Dit zijn de beste citaten van André Gide

Het werk van André Gide laat zien hoe teder hij was. Hoewel zijn opvattingen over homoseksualiteit en politiek hem niet populair maakten, bleef hij optimistisch.
Dit zijn de beste citaten van André Gide

Laatste update: 30 maart, 2019

Deze citaten van André Gide tonen zijn ware karakter. Gide was een genie, een humanist en een diepe denker. Hij maakte niet alleen naam als schrijver, maar stond ook bekend om zijn kritiek op het Franse kolonialisme in Afrika.

Gide leefde in een tumultueuze tijd in de geschiedenis, toen veel dingen nog taboe waren. Zijn hele leven lang stond hij voor grote morele dilemma’s, vooral op het gebied van liefde, waarheid en seksualiteit. Dat zien we duidelijk terug in veel van zijn citaten.

Door loyaliteit aan het verleden weigert onze geest te beseffen dat de vreugde van morgen alleen mogelijk is als de vreugde van vandaag daar plaats voor maakt; dat elke golf de schoonheid van zijn lijn alleen dankt aan de terugtrekking van de vorige.

-André Gide-

Veel van zijn werk voelt autobiografisch aan. Zijn leven zat immers vol dilemma’s. Zijn citaten waren echter zeer positief. De beoordelingen van Gide zijn niet veroordelend, ondanks het feit dat hij een outcast was onder zijn tijdgenoten. Hier zijn enkele van zijn beste citaten:

Het geheim van geluk

Dit is een van de mooiste citaten van André Gide. Hij gaat als volgt:

“Het geheim van het geluk is niet het doen wat je wil, maar leuk vinden wat je moet doen.”

Gide heeft gelijk als hij zegt dat plezier niet voortkomt uit simpele inspanning. Meer dan een doel op zich, is plezier een gevolg. Je best doen voor iets waar je van houdt is een verklaring van vrijheid die tot tevredenheid leidt.

Vrouw kijkt uit over een berg

Een citaat van André Gide over materiële bezittingen

Veel mensen hebben gesproken over materiële bezittingen, waaronder Gide:

“Volledig bezit wordt alleen bewezen door te geven. Je wordt bezeten door alles wat je niet kunt geven.”

Dit is een prachtig geschreven citaat dat benadrukt dat geven de actieve manifestatie van bezitten is. Je kunt geven omdat je iets te geven hebt. Als je niets geeft, zelfs als je het hebt, bezit je niets.

Integendeel, je behoort toe aan het voorwerp dat je in je bezit hebt, alleen om het te hebben. Het verlangen om iets te houden omdat je het gevoel hebt dat je niet genoeg hebt, is overweldigend. Je bezittingen kunnen je dus uiteindelijk gevangen houden.

De mooiste dingen

Veel citaten van André Gide hebben een delicate, pretentieloze en poëtische toon. Deze zegt bijvoorbeeld:

“De mooiste dingen zijn de dingen die gestimuleerd worden door de waanzin en geschreven worden door de rede.”

Gide verklaarde hier dat schoonheid het resultaat is van een huwelijk tussen waanzin en rede.

In zijn ogen is waanzin een creatieve kracht. Die absurde passie is wat resulteert in iets nieuws. Het wordt echter pas mooi als de rede er vorm aan geeft.

In de wereld van ideeën moeten verbeelding en zinloosheid dan ook de boventoon voeren. Dit maakt de weg vrij voor de kunst, zonder dat de intellectuele kant dit in de weg staat en haar dwingt zich aan de regels van de logica te houden.

Verkennen

André Gide was een reiziger die van het leren over nieuwe culturen en andere manieren van leven hield. Reizigers zijn nieuwsgierige mensen. Ze zijn niet bang voor nieuwe dingen en ze staan voor avontuur met moed en vastberadenheid. Dit geldt zowel voor fysieke reizen als voor intellectuele of spirituele reizen.

Dit volgende citaat van André Gide laat echt zijn avontuurlijke geest zien:

“Je kunt geen nieuwe oceanen ontdekken als je niet de moed hebt om de kust uit het oog te verliezen.”

Dit is ook een metafoor voor het belang van het achterlaten van wat je weet om je horizon te verbreden en je open te stellen voor verandering.

Vrouw wandelt over een weg

Geluk

Dit volgende citaat is ook heel verstandig:

“Als je je niet zo vaak gelukkig voelt, is het omdat het zich op andere manieren manifesteert dan dat je verwacht.”

Het benadrukt het contrast tussen het idee van geluk en geluk als concrete realiteit.

Mensen hebben de neiging om te geloven dat geluk ligt in de dingen die ze niet hebben of de doelen die ze niet hebben bereikt. In plaats daarvan moeten we echter het geluk van elk moment herkennen.

André Gide won in 1947 de Nobelprijs voor de Literatuur. Zijn werk leidde en inspireerde veel van zijn tijdgenoten, zoals Albert Camus en Jean-Paul Sartre. André Gide heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op cultuur en literatuur. Wellicht ook interessant voor jou

Vijf mooie citaten van Charles Bukowski
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf mooie citaten van Charles Bukowski

In de citaten van Charles Bukowski vinden we een dichter gekweld door het gebrek aan betekenis, waarden en eerlijkheid in de hedendaagse maatschapp...  • Gide, A. (2012). Corydon. Editions Gallimard.
  • Gide, A. (1981). Defensa de la cultura (Vol. 1). Ediciones de la Torre.
  • Gide, A. (1988). El inmoralista (Vol. 96). Ediciones Catedra.