Zeven dingen die je niet zult vinden in een relatie

Er zijn een aantal belangrijke dingen die je niet zult vinden in een relatie. Niemand gaat de fundamenten bouwen die je zelf zou moeten bouwen, ook al kunnen ze je misschien inspireren. Verwacht dus niet dat iemand anders een doel aan jouw bestaan zal geven.
Zeven dingen die je niet zult vinden in een relatie
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 20 januari, 2024

Hoewel je je van tijd tot tijd leeg kunt voelen en zelfs kunt verlangen naar een “betere helft”, moet je je ervan bewust zijn dat er een aantal dingen zijn die je in een relatie niet zult vinden.

Er zijn inderdaad momenten waarop liefde mensen het gevoel geeft compleet te zijn. Deze momenten zijn echter vluchtig. Dat komt omdat ze meer te maken hebben met de geïdealiseerde perceptie van wat verliefdheid je geeft dan met de werkelijke realiteit.

Sommige mensen willen het niet accepteren. In feite denken ze dat een partner die hen niet vervult gewoon niet goed is. Ze zijn dus voortdurend op zoek en natuurlijk altijd ontevreden. Vroeg of laat realiseren ze zich dat er veel dingen zijn die ze van geen enkele partner kunnen krijgen. In het artikel van vandaag zullen we het over een aantal daarvan hebben.

“Ik zal die speciale persoon vinden die op precies de juiste manier verkeerd voor me is.

-Andrew Boyd-

Dingen die je niet zult vinden in een relatie

Vrouw met een vlinder

1. Zelfvertrouwen is een van de dingen die je niet zult vinden in een relatie

Het vertrouwen dat je in jezelf hebt, zal bij geen enkele partner veranderen. Het is normaal om je zelfverzekerd en zelfs krachtig te voelen naast de persoon van wie je houdt. Dit is echter slechts een voordeel van verliefd zijn. Het vergroot het vertrouwen in wat je bent en wat je kunt.

Als je zelfvertrouwen echter afhankelijk is van iets of iemand extern, is het als een huis zonder fundering. Als zodanig kan het op elk moment instorten.

2. Volledig geluk

Dit is iets wat mensen in het beste geval vluchtig ervaren en slechts een paar keer in hun leven. Verliefd zijn en wederkerigheid voelen is precies wanneer je je volledig gelukkig voelt, althans voor een tijdje.

De high van verliefdheid duurt maar kort en verdwijnt geleidelijk, zelfs als je echt verliefd bent. Na deze explosie van geluk volgen meer serene stadia die gekenmerkt worden door leegte, tegenstellingen en onenigheid.

3. Afwezigheid van pijn

Er is geen manier om pijn volledig uit je leven te bannen. Dit is eigenlijk gezond, want pijn stelt je bloot aan waardevolle leerervaringen. De fantasie om pijn koste wat kost te vermijden is nog groter als je er bang voor bent. Een van de manieren om te proberen het te vermijden is je toevlucht te nemen tot de liefde van een partner.

Maar een van de dingen die niemand anders kan bieden is immuniteit voor pijn. In werkelijkheid is liefde ook pijnlijk. Je zult dus veel teleurstellingen moeten ervaren.

4. Totale zekerheid

Geliefden spreken vaak in definitieve termen. Er zijn echter geen garanties dat een relatie eeuwig zal duren. Degenen die ervan overtuigd zijn zweren elkaar eeuwige liefde toe, maar door talloze omstandigheden kan dat veranderen.

Elke partner is een lening die het leven je maakt en die op een gegeven moment zal eindigen. Zelfs het huwelijk heeft een grens: “Tot de dood ons scheidt.” Mensen nemen vaak voor lief dat hun tijd beperkt is. Zoals je kunt zien, bestaat er niet zoiets als totale zekerheid als het op liefde aankomt.

5. Zingeving is een van de dingen die je niet zult vinden in een relatie

Een andere terugkerende fantasie over de liefde is het idee dat het je leven zin geeft. Je partner wordt de drijvende kracht, de motivatie en het doel. Je leven is niet langer leeg en alles lijkt zin te krijgen zodra je “de ware” hebt gevonden.

Maar ook dit is een illusie, want het is aan jou om betekenis te geven aan je eigen leven. Het is niet echt als het een externe factor nodig heeft. De richting van je bestaan is alleen solide als het voortkomt uit je eigen zoektocht en zelfontdekking.

6. Constante stabiliteit

Onzekerheid brengt een dosis angst met zich mee, daarom zoeken we allemaal in meer of mindere mate stabiliteit. Als situaties wat voorspelbaarder zijn, wordt het gevoel van onzekerheid minder en heeft het de neiging om te verdwijnen. Integendeel, het onstabiele en wisselvallige werkt op onze zenuwen.

Het feit dat een koppel stabiel is, betekent niet dat ze constant stabiel zijn. Elk koppel maakt ups en downs mee. Zelfs de sterkste en meest gepassioneerde relaties bereiken blinde vlekken, waar twijfel ontstaat of het het beste is om bij elkaar te blijven of de relatie te beëindigen. Geen enkele relatie biedt onfeilbare stabiliteit.

Vrouw loopt op blote voeten door het bos

7. Totale tevredenheid

Ontevredenheid is nog zo’n element dat in het leven van ieder mens rondwaart. Er zal altijd een moment zijn waarop je partner een leegte achterlaat.

Iets anders dat geen enkele partner je ooit zal geven is totale tevredenheid. Dit komt omdat ware liefde gebaseerd is op de vooronderstelling dat niemand perfect is. Omgaan met fouten en met alles wat niet helemaal aan iemands verwachtingen voldoet, is een onvermijdelijke realiteit in elk stel.

Kortom, relaties zijn steviger als elke partner zich ervan bewust is dat ze een bepaalde balans moeten vinden in hun autonomie en niet afhankelijk moeten zijn van elkaar.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Otero, X. M. (2005). Ni contigo ni sin ti: la pareja irrompible. Revista intercontinental de Psicología y Educación, 7(2), 27-42.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.