De vreemde aantrekkingskracht van eigenaardige mensen

Eigenzinnig zijn is geen bedreiging, het is een daad van moed. In feite kan het hebben van charisma, een unieke stijl, non-conformistisch zijn en het negeren van conventies soms schokkend zijn, maar ongetwijfeld altijd de aandacht trekken.
De vreemde aantrekkingskracht van eigenaardige mensen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Eigenaardige mensen zijn de buitenbeentjes van onze samenleving, maar ze zijn ook essentieel. Waarom? Omdat ze anders durven te redeneren en te handelen. Inderdaad, in een wereld ons aanmoedigt om identiek te zijn en op dezelfde manier te denken, kan eigenaardigheid een hele uitdaging zijn.

Het zal je misschien verbazen te ontdekken dat men de Dag van de Eigenaardige Mensen elk jaar op 10 januari viert. Dit komt door een beweging die is ontstaan op internet en sociale media. Het doel was om de bevolking bewust te maken van het belang van het niet vooroordelen over mensen.

Hoewel het waar is dat het enkelvoud, het vreemde en het eigenaardige aantrekkelijk kan zijn, worden ze vaak ook afgewezen. Alleen door de gewoonte van vooroordelen te verminderen, leren we dit soort mensen kennen die soms behoorlijk inspirerend kunnen zijn.

Misschien ben je er zelfs zelf een zonder het te weten, iemand die een ander perspectief heeft dan anderen en die graag anders leeft.

Ik wil belangrijk zijn, door anders te zijn.

Sylvia Plath

Jongen die tussen bergen loopt die de bijzondere mensen symboliseren
Er zijn veel mensen die eigenaardig zijn, maar die niet echt hun bijzonderheden durven te tonen uit angst om beoordeeld te worden.

Kenmerken van eigenaardige mensen

Dat er eigenaardige mensen zijn, is het beste wat een samenleving kan overkomen. Immers, alleen degenen die de mal durven te doorbreken, op een innovatieve manier denken en hun eigen persoonlijkheden ontwikkelen, vrij van het conventionele, brengen een echte vooruitgang in de wereld. Toch kan anders zijn vaak een behoorlijke bedreiging zijn.

Er is één ding dat we duidelijk moeten maken. Een eigenaardig persoon is niet iemand die een bril draagt zonder glas erin. Het zijn niet degenen die hun kleding binnenstebuiten dragen of duidelijk asociaal gedrag vertonen.

In feite betekent eigenaardigheid dat je de dingen anders onder ogen ziet en waarneemt dan de rest. Meestal op een effectievere en creatievere manier. Wanneer deze mensen echter hun unieke karakters durven te demonstreren, worden ze eruit gepikt, bekritiseerd en zelfs verbannen.

Ze zijn als de spijker die uitsteekt en vervolgens wordt geraakt door een hamer om hem gelijk te maken aan de andere. Onze samenleving heeft inderdaad een filter van subtiele hypocrisie.

Daarin worden we allemaal aangespoord om uniek en authentiek te zijn. Als iemand dat echter durft te zijn, degradeert men hem of haar. Hoeveel we bijvoorbeeld ook praten over diversiteit of deze verdedigen, feit blijft dat het zwarte schaap altijd bekritiseerd wordt.

Maar ondanks kritiek en vooroordelen blijft er een instinctief beroep op eigenzinnige mensen. In feite is het gebruikelijk om een soort psychologische ambivalentie jegens hen te voelen. Ze fascineren en verontrusten tegelijk. Ze trekken aan en irriteren. Dat komt omdat al het andere de neiging heeft om ons te laten nadenken over onszelf.

Dus hoe zijn deze eigenaardige mensen echt?

Ze bootsen het conventionele niet na

Een opmerkelijk aspect van hen is dat ze de neiging hebben om niet op te gaan in de conventionele meningen en opvattingen.

Het zijn mannen en vrouwen die openstaan voor wat anders is. Ze zijn nieuwsgierig naar de donkere kant van de maan (om zo te zeggen). Het soort persoonlijkheden dat altijd probeert te weten wat men juist niet zegt. Mensen die zich niet conformeren aan algemene meningen.

Eigenaardige mensen denken holistisch en kritisch

Holistisch en kritisch denken is een hulpmiddel dat we allemaal zouden moeten toepassen. Niettemin, in een realiteit die wordt gekenmerkt door dubieus nieuws, constante en vaak bevooroordeelde informatie, zijn het alleen eigenaardige mensen die koppig genoeg zijn om aan alles te twijfelen. Hun benadering is altijd kritisch en holistisch.

Om deze reden zijn ze in staat om nieuwe ideeën te abstraheren van wat ze lezen of zien. Ze maken vergelijkingen en verbanden om een bredere en meer uniforme visie te krijgen op waar ze naar kijken.

Ze zijn gericht op constante innovatie

Normatief is saai. Het conventionele is de roest die onze samenleving vaak veroudert en haar versnellingen vertraagt. Aan de andere kant hebben eigenaardige mensen een blik die gericht is op het eigenaardige.

Die probeert te innoveren en ernaar streeft vooruitgang, veranderingen en revoluties te bevorderen. Dit bereiken ze door een aanpak toe te passen die altijd creatief, gedurfd en grensverleggend is.

Ze weten dat hun gedrag en houding kritiek kunnen opleveren, maar ze zijn er niet bang voor. Omdat ze een open geest hebben en niet toegeven aan inflexibiliteit. In feite hebben ze medelijden met mensen met een starre denkwijze.

Gelukkige vrouw met een hoog gevoel van eigenwaarde die eigenaardige mensen vertegenwoordigt

Eigenaardige mensen zijn inspirerend

Eigenaardige mensen verschillen in hun manier van denken, omgaan met, reageren op uitdagingen en verwerken van de werkelijkheid. Dit maakt dat velen van hen fungeren als dynamische agenten van de samenleving zelf. Ze inspireren en sporen ons aan om onze oude denkpatronen te doorbreken door ons te laten nadenken en bepaalde aspecten van ons leven te herformuleren.

Alles wat ongewoon of vreemd is, komt meestal op een ongemakkelijke manier tot leven. Dat komt omdat deze dingen ons uitdagen. Ze dwingen ons om veel van de dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen te heroverwegen.

Natuurlijk is dit niet altijd gemakkelijk of comfortabel, maar we laten ons geleidelijk aan omarmen door deze nieuwe stroming en vreemde maar innovatieve geest. In het licht hiervan is het hoog tijd dat we stoppen met vooroordelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Forgas, J. P. (1992). On mood and peculiar people: Affect and person typicality in impression formation. Journal of Personality and Social Psychology, 62(5), 863–875. https://doi.org/10.1037/0022-3514.62.5.863
  • Henrich, Joseph & Heine, Steven & Norenzayan, Ara. (2010). The Weirdest People in the World?. The Behavioral and brain sciences. 33. 61-83; discussion 83. 10.1017/S0140525X0999152X.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.