De sleutel tot geluk is weten dat je niet verloren bent

De sleutel tot geluk is weten dat je niet verloren bent
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

Hoe vaak heb je jezelf de vraag gesteld “ben ik echt gelukkig?” Waarom voel je je verloren en onzeker over welke richting je moet nemen? De betekenis van het leven vinden is een deel van de sleutel tot geluk.

In de wereld van de filosofie en de psychologie is er een oude discussie over wat het betekent om in het dagelijks leven gelukkig te zijn. De vraag heeft zich tot een debat ontwikkeld over de vraag of geluk eigenlijk wel bestaat. Is het vluchtig of kan je oprecht gelukkig zijn? Zoals altijd heeft de discussie veel te maken met de vraag wat datgene is dat wij geluk noemen.

Het antwoord op die vraag is bepalend voor ons welzijn. Zien we het als iets dat onmogelijk wordt, iets dat voorbijgaat, of iets dat je kan bereiken? De laatste jaren hebben onderzoekers over het begrip geluk verschillende studies uitgevoerd. De resultaten van de studies leiden ons tot verschillende conclusies.

Deze onderzoeken proberen ook het onderscheid en de verbanden vast te stellen tussen andere begrippen die met geluk te maken hebben, zoals vreugde. In beide gevallen zijn de meeste auteurs akkoord dat de definitie van geluk minstens gedeeltelijk subjectief is. Elk van ons moet voor zichzelf ontdekken en bepalen wat geluk is. Dat is misschien de reden waarom het zo fascinerend is.

“Ooit, ergens – waar ook, zal je zonder te falen jezelf vinden, en dat, dat alleen, kan het gelukkigste of het meest bittere uur van je leven zijn.”

-Pablo Neruda-

De sleutel tot geluk

Geluk is een persoonlijke innerlijke toestand

Je kan je gelukkig voelen maar ongelukkig zijn. Eveneens kan je je verdrietig voelen maar gelukkig zijn. Dit zegt toch een onderzoek dat een dwarsdoorsnede was, gebaseerd op het geluk van mensen in meer dan 148 landen. De studie komt tot het besluit dat het begrip geluk een innerlijke toestand is. Het heeft dus minder te maken wat er om ons heen gebeurt dan met wat er in onszelf gebeurt.

Volgens dit onderzoek hebben de Spanjaarden een gemiddelde van 58,8 gelukkige jaren in hun leven. Dit resultaat plaatst Spanje hoog op de lijst van 148 landen. Die lijst van 148 landen is heel representatief. Want de groep omvat meer dan 95% van de wereldbevolking.

Ook Harvard heeft een longitudinaal macro-onderzoek uitgevoerd. Hun conclusies ondersteunen ook dit idee. Volgens deze studie is geluk een langdurige innerlijke toestand. Het is geen resultaat van een terloopse gebeurtenis van voorbijgaande aard. Het hangt ook niet af van hoe de dingen verlopen. Als je op die manier over geluk denkt, dan vind je wellicht hier de sleutel voor geluk. Want je welzijn kan verbonden zijn met je innerlijke rust, spirituele vrede, sereniteit, geruststelling en een gevoel van zekerheid dat je vervult met een gevoel van tevredenheid over je leven.

“Geluk is inwendig, en niet uitwendig: het hangt dus niet af van wat we hebben, maar van wat we zijn.”

-Henry Van Dyke-

De sleutel tot geluk

De sleutel tot geluk is heel nauw verbonden met het vinden van je eigen weg

Jorge Bucay heeft het al gezegd. Je kan geluk ook omschrijven als de zekerheid dat je niet verloren bent. Bucay maakt deel uit van de nieuwe denkscholen over persoonlijk welzijn. Hij gelooft dat de sleutel tot geluk en gelukkig zijn veel te maken heeft met het vinden van jouw eigen weg.

Geluk gaat niet over het bereiken van een specifieke plaats of ergens in het bijzonder. Maar het gaat wel over in de juiste richting gaan. Het heeft ook niets te maken met de ijdele vreugde die ontstaat uit iets krijgen, of omdat je in staat bent iets te krijgen, waarin anderen niet slagen. Dat maakt niemand oprecht gelukkig. Het is ook een leugen dat tevredenheid verbonden is met verwezenlijkingen die zo banaal zijn, dat je, zodra je de oude doelstelling bereikt hebt, op zoek moet gaan naar een nieuwe.

De sleutel tot geluk

Wat geluk stimuleert en de sleutel tot geluk is, is een heldere geest, die jou een bepaalde richting geeft. Kies een pad dat in harmonie is met jouw waarden. Als gevolg zal je van de uitdagingen profiteren, die onderweg optreden. Je zal vreugde vinden als je het vertrouwen hebt dat je jouw kompas kan checken en blijven vooruit blijft gaan. Want om het even wat er gebeurt, je zal groeien en avonturen beleven. Wanneer je je op die manier voelt, dan zal de vreugde zich vermenigvuldigen. Het zal groeien en je verlangens vervullen.

“Mijn geluk is afkomstig van te weten hoe ik kan waarderen wat ik heb, en niet buitensporig te verlangen naar wat ik niet heb.”

-Leo Tolstoy- Wellicht ook interessant voor jou

Je emoties accepteren: de eerste stap richting geluk
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Je emoties accepteren: de eerste stap richting geluk

Emoties zijn relatief korte psychofysiologische toestanden die we allemaal ervaren. Je emoties accepteren betekent dat je ze op elk niveau normalis...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.