‘Doe-het-thuis': de nieuwe trend in tijden van pandemie

Brood maken, breien, naaien, tuinieren... De quarantaine brengt het plezier van dingen met de hand doen weer terug, iets dat zeer goed is voor de hersenen, omdat het angst en stress vermindert. Ontdek hier alles over de nieuwe trend: ‘doe-het-thuis’.
‘Doe-het-thuis': de nieuwe trend in tijden van pandemie

Laatste update: 28 januari, 2021

De quarantaine heeft niet alleen onze levensgewoonten veranderd. Op de een of andere manier heeft het ons ook gedwongen om onze vindingrijkheid te ontwikkelen. We ontdekken slapende vaardigheden. De ‘doe-het-thuis’ trend kenmerkt ook dit tijdperk.

Het is een tijdperk waarin koken, fabriceren, bouwen en zelfs zelf onze eigen kapper zijn gemeengoed is geworden. Betekent dit dat we niet meer elke dag naar de bakker gaan en zonder onze kappers verdergaan als alles weer normaal wordt? Het antwoord is natuurlijk nee.

Als we weer naar ons normale levensritme terugkeren met al onze verplichtingen, zullen we echter veel veranderingen het hoofd moeten bieden, daar bestaat geen twijfel over. We zullen echter gebruik blijven maken van de basisdiensten die worden aangeboden door professionals in elke sector.

In moeilijke tijden komen echter altijd geweldige remedies naar voren bij onverwachte tekorten. We hebben het bijvoorbeeld gezien met die mooie buurtbeweging, waar mannen en vrouwen solidair samen zijn gekomen om maskers te maken.

Nu maken sommige mensen ze thuis om ze op maat te maken en ze aan te passen aan bijvoorbeeld de smaak en stijl van hun kinderen. Velen hebben bijvoorbeeld geleerd om te naaien, te koken en zelfs een kleine tuin te cultiveren. We doen dit echter meestal niet uit noodzaak of omdat bepaalde producten ontbreken.

Het is meestal gewoon een manier om onze tijd te vullen, onze verbeeldingskracht de vrije loop te laten en onze dagen draaglijker te maken in deze dagen van quarantaine, die de fysieke en mentale muren om ons heen heeft verhoogd.

Zelf je haar knippen

Doe-het-thuis: meer vermaak dan een noodzaak

De afgelopen weken stonden de sociale netwerken vol met foto’s van mensen die de resultaten van hun tijd in de keuken uploadden. We hebben allerlei soorten brood voorbij zien komen. We zijn verrast met ongelooflijke recepten van de meest verleidelijke desserts – sommige succesvoller dan andere.

Onlangs was de trend gnocchi. Als de quarantaine nog langer gaat duren, zal er zeker een ander gerecht of dessert een trend worden. Bij dit soort doe-het-thuis-trends waarbij ‘mensen alles zelf thuis doen’, is er sprake van een besmettelijk effect.

Wat we op Instagram zien, wekt onze nieuwsgierigheid en verlangen om activiteiten te imiteren. Dit heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat gist en meel gedurende enkele weken de meest gekochte producten in supermarkten waren.

Ondanks dat dit gedrag vanuit psychologisch oogpunt nog steeds interessant is, moeten we één aspect van dit alles kwalificeren. Het is waar dat het niet verstandig is om elke dag te gaan winkelen.

Soms missen we dat versgebakken brood of gebak. Als veel mensen echter ineens de keuken induiken, is dit niet uit noodzaak, maar om plezier te hebben en om de tijd te vullen.

Met je handen werken is therapeutisch om depressie te verminderen

Iedereen komt deze tijd van quarantaine op zijn eigen manier onder ogen. Het is net zo goed om voor een rustiger leven te kiezen en zo min mogelijk te doen, als het is om non-stop activiteiten achter elkaar uit te voeren.

Hoe het ook zij, de doe-het-thuis beweging heeft een voordeel dat belangrijk is om te benadrukken. Met je handen werken en handmatige en creatieve taken uitvoeren komt de gezondheid van je hersenen ten goede en helpt depressie te verminderen.

Er is een zeer interessant boek dat hierover vertelt. Dr. Kelly Lambert, een neurowetenschapper aan de Universiteit van Richmond in de Verenigde Staten, is de auteur van Lifting Depression: A Hands-On Approach to Activating Your Brain’s Healing Power.

Koken, naaien, breien, boetseren, schilderen, tekenen en kweken, naast andere activiteiten, richten onze aandacht op het hier en nu. Ze reguleren je emoties, verminderen stress en verhogen zelfs de plasticiteit van je hersenen. We zouden zeker kunnen zeggen dat deze taken in deze tijden ideaal zijn.

Breien is een van de dingen van de doe-het-thuis trend

Doe-het-thuis, ontdek dat je ook zelfvoorzienend kunt zijn

Sommige mensen zijn hun kwekerijproject begonnen op hun balkon of in een kleine tuin. Door zaden te planten, ze te zien groeien en te ontdekken hoe een groente ontkiemt, ontdekken mensen dat ze kunnen eten wat ze verbouwen.

Brood maken, je eigen haar knippen, naaien of zelfs een online cursus starten. Het helpt mensen te zien dat ze op kleine schaal veel kunnen bereiken zonder van huis te gaan.

We kunnen op een zeer beperkte manier toch bescheiden zeggen dat we zelfvoorzienend kunnen zijn in bepaalde producten en diensten, maar het is een begin. Misschien brengt deze tijd van quarantaine wel twee dingen in ons allemaal naar boven.

De eerste is om al die mensen die ons dagelijks levensonderhoud garanderen (denk aan supermarktpersoneel en boeren) veel meer te waarderen dan vroeger.

De tweede is om dankzij deze doe-het-zthuis trend te ontdekken dat ieder van ons in staat is tot veel meer dingen. Daarnaast genieten we er ook echt van om deze dingen te doen.

Het werk dat we met onze handen doen, is zeer lonend en betekent dat we het veel meer zullen waarderen. Zozeer zelfs dat we het in de toekomst misschien zullen gebruiken om een kleine biologische tuin te maken.

Of om gezonder te eten door zelfgemaakte recepten te gebruiken en de bevroren of kant-en-klaarmaaltijden van supermarkten te vermijden. Dit alles geeft ons iets om over na te denken!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.