De zee is een onuitputtelijke bron van gezondheid

De zee is een onuitputtelijke bron van gezondheid

Laatste update: 09 april, 2019

De zee en onze gezondheid zijn sterk met elkaar verbonden. Dit geldt vooral omdat onze hersenen positief reageren op een dergelijke omgeving: ze zijn beter in staat te ontspannen, de perceptie ervan verbetert, de creativiteit neemt toe en de mentale scherpte wordt groter. Maar weinig plaatsen zijn net zo rustgevend als een warm strand, met het geluid van een golvende zee op de achtergrond en de koelte van die zoute bries op onze wangen.

Zeelieden, surfers en biologen zeggen altijd hetzelfde: de zee heeft een betoverende kracht. De zee trekt aan, fascineert en heeft sinds mensenheugenis een mysterieuze aantrekkingskracht op mensen. De ondoorgrondelijke oppervlakte van het blauwe water wekt een breed scala aan sensaties bij ons op. Soms is het misschien al genoeg om alleen even de kust op te zoeken om op te laden en te ontdekken hoe snel onze stemming hierdoor verbetert.

“De oceaan is ouder dan de bergen en wordt bevolkt door de herinneringen en de dromen van de tijd.”

-Lovecraft-

Het volstaat om de bekende praktijk van Victoriaanse artsen voor hun patiënten weer even op te rakelen. Die mensen die lijdden aan melancholie, tuberculose of gewoon liefdesverdiet kregen van deze artsen het advies om zeelucht in te ademen. Daarom zijn de stranden sinds mensenheugenis een ideale therapeutische hulpbron voor zowel de rijken als de armen. En het werkte. Dit komt door de kracht die de zee heeft om onze stemming te verbeteren. En omdat de zee en onze gezondheid een speciale relatie hebben die de wetenschap blijft bevestigen.

De zee in een bossig gebied

De zee en onze gezondheid: het therapeutische effect van wateromgevingen

In 2011 toonde een onderzoek dat werd uitgevoerd door het Center of Sanitary Engineering van de Universiteit van Zweden aan dat wateromgevingen ons gevoel van welzijn verbeteren en een positief effect hebben op onze gezondheid. Daarom genereren zowel de zee als rivieren en meren veranderingen in onze mentale gemoedstoestand, in onze hersenen en in ons eigen lichaam.

Dit zit er achter het mysterie en de fascinatie voor die blauwe scènes die zoveel auteurs vastbesloten zijn om te beantwoorden. Een van hen was de bekende zeebioloog, Sir Alister Hardy. Hij staat bekend om zijn deelname aan een van de eerste expedities naar Antarctica in 1925. Volgens hem reageert ons lichaam goed op een gezonde omgeving.

Toen mensen de savanne verlieten, de kust bereikten en de zee ontdekten, vonden er enkele veranderingen plaats. Plotseling hadden we toegang tot nieuw voedsel, vooral het soort voedsel dat rijk was aan omega 3-vetzuren, een voedingsstof die essentieel is voor de ontwikkeling en gezondheid van de hersenen. Ook zou het therapeutische effect van de zee, met zijn krachtige stimuli, een vroege en zeer krachtige verbinding kunnen creëren.

Een van de mensen die hierin geïnteresseerd waren, was Dr. Jenny Roe van de Heriot-Watt University in Edinburgh. Haar studie onthulde dat wanneer mensen worden blootgesteld aan de zee, er een hele reeks fysiologische reacties plaatsvindt. Er worden endorfines vrijgegeven, ons cortisolniveau gaat omlaag en er worden alfagolven gegenereerd in onze hersenen. Dat vroege contact van de hominidae met de zee waardoor er een band tussen hen ontstond, heeft een indruk op ons achtergelaten die nog steeds bestaat. Deze indruk herinnert ons aan de voordelen ervan: het onmiskenbare effect dat de zee kan hebben op iemands welzijn.

De helende kracht van de zee

De zee en onze gezondheid zijn aan elkaar verbonden. De zee produceert namelijk wat veel wetenschappers de “blauwe gezondheid” noemen. We vatten de blauwe gezondheid samen als:

De blauwe geest

  • Onze hersenen reageren zeer positief op het zien van water. Erop reflecteren, het ruiken en het voelen kunnen de hersenen in een staat van volledige ontspanning brengen. Deze ideale staat van kalmte bevordert de afgifte van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine, die ons gevoel van geluk vergroten.
  • De zee drijft ook onze creativiteit aan, vermindert angst en verbetert basale cognitieve processen zoals ons geheugen en ons aandachtsvermogen.

Ideaal voor de luchtwegen

Die zoute lucht is een geschenk voor het welzijn van onze luchtwegen. Het lost verstoppingen op, reinigt de longen, bevordert de ademhaling en heeft bovendien een antibiotisch effect. De zee is ideaal voor mensen met astma en allergieën.

Vrouw die in de zee staat

Verbinding en kracht

Zowel het geluid van de zee als het aanschouwen van de bewegingen die het maakt en de kleuren en ongelooflijke onmetelijkheid ervan kunnen het ontstaan van alfagolven in onze hersenen bevorderen. We betreden een staat van kalmte en de verbinding die we voelen met onszelf verbetert. Daarnaast draagt volgens een studie die gepubliceerd werd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine ook de lucht die van de zee afkomt bij aan deze staat van ontspanning en verbondenheid met zichzelf.

Zeelucht is namelijk geladen met negatieve ionen. Dit werk onthult dat deze negatieve deeltjes worden geproduceerd in alle natuurlijke wateromgevingen: de zee, rivieren, watervallen, enz. Het effect ervan bevordert de productie van serotonine. Daardoor komen we terecht in een staat van innerlijke balans die ons op zijn beurt weer energie geeft. Het bevordert onze creativiteit, motiveert ons, geeft ons de moed om met onszelf te dealen en vergroot onze interesse om te socialiseren.

Maar we mogen ook dit belangrijke aspect nooit vergeten. De zee en onze gezondheid zijn direct aan elkaar verbonden omdat de zee ons in staat stelt om vitamine D te absorberen. Zoals je waarschijnlijk wel weet, is deze vitamine belangrijk voor een hoop levensprocessen. Laten we daarom, als we er de kans voor krijgen, eens luisteren naar onze instincten, naar die primitieve stem die weet en begrijpt dat de zee een goede plek is om de dag door te brengen. Het is de moeite waard, het is vooral de gezondheidsvoordelen meer dan waard. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.