De vele voordelen van schoolkantines

De vele voordelen van schoolkantines
Anet Diner Gutverg

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Anet Diner Gutverg.

Laatste update: 27 december, 2022

In dit artikelen hebben we het over de voordelen van schoolkantines. Ouders over de hele wereld blijven zich zorgen maken over de eetgewoonten van hun kinderen omdat ze weten hoe belangrijk het is dat hun kinderen gezond eten. Maaltijden kunnen echter veel strijd opleveren wat uiteindelijk leidt tot angst en afwijzing.

Dit kan veel invloed hebben op de relatie die ouders met hun kinderen hebben. Goede schoolkantines zouden daarom de oplossing kunnen zijn voor veel van onze voedselproblemen. Daarnaast bieden schoolkantines nog meer voordelen.

De schoolkantine is een service die de meeste scholen aanbieden. Voor de meeste scholen hoort een goede schoolkantine er zelfs bij, omdat ze weten dat de juiste voeding en eetgewoonten van levensbelang zijn tijdens deze levensfasen. In dit artikel kijken we daarom naar de vele voordelen die schoolkantines kunnen bieden.

Een lege maag is geen goede politieke adviseur.

-Albert Einstein-

Voordelen van schoolkantines

Schoolkantines bevorderen de ontwikkeling van hygiënische gewoonten en gezonde diëten. Bovendien kunnen kinderen op deze manier leren hoe ze hun bestek en servetten op de juiste manier moeten gebruiken.

Daarnaast kunnen ze leren welke lichaamshouding ze tijdens het eten moeten aannemen. Ook helpt eten in de schoolkantine kinderen om hun klasgenoten en het personeel in de kantine te respecteren, evenals om de juiste tafelmanieren te ontwikkelen.

Eten op school helpt kinderen bij het ontwikkelen van gezelschapsvaardigheden.

Kinderen die op school eten

Eten in de schoolkantine kan ook bijdragen aan het ontwikkelen van goede sociale vaardigheden. Dankzij schoolkantines kunnen kinderen tijd doorbrengen met hun klasgenoten buiten het klaslokaal, in een meer ontspannen en aangename omgeving.

Ze kunnen bijvoorbeeld aan tafel gaan zitten bij nieuwe vrienden en relaties aangaan met verschillende mensen of hun banden versterken met de mensen die ze al kennen.

Tegelijkertijd kan het jullie maaltijden thuis ook een stuk aangenamer maken. Vaak zullen kinderen namelijk geneigd zijn om de eetgewoonten die ze in de schoolkantine hebben verworden ook thuis toe te passen. Hierdoor hoeven jullie hier thuis minder aandacht aan te besteden.

Wanneer zou het handig zijn om je kind te laten eten in de schoolkantine?

Hieronder bespreken we een aantal situaties waarin het raadzaam zou zijn om je kind te laten eten in de schoolkantine.

Hij eet niet goed

Kinderen leren veel door middel van imitatie. De kans is dus groot dat wanneer je kind zijn vrienden gezond ziet eten, hij gemotiveerd zal zijn om dit zelf ook te doen.

In het bijzijn van hun ouders, merken kinderen dat hun ouders goed in de gaten houden wat ze wel en niet opeten. In de schoolkantine voelen ze deze druk vaak echter niet. Als gevolg daarvan kan deze situatie ertoe leiden dat ze zelf nieuwe voedingsmiddelen uitproberen.

Hij vindt het moeilijk om contact te maken met andere mensen

De schoolkantine is een zeer geschikte plek om herinneringen te delen en te socialiseren. Iedereen zit namelijk bij elkaar. Bovendien is de lunch het perfecte moment om te ontspannen, relaties op te bouwen en plezier te maken.

Als je niet veel tijd hebt om zijn lunch te bereiden

Een van de meest voorkomende redenen waarom ouders hun kinderen in de schoolkantine laten eten is omdat ze zelf geen tijd hebben om hun lunch voor te bereiden. Vaak resulteert dit in een broodtrommel vol ongezonde kant-en-klare hapjes. Veel schoolkantines bieden echter gezonde en uitgebalanceerde maaltijden aan.

De gezonde maaltijden van schoolkantines

Hij heeft een allergie

Allergieën zorgen ervoor dat kinderen zich anders voelen dan hun leeftijdsgenoten. De meeste schoolkantines zijn echter zeer goed afgestemd op de verschillende behoeften van kinderen, waardoor ze niet worden onderscheiden van hun leeftijdsgenoten of gediscrimineerd vanwege hun allergieën.

Hierdoor hebben kinderen de kans om samen met hun leeftijdsgenoten te eten zonder het gevoel te hebben dat ze raar zijn. Bovendien helpt dit hen hun allergieën te accepteren.

Schoolkantines helpen kinderen omgaan met routines en schema’s

In schoolkantines herhalen kinderen elke dag bepaalde stappen. Alle kinderen moeten deze stappen leren. En omdat hun tijd om te eten beperkt is, kunnen schoolkantines helpen om de concentratie van kinderen te bevorderen. Bovendien kunnen ze kinderen helpen om te leren niet te lang over hun maaltijden te doen.

De enige manier om je gezondheid te behouden, is om te eten wat je niet wilt, te drinken wat je niet lekker vindt en te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt.

-Mark Twain-

Een mooi gedekte tafel

Als we zelf geen gezonde eetgewoonten hebben

Soms willen we dat onze kinderen alles eten en gezond eten. Zelf houden we echter ook niet van alle soorten groenten en voedingsmiddelen. Het kan daarom zijn dat we zelf niet bepaald het beste voorbeeld zijn als het gaat om het ontwikkelen van een gezond en uitgebalanceerd dieet. Schoolkantines zijn vaak echter wel het perfecte toonbeeld van gezonde eetgewoontes


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.