Doorbraken in de neuropsychologische revalidatie

Nieuwe technologieën kunnen breed worden toegepast op het gebied van gezondheid. Hulpmiddelen zoals apps en virtual reality worden al gebruikt in neuropsychologische revalidatie. In dit artikel vertellen we je over de voordelen en de meestvoorkomende middelen om het zo goed mogelijk te gebruiken.
Doorbraken in de neuropsychologische revalidatie
María Vélez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Vélez.

Laatste update: 27 december, 2022

Nieuwe technologieën hebben invloed op het leven van mensen, maar ook op andere belangrijke gebieden van de gezondheidszorg, zoals neuropsychologische revalidatie. In de neuropsychologie zijn er al jaren nieuwe technologieën in ontwikkeling.

Dit heeft de ontwikkeling van nieuwe en nauwkeurige meetinstrumenten mogelijk gemaakt, die betaalbaar en makkelijk te gebruiken zijn. Aan de andere kant zijn deze nieuwe technologieën ook relatief nieuw in de neuropsychologische revalidatie.

Voordelen van neuropsychologische revalidatie

Nieuwe technologieën in de neuropsychologie maken het voor meer gebruikers toegankelijk. Het is bijvoorbeeld een geweldig hulpmiddel geweest voor patiënten die moeite hebben met bewegen.

Ook geeft computergestuurde assistentie ons de kans om nauwkeurigere gegevens te krijgen en de behandelingen te personaliseren, afhankelijk van de gebruiker.

Het maakt het ook makkelijker om te zorgen voor individuele personen of groepen, waardoor het aantal patiënten in openbare of particuliere instellingen afneemt. Bovendien kunnen deze nieuwe technologieën meerdere patiënten tegelijk behandelen.

Een vrouw revalideert in een verzorgingshuis

Hoe geavanceerd ze ook zijn, deze technologieën moeten worden gecontroleerd door deskundigen. Ze zijn echter onbevooroordeeld in beoordelingen en behandelingen.

Ook zullen er altijd protocollen moeten worden gevolgd en zullen er exacte herhalingen van prikkels of andere oefeningen worden gemaakt. Nieuwe technologieën maken het ook makkelijker om de vooruitgang van een patiënt te volgen.

Tot slot lijkt het erop dat de patiënt zijn medische interventie minder formeel bekijkt, doordat hij vertrouwd raakt met nieuwe technologieën. Hoewel dit misschien contra-intuïtief lijkt, geeft het de gebruiker meer motivatie dan andere, meer traditionele methoden.

Deze nieuwe technologieën kunnen de patiënt het gevoel geven dat hij iets leuks doet, terwijl hij zijn vaardigheden traint of revalideert.

Wat zijn de nadelen?

Hoewel nieuwe technologieën veel voordelen hebben voor neuropsychologische revalidatie, zijn ze niet zonder nadelen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om tijdens een procedure altijd kwalitatieve informatie te krijgen.

Bovendien moet de gebruiker weten hoe hij deze nieuwe technologieën moet gebruiken. Het gaat er niet alleen om dat je weet hoe je ze krijgt, maar een gebrek aan kennis kan de behandeling ook moeilijker maken.

Welke middelen heb ik nodig?

Nieuwe technologieën kunnen een cognitieve behandeling en specifieke revalidatie geven. Deze hulpmiddelen kunnen worden gebruikt voor alle soorten bevolkingsgroepen, hoewel sommige voor specifieke groepen (bijvoorbeeld kinderen, ouderen of gehandicapten) zijn ontwikkeld.

Tegenwoordig zijn twee van de meest gebruikte nieuwe technologieën voor neuropsychologische revalidatie computer software en virtuele werkelijkheid.

Computer software

Een vrouw zit achter een computer

Dit zijn onder andere computergestuurde middelen voor een cognitieve behandeling. Er zijn op dit moment veel mogelijkheden, hoewel ze niet allemaal bewezen effectief of legitiem zijn.

Een van de meest gebruikte platformen is NeuronUp. NeuronUp biedt gebruikers cognitieve stimulatie en revalidatie. Dit gebeurt door het combineren van oefeningen voor cognitieve basisfuncties, dagelijkse taken en sociale vaardigheden. Bovendien kunnen ze gecombineerd worden met traditionele methoden.

Er zijn veel soorten software voor cognitieve training voor ouderen. Producten als Mementia, Kwido of VITRA-EL  stellen ouderen met een cognitieve beperking of dementie in staat om cognitieve functies te trainen. Dit doen ze door middel van eenvoudige spelletjes die speciaal voor hen zijn ontworpen.

Ook zijn er veel apps die je kunt gebruiken om de sessie op afstand te bedienen, zoals CloudRehab. Dit is een gratis app voor mensen met hersenbeschadiging of mobiliteitsproblemen, die een neuropsychologische revalidatie nodig hebben.

Met CloudRehab kunnen patiënten zelf hun oefeningen thuis doen en video’s uploaden naar de cloud. Ze krijgen hierbij begeleiding van deskundigen, zonder dat ze hun huis hoeven te verlaten.

Virtuele werkelijkheid

neuropsychologische revalidatie

Virtuele werkelijkheid (VR) geeft je de kans om rijke omgevingen te creëren. De evaluaties en interventies zijn dus meer ecologisch en algemeen. Bovendien kun je door deze nieuwe technologie zelf bepalen waar je traint. Je kunt steden, huizen of specifieke instellingen creëren om je neuropsychologische revalidatie voort te zetten.

Virtuele werkelijkheid is nog steeds in ontwikkeling als het gaat om het gebied van revalidatie. Er zijn echter al veel goede resultaten zichtbaar, bijvoorbeeld voor patiënten met mobiliteitsproblemen en ook voor ouderen.

Een voorbeeld van virtual reality is VinCI, waarmee je biofeedback kunt doen. Dit betekent dat het zich bewust is van je vooruitgang en dat het zich kan aanpassen aan jouw persoonlijke behoeften.

De toekomst van neuropsychologische revalidatie

Er is geen twijfel dat de technologieën snel evolueren. Dit is goed nieuws voor de ontwikkeling van meer hulpmiddelen voor neuropsychologische revalidatie.

Vandaag de dag zijn er veel hulpmiddelen om revalidatie toegankelijker te maken. Hoewel de validiteit en doeltreffendheid ervan nog steeds wordt getest, zijn deze technologieën zeker gunstig.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Soto Pérez, F. Franco Martín, M. y Jiménez Gómez, F. (2010). Tecnologías y neuropsicología: hacia una ciber-neuropsicología. Cuadernos de neuropsicología, 4(2), 112-130.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.