De Tao van Poeh: hoe goed te leven volgens Winnie de Poeh en Taoïsme

De erfenis van wijsheid die het boek, De Tao van Poeh, je biedt, zal je betoveren. Benjamin Hoff gebruikt de charmante verhalen van Winnie de Poeh om aspecten van het Taoïsme op een eenvoudige en toegankelijke manier over te brengen. Wil je ze ontdekken?
De Tao van Poeh: hoe goed te leven volgens Winnie de Poeh en Taoïsme

Laatste update: 02 augustus, 2022

Benjamin Hoff, een kenner van de Aziatische cultuur, schreef De Tao van Poeh (1982) ‘s nachts terwijl hij als boomsnoeier in de Japanse tuin van Portland, Oregon werkte. Hij had er geen idee van dat dit originele boek 49 weken op rij een bestseller zou worden in de New York Times. Het was inderdaad een compleet succes en zelfs nu, zo’n 40 jaar later, wordt het nog steeds gezien als bijna een culthandboek.

Het klinkt als een boek gericht op kinderen, maar het is voor volwassenen. Het doet een aantrekkelijk voorstel, de leer van het Taoïsme verteld via de personages van de Winnie de Poeh verhalen. In feite belichaamt Poeh het taoïstische principe van ‘niet-handelen’ of eenvoudigweg zijn.

Ondertussen symboliseren de ondersteunende personages uit het beroemde Honderd Bunder Bos, zoals Iejoor, Uil, Knorretje en Teigetje, de zeer menselijke neiging om de eenvoudigste dingen ingewikkelder te maken. Het doel van de auteur was niets anders dan een meer elementaire, eenvoudigere, en ook gelukkigere manier van leven over te brengen. Een die gebaseerd was op het Taoïsme.

“Met andere woorden, alles heeft zijn eigen plaats en functie. Dat geldt voor mensen, hoewel velen dat niet lijken te beseffen, vastzittend als ze zijn in de verkeerde baan, het verkeerde huwelijk of het verkeerde huis.”

-BenjaminHoff, The Tao of Pooh-

Winnie de Poeh
Benjamin Hoff’s Tao of Pooh ziet eruit als een kinderboek, maar in werkelijkheid bevat het complexe filosofische ideeën.

De lessen van de Tao van Poeh

Benjamin Hoff’s, The Tao van Poeh probeert de waardevolle oefening van zelfreflectie aan te moedigen. Het is interessant dat de auteur reeds in de jaren 1980 de noodzaak van het ontwikkelen van deze competentie overwoog. Vandaag, in de 21e eeuw, is het nog noodzakelijker, aangezien de komst van nieuwe technologieën, sociale media en multitasking deze psychologische waarde heeft verzwakt.

Tegenwoordig heb je nauwelijks tijd om na te denken en te reflecteren over je gevoelens, gedachten en manier van leven. De haast, de zorgen, het gewicht van de onzekerheid en een realiteit die gedomineerd wordt door mobiele telefoonberichten verhinderen je om over jezelf na te denken.

Misschien kan het helpen om terug te gaan naar de eenvoudige dingen zoals wandelen door het bos met iconische figuren zoals Winnie de Poeh. Misschien ontdek je wel een aantal echt fundamentele lessen over geluk, vrede en persoonlijke vervulling.

Het combineren van de filosofie van het taoïsme met de klassieke avonturen die Alan Alexander Milne creëerde, was inderdaad een origineel voorstel dat vandaag de dag nog steeds de moeite waard is.

Leef op de Poeh-manier, zonder te proberen alles te controleren

Winnie de Poeh vertoont een levensstijl die harmonieert met het ‘wu wei’-principe. Met andere woorden, niets is belangrijker dan jezelf te laten gaan en te aanvaarden wat je niet kunt controleren. De klassieke boodschap van “Wees water, mijn vriend” en het “niet-handelen” dat Bruce Lee voorstelde, tonen een van de meest fundamentele principes van het Taoïsme.

Dit klassieke personage van het Honderd Bunder Bos lijkt misschien duister, lui en zorgeloos. Maar niemand weet zo te genieten van het hier en nu als hij. In feite geniet de vriendelijke beer als geen ander van de eenvoud van het alledaagse leven en de natuur.

Wil je echt gelukkig zijn? Je kunt beginnen met waardering te hebben voor wie je bent en wat je hebt. Wil je je echt ellendig voelen? Je kunt beginnen door ontevreden te zijn.”

– Benjamin Hoff, De Tao van Poeh

Ontspan, je verspilt je tijd niet

We leven in een maatschappij die gedomineerd wordt door haast. We weten niet hoe we moeten rusten en als we dat wel doen, voelen we ons schuldig omdat we niet productief zijn. De Tao van Poeh illustreert op een eenvoudige manier dat tijd nooit wordt verspild. In feite is elke seconde waardevol zolang we leven.

Maar we moeten wel weten hoe we onze tijd goed kunnen investeren. Er is een eenvoudige manier om dit te doen. Door ons te beperken tot simpelweg zijn. Niets meer. Dus ontspan en stop met gehaast te leven; vertragen betekent jezelf toestaan te genieten van wie je bent en wat er om je heen is.

De Tao van Poeh: vul je geest met dingen die er echt toe doen

Angsten, angsten, zorgen… De Tao van Poeh spreekt over het ‘sneeuwbal’-fenomeen. Het treedt op wanneer je gedachten hebt met een negatieve valentie. Als je eenmaal begint, wordt het proces alleen maar erger. Wat eerst maar een klein puntje van zorg was, verandert uiteindelijk in een enorme stormloop van bezorgdheid.

Je moet weten hoe je je gedachten kunt richten op meer geldige en belangrijke aspecten van het leven. Vul je mentale universum met wat je opwindt, wat waardevol voor je is, en wat je hoop en een doel geeft (Engelse link).

Een vlieg kan niet vogelen, maar een vogel kan vliegen. Heel eenvoudig. Het is duidelijk, is het niet? En toch zou je verbaasd zijn hoeveel mensen dit eenvoudige principe elke dag van hun leven schenden en proberen vierkante pinnen in ronde gaten te passen en daarbij de duidelijke realiteit negeren dat de dingen zijn zoals ze zijn.

– Benjamin Hoff, The Tao of Pooh-

Je bent uniek en uitzonderlijk, vergelijk jezelf niet met anderen

In een tijd die gedomineerd wordt door de tirannie van ‘vind ik leuks’ en constante vergelijking op sociale media, ben je misschien bijna vergeten hoe geweldig het is om jezelf te zijn. Velen van ons zijn jaloers op wat anderen hebben of wat ze hebben bereikt.

Tieners dromen ervan om het lichaam of het leven te hebben van de publieke beïnvloeders die ze bewonderen… Dit alles maakt ons ziek en verwijdert ons van ons echte zelf.

De Tao van Poeh herinnert ons eraan hoe magisch het is om uniek te zijn en van elkaar te verschillen. Iedereen heeft zijn eigen stijl, vaardigheden en bijzonderheden. Het is die verscheidenheid die ons allemaal zo speciaal maakt.

Vrouw in een weide
De Tao van Poeh stelt voor dat we een trager en eenvoudiger leven leiden.

Het gevoel van leegte is niet gevaarlijk

Het gevoel van leegte is vaak moeilijk te hanteren. Wanneer je het in jezelf waarneemt, heb je de neiging om te proberen het op duizend verschillende manieren te verdoezelen: dingen kopen, ongezond eten, of onbevredigende relaties aangaan.

Dit is echter niet de juiste manier om je te gedragen. Benjamin Hoff beweerde zelfs dat het gevoel van leegte een wake-up call is die ons moet aanzetten tot verandering. Het is een moment van verwarring dat ons zou moeten aanzetten om op zoek te gaan naar wat ons zin geeft.

Tot slot, zoals je kunt zien, blijft de Tao van Poeh een zeer inspirerende erfenis van wijsheid. Je moet niet aarzelen om te leren van deze eenvoudige erfenis die relevant is, welke leeftijd je ook hebt. Wellicht ook interessant voor jou

De drie kwaliteiten van water volgens het taoïsme
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De drie kwaliteiten van water volgens het taoïsme

De kwaliteiten van water volgens het taoïsme zijn kwaliteiten die wij in het dagelijks leven aan zouden moeten nemen om met veranderingen om te gaa...  • Hoff, Benjamin (1983) Tao de Pooh. Tutleblack Book
  • Hoff, Benjamin (1981) Way to life: at the heart of the tao the ching. New Holland Publishers.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.