moedigden haar aan om talen te studeren. Zo leerde ze Latijn, Grieks en Sanskriet. Later studeerde zij af als filosofe in Londen.

Op 45-jarige leeftijd ontmoette zij Carl Jung en zijn vrouw Emma. Beide figuren maakten grote indruk op haar. Dit motiveerde haar uiteindelijk om analytische psychologie te gaan studeren aan het Küsnacht Instituut.

In haar opleiding richtte zij zich vooral op de taal van het onbewuste. De Jungs merkten al vroeg op dat zij een natuurlijke aanleg had om met kinderen om te gaan. Daarom stelden zij haar voor zich te richten op het werken met de kleintjes, waar zij dol op was.

Een gedegen opleiding

Dora Maria Kalff volgde zes jaar opleiding aan het Küsnacht Instituut. In 1954 woonde zij een lezing bij van Margaret Lowenfeld (Engelse link). De lezing ging over een door haar ontwikkeld therapeutisch hulpmiddel, bekend als de Wereld Techniek. Met behulp van dit hulpmiddel hielp zij kinderen zich uit te drukken met behulp van miniatuurfiguurtjes in een zandbak.

Nadat zij over deze vorm van therapie had geleerd, besloot Dora om bij Lowenfeld te gaan studeren aan het Instituut voor Kinderpsychologie, dat in 1928 in Londen was opgericht. Daar ontmoette ze ook prominenten als D.W. Winnicott en M. Fordham.

Toen ze terugkeerde naar Zwitserland, begon ze haar beroemde zandspeltherapie te ontwikkelen. Zij was van mening dat er een duidelijke overeenkomst was tussen wat de kinderen deden met de figuurtjes in de zandbakken en de concepten die Carl Jung naar voren bracht met betrekking tot individuatie. Zo, en met de goedkeuring van Lowenfeld, ontwierp zij haar eigen techniek.

In deze tijd had zij ook een interessante toenadering tot verschillende oosterse leraren van spiritualiteit. In het bijzonder, kwam zij dicht bij de ideeën van Zen Meester, Daisetz Suzuki. Zij had ook contact met verschillende Japanse leraren. Haar ervaringen werden vervolgens belichaamd in haar zandspeltherapie.

Boy playing with a sandbox
Door middel van zandspeltherapie geeft de patiënt uitdrukking aan zijn interne symbolische wereld.

De zandbak

De zandbak op zich is een eenvoudig hulpmiddel. Het is gewoon een bak vol zand. De patiënt kan kiezen uit een groot aantal kleine voorwerpen en figuren, om zo een voorstelling te maken die voor hem zinvol is. De scènes die ze vormen zijn vergelijkbaar met die in dromen. Met andere woorden, met breuken in de formele logica.

De rol van de therapeut is getuige te zijn van de oefening die met de handen wordt gedaan, maar ook van de geest en de ziel. Hij moet niet tussenbeide komen of interpreteren wat de patiënt aan het doen is. In feite moeten ze alleen reageren op opmerkingen die de patiënt spontaan maakt. Geleidelijk aan wordt duidelijk of analyse en interpretatie al dan niet nodig zijn.

Op 13 augustus 1985 werd op initiatief van Dora Maria Kalff de International Society for SandPlay Therapy opgericht. Het is het belangrijkste centrum in de wereld voor training in zandspeltherapie en bundelt haar belangrijkste bijdragen aan het vakgebied.

Zij overleed in Zwitserland in 1990. Haar nalatenschap heeft zich echter wereldwijd verspreid en zandspeltherapie wordt nu zelfs in het Oosten toegepast.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Yamanaka, Y. (2016). Dora Maria Kalff and Me Special Memory. Archives of Sandplay Therapy, 29(1), 117-120.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.