De vijf beste citaten van Goethe

De vijf beste citaten van Goethe

Laatste update: 23 oktober, 2019

Enkele  van de beste citaten uit de volledige Duitse literatuur zijn afkomstig van Goethe. Deze geweldige man van de letteren was niet alleen een schrijver maar ook een dichter, toneelschrijver en wetenschapper. Zijn wijsheid reikte van de geneeskunde tot de theologie, van de natuurkunde tot de poëzie. In dit artikel geven we jou de vijf beste citaten van Goethe.

Het hoogtepunt van de literaire carrière van Goethe was Fausto. Hij schreef echter ook de omstreden briefroman Het lijden van de jonge WertherHet was zo’n succes dat het een golf van zelfmoorden bij de jeugd uitlokte. Hier komt de naam het Werthereffect vandaan.

Goethe bleef zijn hele leven lang leren en zich interesseren voor de wereld. De eigenaardigheid van Goethe kunnen we situeren in de Sturm und Drang-beweging die een voorloper was van de literaire Romantiek.

De vijf beste citaten van Goethe

Wat kenmerkt het schrijven van Goethe? Het ongemak met de moderne maatschappij, de toespelingen op hekserij en de duivel en sentimentele verheerlijking. We willen enkele citaten van Goethe met je delen. Ze zitten vol wijsheid en intelligentie.

“Er is geen verleden dat we kunnen terugbrengen door ernaar te hunkeren. Er is alleen een eeuwig nu dat vanuit het verleden iets nieuw en beter bouwt en schept.”

Voor Goethe moet het verleden in het verleden blijven. Gewoon niet denken is niet genoeg. Volgens deze levensfilosofie moeten we handelen. Wegens de Franse Revolutie kwam Goethe zelf in een verschrikkelijke depressie terecht. Hij begreep niet waarom de sociale instellingen gingen veranderen en zelfs nog minder waarom bloed vergoten werd om dit te verwezenlijken.

Gevangen blijven in het verleden creëert alleen maar problemen. Het laat ons niet toe het geluk te waarderen dat we in het heden hebben. Donkere tijden zullen komen maar vóór het zover is, moet je genieten van wat je hebt.

Quotes van Goethe

“Iedereen wil iemand zijn; niemand wil groeien.”

Hier heeft Goethe het over hoe iedereen herkend en bewonderd wil worden. Niemand denkt er echter aan om over zichzelf als persoon na te denken. Wanneer ze beroemd en rijk zijn, stoppen mensen om zichzelf te polijsten en volmaakter te maken. Ze blijven stilstaan en vergeten om te groeien. Ze zitten gevangen in de bubbel van hun eigen ijdelheid.

Als we meer aan groeien dan aan zijn denken, dan zal de wereld misschien een betere plek worden. Het is een enorme vergissing je potentieel op te geven in functie van aanpassing.

“Talent wordt in afzondering gevoed. Karakter wordt op de stormachtige zeeën van de wereld gevormd.”

Het is ironisch dat een lid van Sturm und Drang iets als dit zou zeggen. Goethe had een nogal onstuimig karakter. Hij was creatief, nieuwsgierig, rusteloos en dat is de redend dat hij triomfeerde. En hij geloofde dat eenzaamheid en momenten van afzondering noodzakelijk waren voor iedereen die wenste om enige intellectuele deugd te hebben.

Iedereen van ons heeft kwaliteitsvolle tijd nodig voor zichzelf. Om op intellectueel vlak volwassen te worden moet er een evenwicht zijn tussen activiteit en rust. Anders zullen we niet in staat zijn om ook maar iets te verwezenlijken dat de moeite waard is.

Goethe over talent en karakter

“Als je een individu behandelt zoals hij is, dan zal hij blijven hoe hij is. Behandel je hem echter alsof hij is wat hij zou moeten en kunnen zijn, dan zal hij worden wat hij moet zijn en kan zijn.”

Met dit citaat vat Goethe de mythe van Pygmalion en Galatea samen. Volgens de legende maakt Pygmalion, een beeldhouwer uit Cyprus, een beeldhouwwerk dat gebaseerd is op zijn ideale vrouw. Hij aanbidt het zozeer dat Afrodite, de beschermster van Cyprus, medelijden met hem krijgt. Ze verandert het beeldhouwwerk in een echte vrouw.

Deze mythe is eigenlijk de basis van het beroemde Pygmalioneffect. Als je een persoon behandelt als een mislukking, zelfs als ze in hun werk geweldig uitblinken, dan zullen ze uiteindelijk falen. Als je hen anderzijds aanmoedigt en laat geloven dat ze het kunnen doen, dan zal hun eigen gedrag ervoor zorgen dat ze triomferen.

“Het is een grote vergissing om zichzelf als meer te zien dan men is of als minder dan men waard is.”

Dit is één van de citaten van Goethe waarmee hij opnieuw de spijker op de kop slaat. Mensen geloven altijd dat ze beter zijn dan anderen. Het moment van de waarheid onthult echter alles. Het is fundamenteel dat je leert om van jezelf te houden. Iemand die bedrog en overdrijving gebruikt en zichzelf belangrijk vindt om indruk op anderen te maken, verdient geen afgunst. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.