De vrouwelijke archetypen, volgens de Griekse mythologie

De vrouwelijke archetypen van de Griekse mythologie zijn vertegenwoordigd in de verschillende Olympische godinnen. Ze spreken over verschillende manieren van zijn, voelen en handelen.
De vrouwelijke archetypen, volgens de Griekse mythologie

Laatste update: 08 december, 2021

Vrouwelijke archetypen zijn gedragspatronen die aanwezig zijn in de psyche van vrouwen en in hun collectieve onbewuste. Ze komen overeen met gedeelde functies die niet altijd expliciet zijn, maar die modellen creëren. Ze worden vaak vertegenwoordigd in verschillende mythologieën.

We vinden zo’n voorbeeld van vrouwelijke archetypen in de Griekse mythologie. In feite vertegenwoordigen de verschillende klassieke godinnen bepaalde modellen die ook voorkomen in mythen en legendes van andere culturen.

Hoewel vrouwelijke archetypen overeenkomen met verschillende representaties van vrouwen, zijn deze eigenschappen ook bij mannen te vinden. Ze hebben echter de neiging om op een andere manier te worden gemodelleerd. Ze zijn ook aanwezig in moderne mythen, waar ze worden belichaamd in influencers, filmheldinnen en beroemde figuren.

Als stieren en leeuwen wisten hoe ze moesten schilderen, zouden ze de goden schilderen als stieren en leeuwen .”

Xenophanes

De Griekse vrouwelijke archetypen

De Griekse mythologie is buitengewoon rijk aan vrouwelijke archetypen. Geleerden classificeren ze in drie groepen. Dit zijn de maagden, de kwetsbaren en de alchemistische of transformerende godinnen.

De maagdelijke godinnen vertegenwoordigen de onafhankelijke, zelfvoorzienende kwaliteit in vrouwen. De kwetsbare godinnen zijn relatiegericht. Ten slotte vertegenwoordigt de categorie alchemistische of transformerende godinnen liefde en schoonheid, erotische aantrekkingskracht, sensualiteit, seksualiteit en nieuw leven. Er waren in totaal zeven Griekse godinnen. Hieronder bespreken we ze.

1. Artemis, de krijger

Artemis was een maagdelijke godin die autonomie en verzet vertegenwoordigde. We zouden kunnen zeggen dat haar archetype overeenkomt met het soort vrouwen dat de mannelijke macht uitdaagt: de feministen.

Bovendien bewaren ze hun emotionele afstand. Dit maakt ze gesloten en ontoegankelijk. Ze maken goede vrienden of zussen van andere vrouwen, maar onderhouden gespannen relaties met mannen.

Standbeeld van Artemis

2. Athena, de strateeg

Athena was een van de maagdelijke godinnen die het mannelijke uitdaagde. Haar archetype staat voor mentaal vermogen, berekening, scherpzinnigheid en een gebrek aan empathie. Deze vrouwen zijn zowel praktisch als realistisch.

In feite is het van alle vrouwelijke archetypen degene die mannelijkheid het dichtst benadert. Inderdaad, ambitie en succes domineren hen en ze hebben enorme capaciteiten om allianties met mannen aan te gaan.

3. Hestia, de wijze vrouw

In tegenstelling tot Athena, de godin, bezat Hestia een intelligentie die werd uitgedrukt als wijsheid en niet als een strategie. Hestia-archetypen zijn gevoelig en intuïtief, eenzaam van aard en niet-materialistisch.

Bovendien genieten deze vrouwen van spiritualiteit en ondergaan ze verrijkende introspectieprocessen. In feite vertegenwoordigt het Hestia-archetype de spirituele essentie van een vrouw.

4. Hera, de vrouw

Binnen deze vrouwelijke archetypen is de godin Hera degene die vrouwen vertegenwoordigt als scheppers van relaties. Haar archetype is extreem emotioneel en gevoelig.

Deze vrouwen hebben een groot vermogen om hechte en gepassioneerde banden met mannen aan te gaan. Ze worden meestal gedomineerd door woede, jaloezie en wraakzucht en daarom worden ze als kwetsbaar geclassificeerd. Ze zijn echter loyaal tot het einde.

5. Demeter, de moeder

Demeter was een lichtgevende figuur die alles om haar heen bevruchtte en liet groeien en ontwikkelen. Deze archetypen zijn gevoelig en helpen anderen.

Bovendien zijn ze genereus en koesteren ze degenen die ze onder hun hoede verwelkomen. Aan de andere kant hebben ze de neiging om afhankelijkheidsbanden te creëren en te koesteren. Daarnaast zijn ze ook vatbaar voor depressie. Nogmaals, Demeter was een kwetsbare godin.

6. Persephone, het meisje

Het archetype van het eeuwige meisje dat zich aan niets of niemand bindt omdat een beslissing nemen betekent dat je andere keuzes moet elimineren.

Persephone-archetypen zijn flexibel, maar ze moeten leren om toezeggingen te doen. Zo niet, dan worden ze onderworpen aan de wil van anderen. Daarnaast symboliseert Persephone ontvankelijkheid en intuïtie. Ze is de laatste van de kwetsbare godinnen.

7. Aphrodite, de minnaar

Aphrodite is de enige alchemistische godin. Haar essentiële eigenschap was creativiteit. Aphrodite-archetypen zijn emotioneel, sensueel en houden van schoonheid. Ze willen de werkelijkheid verbeteren om het aangenamer te maken en weten hoe ze van het leven kunnen genieten. Aan de andere kant kunnen ze echter vluchtig en impulsief zijn.

Aphrodite

Eén vrouw, veel vrouwelijke archetypen

Vrouwen dragen alle vrouwelijke archetypen in zich. In de regel manifesteert een van hen zich echter meer dan de andere. Niettemin kan het dominante patroon in de loop van de tijd of door evolutionaire processen veranderen.

Zoals bij alle archetypen heeft elk een lichte en een donkere kant. De lichte kant verwijst naar zijn deugden en de donkere naar een verkeerde voorstelling ervan. Het zijn geen formele psychologische classificaties. Ze vormen echter wel een aanknopingspunt voor reflectie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Estramiana, J. L. Á., Galdós, J. S., & Ruiz, B. F. (2007). De Moscovici a Jung: el arquetipo femenino y su iconografía. Athenea digital: revista de pensamiento e investigación social, (11), 132-148.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.