Depressie en de band tussen moeder en kind

Depressie en de band tussen moeder en kind

Laatste update: 28 oktober, 2017

Edwin Hubbell Chapin had gelijk toen hij zei dat “geen enkele taal de macht, en schoonheid, en heldhaftigheid, en pracht kan uitdrukken van de liefde van een moeder.” Maar wat als depressie de band tussen moeder en kind beïnvloedt? Wat kan er dan gedaan worden om te helpen?

Alleen een moeder en haar kind kennen de band die hen verenigt. Het is een sterke band, onbreekbaar als beiden vastberaden zijn en de liefde oprecht is. Er zijn echter veel externe en interne factoren die deze krachtige band kunnen aantasten.

Er bestaat geen twijfel over, depressie is een van de meest angstaanjagende ziektes van onze tijd. Deze aandoening wordt gekenmerkt door het gevoel dat niemand ons begrijpt en we volledig alleen zijn. En voor een moeder, strekt dit probleem zich uit over haar hele omgeving, vooral haar kinderen, die het nog intenser ervaren dan als ze er zelf mee moesten dealen.

Ouderlijke invloed

De invloed die ouders op hun kinderen hebben is bepalend voor hun ontwikkeling. Het humeur van de moeder heeft een krachtig effect dat ontzettend belangrijk zal zijn in de eerste paar dagen van het leven van het kind.

Dochter Knuffelt Moeder

Het is normaal dat moeders angst ervaren na de bevalling. Maar dit kan gemakkelijk omslaan in psychologische regressie, wat direct invloed heeft op de baby. Als dit gebeurt, is het van belang dat de moeder zichzelf bij elkaar raapt en boven de situatie uitstijgt, maar niet iedereen kan dit.

Als de depressie een lange tijd aanhoudt, zal de omgeving de band tussen moeder en kind en de ontwikkeling van het kind aantasten. Het kind zal lijden en proberen om te voldoen aan de eisen van de ouder voordat het zijn eigen behoeften zal uiten.

Onderzoeken naar het effect van depressie op de band tussen moeder en kind

Donald Winnicott, gevierd psychoanalyst, was een van de meest belangrijke figuren in de behandeling van postnatale depressie en de invloed hiervan op kinderen. Sterker nog, zijn interesse in het onderwerp verdubbelde toen een vrouw hem bezocht omdat ze zich zorgen maakte om het gewichtsverlies van haar kind.

Winnicott zag dat de moeder depressief was. Hij merkte tevens op dat het voor de moeder bijna een opluchting was om zich zorgen te kunnen maken om haar kleintje, aangezien ze zo eventjes niet hoefde te denken aan de dingen waar ze zich gewoonlijk zorgen om maakte.

Door middel van contact met het kind, ontdekte Winnicottt dat de vrouw werd mishandeld door haar echtgenoot, die zijn eigen zelfvertrouwen en geluk opkrikte ten koste van de pijn en het leed van zijn vrouw. Pas toen het kind zich bewust werd van deze situatie begon hij weer te eten.

Ondanks de verbetering in de situatie van het kind, stond Winnicott erop dat de moeder psychologische behandeling onderging, aangezien dit zowel voor haar als haar zoon positieve gevolgen zou hebben.

Hoe is het om een depressieve moeder te zijn?

Depressieve moeders koppelen zich los van de impulsen in hun leven en ontnemen hun kinderen de genegenheid die ze nodig hebben, tot op het punt dat dit het gedrag van het kind kan beïnvloeden. In dit artikel vertelden we je het verhaal van een kind dat stopte met eten, maar de effecten kunnen verschillen per kind.

Als kinderen geen veiligheid en genegenheid ontvangen van hun verzorgers, zullen ze een vals zelfbeeld ontwikkelen. Dit valse zelfbeeld is een manier van gedragen en zelfbeleving die ervoor zal zorgen dat ze zich alleen maar zullen aanpassen aan de wensen en verwachtingen van anderen in plaats van aan die van hun ware zelf.

Dit hele proces kan ertoe leiden dat ze niet in staat zijn om op normale wijze om te gaan met hun leeftijdsgenootjes en hun omgeving. Er zijn zelfs gevallen bekend waarin baby’s ophielden met lachen. Het gebaar werd simpelweg niet meer geuit om anderen te behagen.

Hoe kan de band tussen moeder en kind worden verbeterd?

Depressie is een ingewikkelde ziekte die moeilijk te overwinnen is. Moeders die eraan lijden hebben een hele hoop wilskracht en aanmoediging nodig om het te boven te komen. Genegenheid tonen voor het kind is in ieder geval behulpzaam.

Het is tevens belangrijk om niet te vergeten dat we ook maar gewoon mensen zijn. Dat je nu moeder bent betekent niet dat je alles weet. En zelfs als aan alle fysieke behoeften van het kind voldaan is, is het nog altijd niet immuun voor tegenstrijdigheid. We moeten onze eigen problemen onder ogen komen en onze kinderen helpen om hetzelfde te doen.

“Het moederschap is het mooist en het moeilijkst.”

-Ricki Lake-

Het is belangrijk om depressie serieus te nemen. Het afdoen als onbelangrijk of proberen om te doen alsof er niets aan de hand is is een vergissing en zal de situatie alleen maar erger maken. Het is belangrijk om te vertrouwen, te luisteren, en te begrijpen.

Gelukkige Moeder En Zoon

En natuurlijk is psychotherapeutische hulp onmiskenbaar belangrijk. Een goede professional kan helpen om de situatie op te lossen, voorkomen dat de depressie bestand wordt tegen behandeling, en het leed van zowel de patiënt als hun dierbaren verlichten, vooral dat van hun kinderen.

“Alles dat ik ben, of hoop te zijn, heb ik te danken aan mijn lieve moeder.”

-Abraham Lincoln-

Depressie kan een bepalende factor zijn als het aankomt op de band tussen moeder en kind, en het kan de ontwikkeling van het kind ernstig beïnvloeden. Het is noodzakelijk om het op de best mogelijke manier te behandelen, zodat de kinderen al het geluk kunnen ervaren dat ze verdienen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.