De voor- en nadelen van online leren
Online leren of e-learning is studeren met behulp van informatie- en communicatietechnologieën. Net als andere vormen van leren is het gericht op het overbrengen van kennis. Het heeft drie belangrijke voordelen ten opzichte van traditioneel leren:
- Mensen die in geografisch geïsoleerde gebieden wonen, kunnen studeren.
- Het voldoet aan de vraag naar voortdurend verbeterde en bijgewerkte kennis.
- In de meeste gevallen bespaart het mensen zowel geld als tijd.
Maar ondanks deze voordelen blijkt uit de statistieken dat 60 procent van de mensen afhaakt. Waarom? In dit artikel bespreken we de kenmerken van online leren, inclusief de rol van de docent. We geven ook enkele aanbevelingen voor de algehele verbetering ervan.
De kenmerken van online leren
Online leren geeft elke individuele leerling de kans om in zijn eigen tempo en volgens zijn eigen persoonlijke behoeften te leren. Dit betekent echter ook dat de leerling zelf moet leren. Daarom moeten ze zelfredzaam en gedisciplineerd zijn.
Al het leren gebeurt op individuele basis en met behulp van digitale apparaten. Daarom kan de leerling zich geïsoleerd voelen. Bovendien kan dit feit, in combinatie met de herinneringen van de leerling aan het oorspronkelijke onderwijsmodel, van invloed zijn op hun motivatie om hun studie uit te voeren.
Gelukkig is de huidige tendens op het gebied van online leren om de interactie tussen verschillende leden van de onderwijsgemeenschap te vergroten. Dit verbeterde gevoel van interactie helpt om het aantal afhakers te verminderen.
Online leren stelt mensen in staat om te studeren door meerdere bronnen te combineren in verschillende formaten voor de weergave van informatie. Bijvoorbeeld video’s, audio, teksten, enz. Het geeft de leerling toegang tot een breed scala aan informatie. Dit zou een veel ingewikkelder proces zijn als ze op de traditionele manier zouden leren.
Andere kenmerken maken online leren voordeliger. Bijvoorbeeld de mogelijkheid van snelle feedback bij beoordelingen, het gemakkelijk bijwerken van de inhoud en actief en betekenisvol leren.
De rol van de leraar
In de wereld van online leren moet de leraar specifiek voorbereid zijn om aan de behoeften van de leerlingen te voldoen. Hierbij verstrekt hij niet alleen informatie, in tegenstelling tot de traditionele rol van docent. In feite moeten ze optreden als een ontwerper van gemedieerde leersituaties (Cabero, 2006).
Individuele begeleiding is een fundamenteel hulpmiddel bij online leren. Online leerkrachten moeten nadenken over vragen als: Hoe kan ik de samenwerking tussen mijn leerlingen bevorderen? Hoe organiseer ik het virtuele platform? Hoe organiseer ik de beoordelingscriteria (werkvoorbereiding, aanwezigheid, deelname aan forums, etc.)?
Methoden om online leren te verbeteren
Julio Cabero (2006) stelde een aantal maatregelen voor om goede online leerpraktijken te garanderen:
- Zorg voor duidelijke handleidingen voor leerlingen voor interactie met hun docenten.
- Faciliteer samenwerking tussen leerlingen via goed opgezette discussies.
- Plan projecten die tijdens de les moeten worden uitgevoerd.
- Geef leerlingen snel feedback over hun voortgang.
- Geef persoonlijke feedback aan leerlingen. Dit omvat lof of opbouwende kritiek.
- Deadlines stellen.
- De motivatie van leerlingen verhogen door hen zelf de onderwerpen van hun projecten te laten kiezen.
Soms maken docenten fouten bij het ontwerpen van online leerprojecten. Ze ontwerpen bijvoorbeeld de inhoud alsof deze traditioneel of klassikaal wordt onderwezen.
Maar net zoals de leerkracht zich moet aanpassen aan de digitale omgeving, moet ook de inhoud worden aangepast. In feite moeten docenten verschillende manieren gebruiken om informatie weer te geven zonder de inhoud van de cursus te verliezen. Een andere fout die ze soms maken is dat ze technologie een belangrijkere rol geven bij het leren dan de onderwijsprocessen zelf.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Cabero Almenara, J. (2006). Bases pedagógicas del e-learning. Didáctica, Innovación y Multimedia, (6), 000-0.