De zwarte boeken van Carl Jung bevatten een boodschap voor de hele mensheid

Carl Jung's "Zwarte Boeken" zijn een verzameling van zeven delen die in zijn onderbewustzijn duiken. Ze zijn geschreven in dagboekvorm en laten een interessante boodschap achter voor de mensheid.
De zwarte boeken van Carl Jung bevatten een boodschap voor de hele mensheid
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

In 2009 was de publicatie van Jung’s Liber Novus (Rode Boek) een langverwachte culturele gebeurtenis van extreem belang. De daaropvolgende release van Jung’s Zwarte Boeken: Notebooks of Transformation kwam echter als een onverwachte verrassing. Het zijn notitieboekjes die tussen 1913 en 1932 zijn geschreven door de beroemde Zwitserse psychiater.

Je vraagt je misschien af waar deze boeken over gaan. Om hun impact te begrijpen, moet je begrijpen dat het eerdere, niet-gepubliceerde werken waren. Eigenlijk waren het oorspronkelijk een reeks handgeschreven dagboeken waarin Jung een oefening in zelfonderzoek weerspiegelde. Dit hield in dat hij de confrontatie aanging met zijn onbewuste.

De boeken zijn een analyse van zijn wakende fantasieën en visioenen. Het zijn dagboeken, maar ook een gevoelig, uitputtend en nauwgezet onderzoek naar de verschillende mentale toestanden van Jung en hun mogelijke relatie met de kosmologie die hij definieerde.

“Nachten door dromen vertellen de mythen die met de dag vergeten zijn.”

Carl Jung

Carl Jung

Wat staat er in Jung’s Zwarte Boeken?

In werkelijkheid zou de publicatie van Jungs Zwarte Boeken geen zin hebben gehad als zijn Rode Boek of Liber Novus niet ook eerder was gepubliceerd. Dat laatste is trouwens misschien wel het meest controversiële werk van de Zwitserse psychiater. Zozeer zelfs dat zijn familie dit manuscript na zijn dood verborg in een huis in Küsnacht, in de buitenwijken van Zürich.

Ze wilden inderdaad niet dat iemand zou lezen wat er in dit vreemde, complexe en intieme boek stond. Er wordt echter gezegd dat het Rode Boek niet veel meer was dan een fabelachtige alchemistische oefening van een bevoorrechte geest die naar de onderwereld wilde reizen om zijn ziel te redden.

Het einde van de Eerste Wereldoorlog en Jungs meningsverschillen met Sigmund Freud lieten hem in een staat van diepe teleurstelling achter. Dit zette hem ertoe aan te proberen door het spirituele, het profetische en zelfs het mystieke te navigeren.

Het lijkt erop dat hij ernaar verlangde om antwoorden en betekenis te vinden in een wereld die onlangs zijn meest gewelddadige en irrationele kant had onthuld.

Daarom is het interessant om te weten dat hij tijdens het schrijven van zijn Liber Novus ook een deel van zijn tijd met zijn zwarte notitieboekjes doorbracht. In feite hielp het materiaal van de eerste hem om de tweede verder uit te werken.

Terwijl hij mediteerde en zich liet meeslepen door psychoanalytische technieken om contact te maken met zijn dromen en ze te beschrijven in Het Rode Boek, voerde hij ook de meest methodische en uitputtende analyses uit in de Zwarte Boeken.

Een bijzondere publicatie

De Philemon Foundation heeft Jung’s Zwarte Boeken gepubliceerd. Ze bestaan uit een elegante zevendelige editie, zorgvuldig vervaardigd en voorbereid door Sonu Shamadasani, die destijds de opdracht kreeg om ook Liber Novus te bewerken.

Het duurde 20 jaar voordat Jungs Black Books aan het licht kwamen.

Het eerste deel is een inleiding die als leidraad dient voor de volgende zes. In de laatste zijn er een reeks geschriften vergezeld van levendige tekeningen. Het lijkt erop dat Jung zijn onbewuste probeerde te verkennen door middel van visionaire verbeelding, schrijven en schilderen.

Er zijn ook reflecties op zijn eigen psychologische ontwikkeling en de evolutie van zijn theorie van de analytische psychologie. Bovendien kan de lezer op de pagina’s van deze boeken meer te weten komen over de driehoeksverhouding tussen Jung, zijn vrouw, Emma, en Toni Wolff.

Antonia Anna Wolff was eerst zijn patiënt en later zijn Jungiaanse minnaar en analist. Bovendien was zij een onmisbare steunpilaar voor hem in zijn dagelijkse werk. Daarnaast publiceerde deze jonge vrouw interessante essays over de vrouwelijke psyche, waarin de archetypen van de Amazone, de moeder, de courtisane en het medium zijn verwerkt.

Jung’s Black Books, een reis naar binnen

Jungs Black Books onthullen visionaire ontmoetingen die de Zwitserse psychiater had met mythologische entiteiten. Onder hen waren Phanes de sterrengod, Ha de tovenaar (een beslissende figuur voor hem), en Philemon, de wijze tovenaar die zijn innerlijke goeroe werd. Deze levendige fantasierijke en dromerige ervaringen werden tijdens de Eerste Wereldoorlog intenser.

Carl Jung probeerde een betekenis te vinden voor alles wat hij meemaakte. Om dit te doen, zou hij opzettelijk een bepaalde fantasie in een wakende staat oproepen en er dan in gaan. Het was alsof iemand een abstract schilderij binnenging en de surrealistische symboliek ervan probeerde te begrijpen.

“Het grote werk begint.

Welk grote werk?

Het werk dat nu gedaan moet worden. Het is een groot en moeilijk werk. (…) Je bent te lang bewusteloos geweest. Nu moet je naar een hoger bewustzijnsniveau gaan.

Ik ben klaar. Wat is het? Vertel het me!
Je moet luisteren: geen christen meer zijn is eenvoudig. Maar hoe zit het daarna? Nou, er moeten meer dingen komen. Alles wacht op je. En jij? Je blijft stil en hebt niets te zeggen. Maar je zou je moeten uitspreken. Waarom heb je de openbaring ontvangen? Je moet het niet verbergen. (…)

Maar wat is mijn roeping?

De nieuwe religie en haar verkondiging. “
Carl Jung, De zwarte boeken-

Jungs zwarte boeken

Ze onthullen een boodschap voor de mensheid

We kunnen ons afvragen welke boodschap Carl Jung ons in deze boeken heeft achtergelaten.

Er is één onmiskenbaar feit dat we begrijpen over Jung, de vader van de analytische psychologie, en zijn theorie van het onbewuste. Het is het feit dat niet alleen ons geheugen of zijn collectieve erfenis in ons onbewuste leeft en ons allemaal, als mensen, verenigt. In feite bevat ons onbewuste creatieve en transformerende zaden.

Wat betekent dit? Het betekent dat Jung op zijn innerlijke transformatieve reis antwoorden wilde vinden om te evolueren, om verlichting en dus vrijheid te vinden. Inderdaad, in zijn turbulente omgeving verlangde hij naar wijsheid, zingeving en transcendentie.

De publicatie van deze boeken op dit specifieke moment in de tijd is zeer relevant. De boodschap van Jung is eenvoudig en duidelijk. We moeten een hoger bewustzijnsniveau bereiken. Als mensen moeten we bouwen aan een betere wereld.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Jung, Carl (2020) The Black Books: Facsimile Edition. WW Norton & Co; Slipcased Edition. Slipcased 
  • Jung, Carl Gustav (2010, 2019). «Liber Novus: el Libro rojo de C. G. Jung: Sonu Shamdasani». El Libro rojo
  • Jung, Carl Gustav (1961). Aniela Jaffe, ed. Memories, Dreams, Reflections. pp. 170–198.
  •  Lance S. Owens, “The Hermeneutics of Vision: C. G. Jung and Liber Novus“, The Gnostic: A Journal of Gnosticism, Western Esotericism and Spirituality Issue 3, July 2010. ISBN 978-1906834043 Online edition, pg. 2 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.