De vijf meest onjuiste uitspraken in de geschiedenis

De vijf meest onjuiste uitspraken in de geschiedenis
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 23 juni, 2018

De waarheid is in vele gevallen niet absoluut. Het is een dynamische werkelijkheid. Wat vandaag waar is, kan morgen niet waar zijn. Dat is vooral relevant in verband met alles dat met de wetenschap te maken heeft en met iets dat vele mensen vergeten. Het is ook de reden waarom ze uitdrukkelijke uitspraken doen die later erg verkeerd blijken te zijn. We laten je in dit artikel kennismaken met de vijf meest onjuiste uitspraken in de geschiedenis.

Er zijn vele “absolute waarheden” die aan flarden gescheurd zijn  als gevolg van de ontwikkeling van kennis en van de werkelijkheid. De mensheid heeft eigenlijk die mensen op de brandstapel gezet of gevangen genomen die het lef hadden dingen te zeggen die de maatschappij als vals beschouwde. Later stellen we vaak vast dat die “ketters” gelijk hadden.

“Het meest filosofische deel van de geschiedenis is de dwaasheden die mensen begaan zijn, bekend te maken.”

-Voltaire-

In het algemeen zijn het de intellectuele of politieke gezagsdragers die het lef hebben om categorische uitspraken te doen en die geloven dat ze de waarheid vertellen. Wanneer ze dit doen, dan vergeten ze iets. Want hoe intelligent we als mensen ook zijn, we zijn vaak slechts in staat om één stuk van een werkelijkheid te begrijpen. Het maakt inderdaad deel uit van het geheel. Maar omdat het van nature onvolledig is, leidt het ons tot verkeerde conclusies.

Het is altijd goed dat je onthoudt om twee keer na te denken vóór je een of andere absolute uitspraak doet. Het is de moeite waard om wat gezond scepticisme te hebben over de dingen waarvan je denkt dat ze waar zijn. Want doe je dat niet, dan loop je het risico te eindigen als die personen die enkele van de meest beroemde onjuiste uitspraken in de geschiedenis gedaan hebben.

Vliegen is onmogelijk, één van de meest onjuiste uitspraken in de geschiedenis

Lord Kelvin, de voorzitter van de Royal Society of London, heeft deze beroemde uitspraak gedaan. “Vliegmachines die zwaarder dan lucht zijn, zijn onmogelijk.” Hij geloofde niet dat hij aan het gissen was. Want de studies van die tijd “bewezen” het.

De gebroeders Wright hadden kennis over fietsen, maar ze waren niet op de hoogte van de deskundige mening van Lord Kelvin. Dat is de reden dat ze geen scrupules hadden om te experimenteren. En zoals je weet, hebben zij uiteindelijk het vliegtuig uitgevonden.

Onjuiste uitspraken in de geschiedenis

De “nutteloosheid” van de radio

” De draadloze muziekdoos heeft geen voorstelbare commerciële waarde. Wie wil voor een boodschap betalen die naar niemand in het bijzonder gestuurd wordt?” We schrijven dit citaat toe aan het bedrijf David Sarnoff and Associates. Men gelooft dat ze deze uitspraak deden, toen iemand hen in de jaren twintig voorstelde om in de radio te investeren.

Ze hadden geen idee dat ze met die monumentale vergissing geschiedenis zouden schrijven. Want het is zeker één van de meest onjuiste uitspraken in de geschiedenis van de mensheid. We hebben geen idee wat ze later dachten toen de radio de wereld veranderde.

De Britten hebben geen telefoon nodig

“De Amerikanen hebben de telefoon nodig, maar wij niet. We hebben genoeg jonge boodschappers.” William Preece was het hoofd van de ingenieursafdeling van de British Postal Service. Dit citaat is zijn antwoord toen hij in 1878 voor het eerst over de telefoon hoorde. Hij was ervan overtuigd dat hij informatie te horen kreeg over een nutteloze uitvinding.

Dit gebeurt vaak met bazen en toezichthouders. Ze zijn gewend de controle over hun omgeving in handen te hebben. Ze vinden het ook gewoon dat alles gaat zoals zij dat willen. Deze arrogantie leidt tot vergissingen, net als in dit beroemde geval.

Onjuiste uitspraken in de geschiedenis

Toen de televisie geen toekomst had

Darryl Zanuck was een filmdeskundige in de Verenigde Staten. In 1946 vertelden mensen hebben over de televisie. Hij was er zeker van dat deze uitvinding zou falen. Dit is één van zijn uitspraken. “Mensen zullen het snel zat zijn om elke avond naar een doos van multiplex te staren.”

Dit is een geweldig voorbeeld van wishful thinking. De oude Zanuck was waarschijnlijk bang dat deze nieuwe uitvinding de mensen weg zou houden van de film. Daarover had hij gelijk, maar niet over de toekomst van de televisie. We hebben ook gezien dat zijn angsten eigenlijk ongegrond waren. Want de waarheid is dat film en cinema vandaag springlevend zijn.

Post ontvangen via raketten

Arthur Summerfield was een Noord-Amerikaans politicus. Hij was ook één van de directeurs van de United States Postal Service. Summerfield was een nieuwsgierige en optimistische man. Bovendien slaagde hij erin om één van de meest onverstandige en onjuiste uitspraken in de geschiedenis te doen.

In 1959 zei hij het volgende: “Vóór de mens de maan bereikt, zal je post binnen enkele uren van New York naar Australië geleverd worden door geleide raketten. We staan op de drempel van de postbezorging via raketten.”   Summerfield heeft zelfs een brief verzonden die vastgemaakt was aan een onderzeese raket. Toch heeft zijn kleine uitvinding nooit vruchten afgeworpen. Hij is daarentegen wel de geschiedenis ingegaan met deze indrukwekkende blunder.

Onjuiste uitspraken in de geschiedenis

De waarheid is de sleutel tot kennis

Hoe meer je weet, hoe meer je moet beseffen dat er zo veel is dat je niet weet. Wanneer je overdreven vertrouwen hebt in jouw meningen en kennis, dan leidt dit tot het maken van fouten die kunnen grenzen aan het absurde. De waarheid is een lastig en veranderend iets. Het is belangrijk dat je onthoudt dat we meestal slechts een klein deel van de volledige waarheid zien.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.