Denk je dat je intelligent bent? Dit is hoe je erachter kunt komen

Denk je dat je intelligent bent? Als het antwoord ja is, hoe weet je dat dan? In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten om intelligentie op te sporen.
Denk je dat je intelligent bent? Dit is hoe je erachter kunt komen

Laatste update: 02 juli, 2022

Over het begrip intelligentie en hoe gemeten kan worden of je intelligent bent werd al gesproken lang voordat psychometrische intelligentietests werden uitgevonden. In feite is er nog steeds geen consensus over één enkele definitie van intelligentie, en die zal er waarschijnlijk ook niet komen omdat het zo’n complex en multidimensionaal verschijnsel is.

Op theoretisch niveau is intelligentie op honderden manieren gedefinieerd en gestructureerd. Momenteel definieert de APA (American Psychological Association) deze eigenschap als “het vermogen om informatie af te leiden, van ervaring te leren, zich aan de omgeving aan te passen, inzicht te verwerven en het denken en de rede juist te gebruiken.”

Om deze reden, en omdat niet iedereen met een intelligentietest onder de arm rondloopt, geven we je in dit artikel 11 tekenen om je te helpen mensen te herkennen die hoog zouden scoren wat betreft de bovengenoemde definitie van de APA. Waarschijnlijk ken je er al een paar, maar het kan geen kwaad er toch even naar te kijken. Ze zullen je helpen de manier waarop je zowel anderen als jezelf leest te verbeteren.

11 tekenen die erop wijzen dat je intelligent bent

Behalve dat ze je helpen overal waar je komt briljante geesten te herkennen, zullen deze tekenen je ook helpen bij het uitvoeren van een oefening in introspectie en het onderzoeken van je eigen capaciteiten.

1. Je leert van ervaring

Iedereen maakt fouten, net zoals iedereen slaagt (Engelse link). Intelligentie heeft niet zozeer te maken met de eerste beslissing die je neemt als wel met die welke erop volgen. Het gaat niet om je keuze van het doel, maar om de weg die je kiest om het te bereiken. In feite assimileert een intelligent iemand zijn ervaring en gebruikt die om in de toekomst betere beslissingen te nemen.

Man denkt na
Slimme mensen houden bij hun beslissingen rekening met zowel wat ze ervaren hebben als wat ze geleerd hebben.

2. Je past je gemakkelijk aan

Een ander teken van intelligentie is het vermogen om je aan omstandigheden aan te passen alsof ze vloeiend zijn, en niet een vast lichaam. Wees echter voorzichtig, want het betekent niet liegen of een masker opzetten en het geldt niet alleen voor sociale situaties.

Een verandering in omgeving, zoals verhuizen of een nieuwe baan beginnen, kan de perfecte aanleiding zijn om je aanpassingsvermogen te testen.

3. Je herkent problemen in de omgeving

Hoewel het lijkt dat problemen voor de hand liggen, merken mensen ze vaak niet op, vandaar dat ze hun leven blijven belemmeren. Het herkennen van de kleine details die veranderd moeten worden is een andere vaardigheid van slimme mensen.

4. Je hebt het vermogen om problemen op te lossen

Problemen vinden en ze laten zoals ze zijn leidt alleen maar tot frustratie en voortdurend geklaag. Je bent slim als je een stap verder gaat en ze oplost. In feite is de effectiviteit en efficiëntie waarmee je ze oplost een maatstaf voor je intelligentie.

5. Je kent jezelf heel goed

Zelfkennis is een andere eigenschap van intelligente mensen. Het duidt op reflectie, introspectie, en een goed vermogen om de menselijke geest te analyseren.

Eerlijkheid is ook een opmerking om in gedachten te houden. Als je intelligent bent, ben je je bewust van je grenzen en gebreken, niet alleen van je deugden.

6. Je hebt een hoog inlevingsvermogen

Intelligentie gaat niet alleen over het oplossen van problemen en je aanpassen aan de omgeving. Emotionele intelligentie (Engelse link) is even belangrijk als de andere soorten en bovendien kan ze aangeleerd worden. Als je een intelligent mens bent, weet je dus hoe je empathie kunt ontwikkelen en er zo goed mogelijk mee kunt omgaan.

7. Je bent nieuwsgierig

Wat is een betere manier om intelligentie te ontwikkelen dan door alles wat nieuw is te bestuderen? Als je intelligent bent, ben je niet tevreden met generalistische verklaringen en kun je er ook niet tegen om alles te onderzoeken wat je nog niet weet.

8. Je bezit een groot waarnemingsvermogen

Je bewust zijn van wat er om je heen gebeurt, en ook in staat zijn om patronen in je omgeving op te merken en daarmee te werken, zijn andere tekenen van intelligentie. Het betekent dat je echt begrijpt wat er om je heen gebeurt.

9. Je beheert je emoties goed

Werken aan je eigen emoties getuigt van intelligentie. Reageren op je eigen impulsen en gevoelens met acties die de controle over de situatie behouden en toch geen schade toebrengen aan je eigen emotionaliteit is iets om op lange termijn aan te werken.

10. Je geniet van eenzaamheid

Je bent niet per se een eenling of een introvert, maar je hebt er geen moeite mee tijd alleen door te brengen. Hoewel je net zoveel van gezelligheid houdt als iedereen, is het voor jou geen noodzaak.

Tevreden vrouw
Slimme mensen genieten van hun momenten van eenzaamheid.

11. Je vindt jezelf niet slimmer dan de rest

Dit is niet alleen een daad van nederigheid, maar heeft ook een zekere logica. In feite is het zo dat hoe meer je leert, hoe meer je geneigd bent je bewust te worden van wat je niet weet. Bovendien betekent een goed vermogen om anderen te lezen dat je ook in staat bent jezelf te lezen en gebieden op te sporen waarin je misschien niet zo vaardig bent.

Zoals je ziet hebben de tekenen die op intelligentie wijzen niets te maken met het oplossen van ingewikkelde wiskundige vergelijkingen of het ontdekken van nieuwe planeten. Hoewel deze specifieke en hoog ontwikkelde vaardigheden ongetwijfeld prachtige resultaten opleveren, moet ook de intelligentie van gewone mensen die over straat lopen en er een betere plek van maken niet genegeerd worden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.