Doorgaan of overal mee ophouden?

Doorgaan of overal mee ophouden?

Laatste update: 09 oktober, 2016

Er zijn veel momenten in het leven waarop je moet beslissen of je door moet gaan of overal mee op moet houden. Liefde is waarschijnlijk een van de meest ingewikkelde dingen om beslissingen over te nemen. We voelen ons in dubio tussen wat ons hart ons vertelt met zijn meedogenloze kloppingen en wat ons gezond verstand suggereert dat we moeten doen.

Om die reden is het misschien beter om, wanneer het hart sterk klopt, maar ook bloedt, huilt en lijdt, afscheid te nemen van die liefde. Want we zijn als een boot die aan het wegdrijven is als we niet eerst van onszelf houden. Als we onze eigenwaarde verliezen, omdat we ons schuldig voelen over de behandeling die we ontvangen van iemand waarvan we denken dat hij van ons houdt, springen we in een uitgestrekte oceaan zonder een ontsnappingsmogelijkheid en dat kunnen we niet laten gebeuren.

Boot

Er zijn momenten waarop die liefde pijn doet, onze ziel uiteen scheurt, ons ongelukkig maakt, ons tegenhoudt om onszelf te respecteren of te begrijpen. Er zijn momenten waarop de liefde niet weet hoe ze aan onze kant moet staan in slechte tijden; ze verwart ons en maakt ons van streek. We moeten haar vaarwel zeggen, hoewel het ons vanbinnen breekt.

De liefde kan soms niet met woorden worden uitgelegd, het kan alleen worden gevoeld en begrepen door de persoon die het mee heeft gemaakt. En misschien is alles wat we kunnen doen haar betekenis nederig en met heel weinig woorden na te gaan. De liefde komt als een wervelwind vol hoop, emoties en gevoelens die ons ons gelukkig, levend en vernieuwd laten voelen.

“Het is brandend ijs, het is bevroren vuur,
het is een wond die pijn doet, maar niet gevoeld wordt.
Het is een goede droom, een aanwezig kwaad.
Het is een korte, erg vermoeiende rust.
Het is een onverschilligheid die ons ongerust maakt,
een lafaard met een dappere naam,
een eenzame wandeling onder de mensen,
een liefde om alleen maar bemind te worden.
Het is een gevangengenomen vrijheid,
die duurt tot de laatste stuiptrekking,
een ziekte die zich verspreidt wanneer hij genezen is.
Dit is het kind genaamd Liefde, dit is zijn peilloze diepte.
Kijk naar de vriendschap die je zult hebben met niets anders dan
dat wat in strijd is met alles over zichzelf!”

– Francisco de Quevedo –

Maar soms gaat alles in de omgekeerde richting. Als we onszelf niet eens begrijpen, als we vol tegenstellingen zitten, kan het proberen ons leven te coördineren met een partner een heel moeilijke reis zijn. En wanneer onze stabiliteit en innerlijke rust beginnen te breken, hebben we geen andere optie dan afscheid te nemen.

Omdat ik van mezelf houd, mezelf waardeer en respecteer en ik het respect van anderen nodig heb. Want ik voel me zeker van wat ik wil en vooral van wat ik niet wil. Dit is de reden dat ik je vaarwel zeg. En zoals dat zo vaak gebeurt in het leven, blijft alles en gaat alles over.

Ervaring en geleerde lessen blijven en de pijn gaat over. Hoewel het volgende gezegde simpel en cliché is, is het ook helemaal waar: het is beter alleen te zijn dan in slecht gezelschap.

Dit is waarom het leren om van onszelf te houden het eerste ding is dat ons zou moeten leiden, zodat we geen marionetten van de liefde geworden. Breek je hart, je ziel en je geest niet voor een liefde die geen echte liefde is. Houd van jezelf.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.