Doorzettingsvermogen is het voedsel van dromen
Niets in de wereld kan doorzettingsvermogen vervangen, zelfs niet talent. Het is de eigenschap die consistentie geeft aan iemands persoonlijkheid. De waarde die hand in hand gaat met het in vervulling laten gaan van dromen. Doorzettingsvermogen is een brug tussen onze bewuste geest en de onderbewuste. Het is een directe brug naar succes, uiteraard afhankelijk van andere variabelen zoals intelligentie en wilskracht.
Het is normaal dat het tijd kost om je doelen te bereiken. Er staan altijd obstakels in de weg. Maar naarmate we ons doorzettingsvermogen ontwikkelen, vinden we alternatieven en beginnen we elk obstakel als een kans te zien. We zullen van perspectief veranderen en het vermogen ontwikkelen om ervan te leren.
Vaak beschikken we over de middelen om onze doelen te bereiken, maar slagen we daar niet in omdat we geen wilskracht of doorzettingsvermogen hebben. Volgens de wetenschap, vermindert het trainen van je wilskracht het uitvoeringspercentage van negatieve impulsen van 70% tot 17%.
Uit een onderzoek van psycholoog Wilhelm Hofmann blijkt dat als mensen onmiddellijk toegeven aan een verlangen of impuls, ze dat ongeveer 70% van de tijd doen. Als ze zich verzetten, geven ze slechts 17% van de tijd toe aan de impuls. Dat wil zeggen, wilskracht beteugelt meer dan 80% van de ongewenste impulsen, legt Hofmann uit.
Een gebrek aan wilskracht betekent dat we, wanneer we een beslissing moeten nemen, alleen denken aan de directe voordelen. We houden geen rekening met de gevolgen en we kijken niet verder dan ons instinct.
“Geduld, doorzettingsvermogen en transpiratie zijn een onverwoestbare combinatie voor succes.”
–Napoleon–
Moeilijkheden maken ons sterkere, betere mensen
Vallen en crises zijn onvermijdelijk. Onze problemen, hoeveel we er ook hebben, zijn kansen voor persoonlijke groei. Ze motiveren ons om middelen en vaardigheden in te zetten om oplossingen te vinden. Vaak zijn ze ook datgene wat ons uit onze comfortzone haalt en ons voor onvermijdelijke uitdagingen stelt die we onszelf nooit vrijwillig zouden hebben gegeven.
Om deze situaties het hoofd te kunnen bieden moeten we dus leren hoe we de problemen eerder als een kans dan als een probleem kunnen interpreteren. De beste copingstrategieën zijn degene die ons in de bestuurdersstoel plaatsen, de oorzaken van het probleem bepalen en bepalen aan welke we iets kunnen doen.
Het enige dat we echt kunnen controleren is hoe we op problemen reageren. Telkens als we positief en constructief reageren, worden we sterker. We kunnen ons volgende probleem of onze volgende crisis beter het hoofd bieden. Epictetus, filosoof van de Stoïcijnse school, schreef: “Omstandigheden maken de man niet, ze openbaren hem alleen aan zichzelf”.
“Je kunt vele nederlagen tegenkomen, maar je mag niet verslagen worden. Het kan zelfs nodig zijn om de nederlagen tegen te komen, zodat je weet wie je bent, waarvan je kunt opstaan, hoe je er nog uit kunt komen.”
-Maya Angelou-
Dromen komen uit door doorzettingsvermogen
Een van de grote geheimen van succes is onze geest te leren weerstand te bieden. Als we naar onze doelen toe lopen, zullen er dingen in onze weg staan. Ze kunnen ons doen besluiten ons terug te trekken. Maar geef niet op! Er bewust voor kiezen om niet op te geven … dat is het geheim van het waarmaken van onze dromen.
Wat vaak tot overwinning leidt is dat je de moed hebt om tegenspoed en teleurstelling het hoofd te bieden. Wilskracht, goed gekanaliseerd, kan zeer de moeite waard zijn. Maar het ‘goed gekanaliseerde’ deel is erg belangrijk. Er zullen immers bepaalde veldslagen zijn die beter losgelaten kunnen worden omdat onze energie elders beter besteed kan worden.
Als we onze dromen waar willen maken, moeten we het soort persoon worden die onze wil leert te gehoorzamen aan onze bewuste beslissing om door te gaan. Om door te gaan, ongeacht het aantal, wat voor, of hoe groot de obstakels op onze weg zijn. We zullen altijd een manier vinden om door te gaan en ons doel te bereiken.
“Ambitie is de weg naar succes. Doorzettingsvermogen is het voertuig waarin je aankomt.”
-Bill Bradley-